Dogovor je prekršen – U Norveškoj raspoređeni američki marinci

Norveška vojska
24 komentara

Oko 300 američkih vojnika će sljedećih šest mjeseci biti stacionirano u Norveškoj, a nakon njih dolazi novi kontingent, što znači kraj politike Osla koja je trajala gotovo sedam desetljeća.

Jučer je u Norvešku stiglo oko 300 američkih marinaca i ovo je događaj koji označava odbacivanje stava kojeg je zemlja zauzela prije gotovo sedam desetljeća, kada je rekla da na svom teritoriju ne želi imati strane vojnike, prenosi Reuters.

Ovaj sporazum o vojnoj suradnji su dvije zemlje najavile još u listopadu prošle godine, a on uključuje prisustvo američkih vojnika na norveškom Arktiku sljedećih godinu dana. Dakle, ovih 300 marinaca su prvi američki vojni kontingent, koji će tamo biti raspoređen šest mjeseci, nakon čega će biti zamijenjen.

Prekršeni dogovor

Prije ulaska u NATO pakt, 1949. godine, Oslo se obvezao kako neće dozvoliti razmještanje vojnih snaga drugih država u Norveškoj, osim ako zemlja ne bude napadnuta ili ugrožena.

Norveške vlasti vjeruju da nisu prekršile tu obvezu, “jer američki vojnici tamo neće biti raspoređeni trajno”. Glasnogovornik Nacionalne garde Norveške, Rune Haarstad, naveo je “kako to nema nikakve veze s Rusijom ili s trenutnom situacijom”.

“Nova utrka u naoružanju”

U međuvremenu je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Marija Zaharova, rekla “kako smatra da se implementacija rotacijskih snaga ne može kvalificirati kao obrambena”.

Zaharova procjenjuje da je Washington pokrenuo “novu utrku u naoružanju i  paradigmu konfrontacije s Rusijom, slično kao u doba Hladnog rata”.

Podsjetimo da je u vrijeme Hladnog rata norveško-ruska granica na krajnjem sjeveru bila jedno od najmirnijih područja preko kojeg je de facto prelazila nevidljiva “Željezna zavjesa“, a norveški i sovjetski graničari su u ledenim bespućima često komunicirali i družili se jedni s drugima.

Kako prenosi Barents Observer, ne tako davno, 2012. godine, norveška i ruska vojska su u tom području održali i redovite zajedničke vojne vježbe, kojima je svrha bila “ojačati suradnju pograničnih službi Rusije i Norveške”.

Najnovija odluka Osla je potvrda da Norveška definitivno odustaje od dugogodišnje prakse dobrosusjedskih odnosa s Rusijom, što može dovesti do otvaranja još jednog kriznog žarišta, poput onog na Baltiku, vjerojatno i “simetričnog” ruskog odgovora.

Barents ObserverMarija ZaharovaNATOReutersRune Haarstad
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

300 ? znaci potrebna su 3 Ruska granicara da ih drze na oku 🙂

Sarajevo
7 godine prije

Skandinavci su najvece NATO sluge.

Alen
7 godine prije

Napali rusiju ili ne u medjuvremenu ce ih dobro izreketariti..kao i ostale zemlje.. 2% x broj clanica ciji budzeti iznose y milijardi dolara… Valja uciniti ameriku velikom ponovo.. Mislim da ce ih tramp sviju okupiti i reci 2% il se sve ovo raspada… Vidjecete kako se pare vade…

mars
7 godine prije

“Norveške vlasti vjeruju da nisu prekršile tu obavezu, jer američki vojnici tamo neće biti raspoređeni trajno”. Ha. poslije drugog svjetskog rata vojne snage četiri zemlje, SSSR.a, SAD-a, Velike Britanije i Francuske, podijelile su Njemačku na četiri okupacione zone. Od zone SSSR-a nastala je DDR, a od ostale tri zone zapadnih sila zajedno, nastala je SR Njemačka. Već dvije i po decenije nema ruskih (SSSR) trupa i tehnike u Njemačkoj, a ostale dvije zemlje su svoje trupe kao samostalne činioce povukle ima više nego 50 godina, tako da su danas jedino SAD od svih tih zemalja, ostale tu sa svojim trupama i tehnikom kao samostalnim činiocem. A prvenstveni dogovrj je bio da je to privremena okupacija. Toliko o američkoj “privremenosti” raspoređivanja svojih trupa. I nema nijednog primjera do sada u bijelom svijetu u kojem su amerikanci svoje trupe “privremeno” instalirale i poslije odatle otišle a da nisu silom istjerane (kao u… Čitaj više »

Georgij Žukov
7 godine prije

Ja da sam na mjestu Putina ,kao odgovor na ove poteze nato pakta demilitizirao bi sa svoje strane kompletnu granicu prema baltickim zemljama i povukao svu vojsku 100 kilometra u unutrasnjost ,a na granicama ostavio par kerovodja 🙂

mou
7 godine prije

Bit ce vise mulata u Norveskoj.

Weteran
7 godine prije

NATO okružuje Rusiju?! Netačno??!! NATO oktužuje impotentnu Evropu?? Gospodari Novca sa sedištem u izolovanoj i bezbednoj SAD spremaju apokaliptičnu pljačku neviđenu od Adama i Eve. Pljačkali su vekovima. Poslednjih godina su opljačkali puno država i regija. Sada, lagano, pripremaju najveću pljačku! Pešadijsko-izviđačke jedinice polagano, sa Juga i Jugo-Istoka, ulaze u “Evropu”. Kada grogirani Evropljani konačno dođu u pamet, zakuvaće sa “ovima” što već decenijama ulaze, i ulaziće, u Impotentnu EUniju. U jednoj “pat poziciji” Evropa će tražiti pomoć od Rusije, jer pomoći od Ujka Sema – nema !!!?? Neće biti prvi put u istoriji da Evropljani pozivaju Moskvu da pomogne u pravljenju reda!? E, zato postoje i zato se instaliraju cevi i rakete – da Rusi ostanu mirni tamo gde su, a da Impotentna EUnija, predvođena Končitom Vurst preda svoje blago onima “preko bare”!? Evropa je okružena!! Odavno postoje analize, tipa:”Šta da radimo sa Evropom”?! Neopravdano bogatom Evropom?? I nekadašnja… Čitaj više »

Slavko
7 godine prije

Tramp je sve rekao u jednoj recenici: Europa je ustvari Nemacka (a Nemacka je ustvari ona amerika koja je pokusala da izazove 3 WW u svijetu )

vv-olt
7 godine prije

Natovska Norveska nema pravo davati nobelovu nagradu a buduci da daje…onda daje zlocincima.

Bill Clinton jr.
7 godine prije

Ah ovih naši vojnikinja, da ne kažem soldatkinja, baš su pravo zamamne… tako razigrane, kako mi to Gringosi kažemo “playfull”! Ah kad bi se i ona zamamna NATO-Hrvatica pridružila nam… ah, pa još Monikica, ah ah ah i tisuć puta još ahhhh!! Bio to pravi dženet na Zemlji!

jale
7 godine prije

Globalizam je crko ko ova smrznuta paščad po našim avlijama. NATO je pred “eutanazijom” i više nitko relevantan ne sumnja u to, pa čak i oni koji ovih dana huškaju i histerišu. Ovih trista kenjaca su mladići koji nikada borbe vidjeli nisu, kao i onih 3 i po hiljade u Poljskoj. O čemu mi pričamo? Oko čega se brinemo? Zašto uopšte raspravljamo? Sve je to simbolično i ne predstavlja nikakvu stvarnu prijetnju slobodi za koju smo hakali 15 godina. Idemo dalje… Rušimo kapitalizam!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI