Dok propaganda o ukrajinskoj ”pobjedi” blijedi, da li se na Zapadu pojavljuje raskol?

Ukrajinska vojska
42 komentara

Tokom Ruskog građanskog rata, novinar Walter Lippman uočio  je dilemu propagande – ona je imala pozitivan efekat mobilisanja javnosti za sukob, ali negativan ishod opstrukcije izvodljivog mirovnog sporazuma.

Britanci su prikupili javnu podršku za intervenciju u sukobu izvještavajući o poljskim pobjedama, bijegu komunista i čekanju sloma boljševika. U stvarnosti se dešavalo suprotno. Lippman je tvrdio da zbog toga što je javnosti Ujedinjenog Kraljevstva obećana pobjeda, nije bilo političkog apetita za postizanjem diplomatskog rješenja.

Vek kasnije, malo se toga promenilo. Podrška javnosti za isporuku milijarde dolara vrijednog oružja i drakonske sankcije zasnovane su na konstruiranom narativu o nepredviđenom porazu Rusije u Ukrajini. Podrška Kijevu izražena je gurajućim pričama o pobjedama, dok bi svako priznanje slabosti moglo biti odbačeno kao neprijateljsko omalovažavanje ukrajinskih žrtava. Međutim, dvije stvari mogu biti istinite u isto vrijeme: s jedne strane, kijevske snage su bile dobro obučene, dobro opremljene i borile su se bolje nego što je iko očekivao. S druge strane, moć ruske vojske je nadmoćna i superiorna u meri u kojoj nije morala ni da mobiliše svoju vojsku.

Stvarnost sada sustiže naraciju. Rusija stabilno napreduje i sankcije su imale užasne rezultate. Kako situacija postaje sve nepovoljnija za Ukrajinu i NATO, sve su veći poticaji za traženje rješenja s Rusijom. Međutim, kako se narativ o predstojećoj pobjedi može promijeniti i može li blok predvođen SAD-om održati svoju solidarnost pod novim narativom poraza?

Boriti se za koga?

NATO i Rusija se bore protiv proxy sukoba od napuštanja sporazuma o panevropskoj sigurnosnoj arhitekturi zasnovanoj na “nedjeljivoj sigurnosti” u Evropi “bez linija podjele”. Ukrajina je postala posljednja žrtva u kasnijoj borbi oko toga gdje povući nove granice.

NATO je svoju ulogu u sukobu predstavio samo kao podršku Ukrajini. Konsenzus je bio da će ukrajinske žrtve i zapadni ekonomski bol biti neophodna cijena za pobjedu. Međutim, šta se dešava kada se prihvati da Rusija pobjeđuje? Da li je to „podrška“ Ukrajini ako će proširenje sukoba rezultirati samo većim brojem ukrajinskih žrtava, gubitkom više teritorije i mogućim uništenjem ukrajinske države?

Podrška Ukrajini mogla bi se izraziti kao što NATO nudi nešto za pregovaračkim stolom kako bi se smanjili troškovi za Kijev. Zamislivo je da bi NATO mogao izvući značajne ustupke od Moskve ako bi Rusiji bilo ponuđeno ono što je tražila u protekle tri decenije – sigurnosne garancije koje uključuju kraj NATO ekspanzionizma i povlačenje američkih oružanih sistema sa njenih granica. Međutim, podrška Ukrajini na takav način bi poremetila narativ o nepogrešivosti NATO-a i o tome da je ona isključivo „snaga za dobro“.

Koga treba kriviti?

Iznenadni pomak sa narativa o pobjedi u narativu poraza zahtijeva da neko preuzme krivicu za gubitak rata. Podsjećajući da je Bajden za situaciju u toj zemlji okrivio političke lidere i njegovu vojsku Afganistana, američki lider je sada počeo okrivljavati Ukrajinu jer nije poslušala američka upozorenja o predstojećem ruskom napadu. Zauzvrat, Kijev koristi sve oštriji jezik da osudi svoje zapadne partnere jer nisu isporučili dovoljno oružja. Primjer je kako je ukrajinski ambasador u Berlinu čak nazvao njemačkog kancelara Olafa Scholza „ smrznutom jetrenom kobasicom “.

U SAD-u je bilo kritika Francuske zbog diplomatije s Rusijom i optužbi da Njemačka nije isporučila dovoljno oružja, dok je u Evropi sada više pitanja o beskompromisnom i konfrontirajućem stavu SAD-a prije ruske intervencije.

Identificiranje novih ciljeva

Novi narativ takođe treba da odražava nove ciljeve. Pobjeda nad Rusijom bila je cilj ujedinjenja unutar NATO-a. Uvijek je bilo nejasno šta znači pobjeda. Na primjer, da li je to uključivalo osvajanje Krima? Da li bi to podrazumijevalo više američkih oružanih sistema još bliže nervoznoj i poniženoj Rusiji, naoružanoj nuklearnim oružjem? Da li bi bilo u interesu Zapada da ima oslabljenu Rusiju s pretjeranim oslanjanjem na Kinu? Međutim, strateška nejasnoća o tome šta je „pobjeda“ podrazumijevala spriječila je podjele unutar vojnog bloka.

U porazu, suprotstavljene nacionalne interese je teže obuzdati i jedinstvo se potom raspada. SAD imaju određene interese u dugotrajnom ratu, koji bi Ukrajinu mogao pretvoriti u Afganistan za Ruse. Rat je već donio određene koristi za SAD, kao što je energetski i ekonomski raskol između EU i Rusije, osiguravanje blokovske discipline od strane Zapadnih Evropljana, učvršćivanje pozicije Ukrajine kao bedema protiv Rusije i slabljenje Moskve.

Neki se stoga zalažu za nabavku više oružja i odbacuju diplomatiju. Na primjer, američki predstavnik Dan Crenshaw podržao je mogućnost borbe protiv Rusije ukrajinskim životima: „Ulaganje  u uništavanje vojske našeg protivnika bez gubitka nijedne američke trupe čini mi se dobrom idejom.“ Američki državni sekretar Antony Blinken opisao je proxy rat u mnogo dobronamjernijim izrazima sugerirajući da SAD naoružavaju Ukrajinu kako bi osigurale da Kijev bude u ” najjačoj mogućoj poziciji za bilo kojim pregovaračkim stolom koji se može pojaviti”. Chas Freeman, bivši američki ambasador i pomoćnik ministra odbrane, kritizirao je ovu američku poziciju kao ciničnu “borbu do posljednjeg Ukrajinca”. Koriste li čelnici EU potencijalno članstvo da obuzdaju ukrajinskog Zelenskog?

Nasuprot tome, Zapadni Evropljani imaju više sigurnosnih rizika zbog pretvaranja Ukrajine u Afganistan na svom kontinentu. Štaviše, ispada da su sankcije razornije za članice EU nego za Ruse. Inflacija i ekonomski pad pustoše zapadnoevropske ekonomije, a Rusija preusmjeravanje jeftine energije i metala u Aziju predstavlja smrtnu kaznu za konkurentnost njihovih industrija. Pokušaji Washingtona da proširi ovaj ideološki sukob na Kinu kao „pristalicu Rusije“ također će učiniti da se Zapadni Evropljani više oslanjaju na SAD i poništiće svaku nadu u „suverenitet EU. 

Lideri Njemačke, Francuske i Italije su stoga posjetili Kijev kako bi potaknuli početak mirovnih pregovora sa Rusijom. Ipak, čelnici EU su se retorički obavezali da će podržati Ukrajinu isporukom više oružja. Dok se, s jedne strane, obećanje budućeg članstva u EU koristi kao poticaj za nagodbu, s druge strane blok nastavlja da isporučuje oružje koje omogućava da se rat produži. Britanski premijer Boris Johnson je potom iznenađujuće posjetio Kijev, sljedećeg dana, kako bi se suprotstavio mirovnoj inicijativi uz obećanje o nastavku borbi jer će Velika Britanija “biti uz vas dok na kraju ne pobijedite”.

Pojavljuju li se novi narativi koji odražavaju podjelu između njemačkih, francuskih i italijanskih “majmuna predaje” s jedne strane, naspram američkih, britanskih i poljskih “ratnih jastrebova” s druge strane?

Autor: Glenn Diesen

rusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
1 godina prije

Evo, krenulo je i sa auto-bombama – u Hersonu ubijen zastupnik u ukrajinskoj Radi Oleksij Kovalov, nakon što je priznao, po CIA smeću Wikipediji, da je “kolaborator” ruskih okupatora.
Izgleda, područja koja su brzo pala, vrve od zio-nazi elemenata. Tamo gdje se vode, ili su se vodile borbe, kao u Mariupolju, očisti(o) se taj šljam.
Narativ se u zadnje vrijeme u zapadnim MSM medijima mijenja, jer su valjda i oni najnaivniji skužili da Ukri gube na svim frontovima, i da samo žicaju lovu i oružje.

nekoime
1 godina prije

Herojska ukrajinska vojska natjerala je radutu i dezorganiziranu rusku na bijeg preko Berlina prema Parizu. Uskoro se očekuje konačni bijeg Rusa preko La Manchea.

Max
1 godina prije

Borit će se do poslijednjeg Ukrajinca a onda će ih ostaviti.

tihobl
1 godina prije

Ukrajinu sto prije treba primiti u EU.
Onda ce Usrulja biti sa iste strane stola kad se bude potpisivala kapitulacija.

tuf
1 godina prije

Odgovor na zadnje pitanje članka je – ne. Oni možda ostavljaju dojam da traže deeskalaciju, ali njihovi potezi pokazuju stvarne namjere. Uostalom, uvijek pratite trendove MSM-a kako biste spoznali planove deep state-a. Zadnjih dana se uočava nova doza indoktrinacije europske javnosti, evo par primjera: 1) “Rusi prijete da će zbrisati Veliku Britaniju sa lica zemlje”, 2) Habeck izjavljuje da je Rusija izvršila “napad, ekonomski napad na Njemačku i EU” smanjenjem isporuka plina (a to što je Ottawa priznala da radi na rješenju vraćanja turbine za NS se ignorira naočigled) 3) Britanska Liz Truss izjavljuje jučer da Rusija koristi žitarice kao “alat rata” i da “drži svijet taocem” – naravno ne želi reći da se radi tek o bijednih max. 1% svjetskih žitarica Dakle demonizacija i sotonizacija neprijatelja u cilju homogeniziranja domaće publike (koja bi trebala osobno shvatiti “ruske napade” kao da su vam na kućnom pragu) je svakako priprema za… Čitaj više »

Za sve ista pravila
1 godina prije

Da su svi važni igrači ODMAH skocili na zadnje noge, još 2014 , deset milijuna ljudi bi danas spavali u svojim domovima
Ali, osveta amerofoba je jaca od rusofila I ljubitelja života

tedi
1 godina prije

Shvatili su Ukrainci,zato se ne bore,zapadne instruktore ostavljaju na ledu da ih Rusi pohvataju,a izbijegli Ukrainci prave rusvaj po Evropi i Britaniji.

ZZ Top
1 godina prije

Rusija vrlo dobro zna s kim ima posla,Njemcka, Italija,Francuska, sve su to prije 40 tak godina bile nacionalne i socijalne drzave cije su politike bez obzira na kapitalisticko uredjenje osiguravale minimum socijalnih i radnickih prava, te zastite nacionalnih interesa. Medjutim globalistickom agendom odnosno penetracijom neoliberalnog kapitalizma(koji smrdi na fasizam), sve te tzv zapadne drzave, izgubile su i ono malo suvereniteta te postale ekspoziture krupnog kapitala i korporacija. Toboznja Demokracija zapadnih drzava ,obican je smokvin list koji krije agendu diktature kakvu jos svijet nije vidio. Pojedinac, odnosno gradjani tih drzava vise nemju nikakvih mogucnosti i alata djelovati,mogu biti samo pasivni promatraci totalne diktature i dehumanizacije covjeka, odnosno propasti svih onih vrijednosti koje su jedno drustvo i zajednicu drzali na okupu i dali joj smisao. Rusija odnosno Putin,koji su i sami bili dio tog globalnog mehanizma dehumanizacije covjecanstva, shvatili su da ce im globalisticka agenda mozda i donjeti pokoju milijardu dolara vise… Čitaj više »

1 godina prije

Čuj raskol ? Zar je tamo nekakvo jedinstvo ?! To je samo šah , idu piuni , ove istočne zemlje koje su umislile da su zapad a zatim ove zapadne koje graniče s istočnim , i tako , ko kome stigne uvaliti..Tako to tamo kod njih funkcioniše..

bruegel the elder
1 godina prije

Definitivno zatvoren Zolotoe kotao.

HOPE
1 godina prije

Mogli ste skratiti pricu i napisati Amerika zeli zagospodariti svijetom.

ZZ Top
1 godina prije

Danas je odrzan Samit drzava BRIKSA.

Na zapadu nista nova,niti slova o tom dogadjaju, totalna cenzura.

Istovremeno,euforija prosirenja EU u Briselu,euforicni i valjda opijeni svojim izuzetnim uspjesima u ukrajinskom krvoprolicu, okupili su velesile poput kosova, albanije,sjeverne makedonije, bih, i dogovorili su se,da se nista nisu dogovorili, vec su se na kraju svi skupa slikali drzeci ooooogromnu mrkvu za ukrajinu …… ……..

Istovremeno na drugom kraju svijeta,sastale se na najvisem nivou slijedece drzave:

Kina -1.4 milijarde stanovnika
Indija-1.3 milijarde
Brazil-207miliona
Rusija-150miliona
Juzoafricka Republika-50 miliona

Suma sumarum 3.1milijarde i nesto sitno dusha…

Koliko moras biti opijen svojom laznom i umjetnom velicinom, pa da ignoriras i cenzuriras,glas 3. milijarde ljudi?

tihobl
1 godina prije

Говор председника Украјине пред лидерима Афричке уније одржан је 20. јуна у формату видео конференције и новинарима није било дозвољено присуство. Само 4 шефа афричких држава (!) окупила су се да слушају „светски познатог политичара“ (!).

Важно је напоменути да је сама видео конференција, коју је украјинска администрација више пута тражила од априла, стално одлагана.

Можда је ово било прво тако значајно разочарење за украјинског лидера, увереног у своју популарност и непогрешивост.

У свом говору покушао је да оптужи Русију да ремети снабдевање житом, успоставио везу између Украјине и афричких земаља (кажу да је Украјина у недавној прошлости била колонија Русије, као и земље Африке, такође у прошлости колоније западних земаља, и што је најважније, изнео је грандиозне планове за раст економски корисних односа између Кијева и Црног континента.

Међутим, глумачки шарм Зеленског није утицао на афричке лидере.

Falls
1 godina prije

Britanski The Sun pise
Putin’s colonel carrying Russia’s nuclear code briefcase shot dead.
dalje

Russia expected Kiev/Ukraine to fall in 12 hours, a letter found on a dead Russian officer claims.

Na you tube Emil Cosman razotkriva zapadnu propagandu

Kalle balle
1 godina prije

Mi evropljani smo najveci degenerici kad dozvoljavamo da nas americko kabala ludjaci vuku za usi. Tuzno. Svedsko zdravstvo i sociala je svemir za americki ali eto dodje barba Uncle iz DC i piski pricu svedima. Jadno, degutantno.

Krle
1 godina prije

Raskol je došao sa proširenjima. Ipak uvijek su uspijevali pričom o jedinstvu i višim ciljevima pomiriti različite interese i izaći sa zajedničkim stavom. U dobru se razlike lako pomire ali kad krenu problemi situacija će se sve više zaoštravati. Šta god da odluče ili urade, nikada Njemačka neće trpiti kao Hrvatska, Rumunija, Bugarska i druga buranija. S druge strane, najveći utjecaj na odluke imaju oni koji trpe najmanje posljedica. Vremenom će to jako usložniti situaciju i možda dovesti u pitanje i sam opstanak unije. Naravno, za sve je kriva Rusija, napadaju civilizirani svijet kontra sankcijama. Putin, đubre jedno, svaki put izvuče nekog keca iz rukava a što je najgore, mrtav hladan, ni ne naljuti se a zabiberi samo tako. Upravo slušam da su Ukrajina i Moldavija dobile kandidatski status i to nije prvi put da se EU pos..e na svoje principe. Mislim da će u dogledno vrijeme Ukrajina biti veliki… Čitaj više »

bauštelac
1 godina prije

vele institucija za rat predviđa

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Svi problemi i ratovi se vode zbog enormne pohlepe 2% najbogatijih i njihovih slugu u liku premijera i ministara, koji već posjeduju više od 52% svega na planetu. Potrebno je pokrenuti cijelosvijetski rat protiv svih materijalno privilegiranih i bogatih koji sami nisu stekli bogatstvo.

Janko
1 godina prije

Putine,samo polako ali uporno otkrivaj zabludelom narodu,laži licemjerje ,pohlepu zapadnih močnika prekrivenih raznim ”demokratskim” šljemovima.Nažalost račune najvećim djelom svojim životima plaćaju ukrajinski i ruski narod,što im je i bio cilj.

Babbage
1 godina prije

Ja se ne brinem za buducnost EU, nema federacije koji balkan ne moze razjebat 😉

radoznalo_mače
1 godina prije

Vidi ovo:

“Na ukrajinskom radiju “ROKS” sa sjedištem u Kijevu, u eteru je premijerno puštena pjesma Солдати з України (Ukrajinski vojnici) koja je originalan prepjev pjesme Bojna Čavoglave, dragovoljca i branitelja Domovinskog rata te najpopularnijeg glazbenika u Hrvatskoj – Marka Perkovića Thompsona. Na ovu ideju došao je ukrajinski branitelj Daniel, pripadnik 206. bataljuna, koji je sa svojim suborcima pjesmu prilagodio trenutnim okolnostima – obrani Ukrajine od ruske invazije
Prije nego je puštena u eteru radiopostaje, voditelj je napomenuo kako se radi o izvornoj pjesmi Thompsona koji je svoju zemlju branio tijekom velikosrpske i JNA agresije 1991. godine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI