Dok se svijet bavi ratom u Ukrajini, Kina je ušla u ekonomsku spiralu u vezi zaliha hrane, novim širenjem COVID-a

Kina ekonomija
29 komentara

Na periferiji istočne Europe dolazi do novog rata nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Postoji pogoršanje globalne krize lanca opskrbe. Doći će do nestašice hrane zahvaljujući ratu u europskoj “košari žita”. Cijene nafte i plina su skočile u nebo nakon jednogodišnjeg rasta. Inflacija u SAD-u i na cijelom Zapadu je visoka kao u posljednjih 40 godina. I sve više Amerikanaca ponovno živi od plaće do plaće zahvaljujući najnesposobnijem predsjedniku i administraciji u posljednjih nekoliko desetljeća.

No, dakle, danas je lako zaboraviti Kinu, koja također prolazi kroz niz kriza koje će dodatno gurnuti svijet u gospodarska previranja i društveni kaos.

Novo širenje Covid-a

Iako svijet nije gledao, Kina je počela doživljavati najgore novo izbijanje COVIDA-19 otkako je izvorni soj ”pobjegao” iz laboratorija u Wuhanu. Nacionalna zdravstvena komisija izvještava da broj slučajeva raste u 16 provincija, kao i u četiri mega-grada Pekingu, Tianjinu, Šangaju i Chongqingu.

Kao takva, Komunistička partija Kine odlučila je zatvoriti Shenzhen, grad s oko 17,5 milijuna stanovnika poznat kao kineska “Silicijska dolina”. Naređeno je zatvaranje svih poduzeća osim onih koji opskrbljuju gorivom, hranom i ostalim osnovnim potrepštinama ili da im osoblje radi od kuće. A to uključuje i Appleove kineske robove koji rade u Foxconnu (sretno s nabavom novog iPhonea u skorije vrijeme).

Ono što Shenzhen također čini značajnim: dom je četvrte najveće morske luke na svijetu. Dakle, sada, s novim zatvaranjem za koje se očekuje da će trajati najmanje tjedan dana, a vjerojatno i dulje, trebali biste očekivati novi krug poremećaja globalne krize u lancu dostave i opskrbe, upravo na vrijeme za slične poremećaje u ukrajinskim i ruskim lukama, zahvaljujući tamošnjem ratu.

Udar na kineske dionice

U međuvremenu, kinesko tržište dionica također je na udaru, a tehnološki indeks Hang Seng pao je za 61 posto u odnosu na vrhunac iz 2021. godine. Nasdaq Golden Dragon China Index dionica kojima se trguje u SAD-u prošao je još gore, pao je za 69 posto. Uz još nekoliko loših dana, indeks bi mogao pasti dalje od pada od 72 posto tijekom globalne financijske krize 2008. godine.

Krajem prošlog tjedna kineski financijski instrumenti također su pali za 10 posto u jednom danu, što je najgora rasprodaja od 2008. Do sloma je došlo nakon što je Komisija za vrijednosne papire navela pet kineskih tvrtki koje su u opasnosti od brisanja ako nastave odbijati zahtjeve za pokazivanjem računovodstvenih knjiga američkim revizorima.

“Tržište je vrlo panično”, rekao je Paul Pang iz PegasusFund Managers Ltd., koji je prodao gotovo sav svoj udio u Alibaba Grupi, u intervjuu za Bloomberg. “Sankcije protiv Kine nisu nemoguće ako Kina odbije zauzeti stranu u ratu u Ukrajini. Tehnološke dionice su među onim rizičnim imenima izloženim u unakrsnoj vatri rastućih kinesko-američkih napetosti.”

Indeks tehnologije Hang Seng jedna je od najlošijih svjetskih tehnoloških mjera otkako je izbio rat u Ukrajini, pao je za 17 posto u ožujku i doveo indeks u smjeru najvećeg mjesečnog pada ikad.

Kineske obveznice, sektor nekretnina u padu

Osim navedenog, kineski sektor junk obveznica nastavlja opadati, što je usko povezano s propadajućim sektorom nekretnina u zemlji. “Kreditni stres u Kini dosegao je nove ekstreme na offshore, USD tržištu, gdje su prosječni prinosi od smeća porasli iznad 25 % što znači da primarno tržište neće u skorije vrijeme ispravno funkcionirati”, objasnio je Zero Hedge, dodajući: “Zaraza je pretvorila jače investitore u razvoj nekretnina u rizične oklade.”

Istodobno, kinesko tržište nekretnina bilo je pogođeno najmanje 14 neplaćanja kredita od strane investitora za nekretnine otkako su vlasti počele suzbiti pretjerane špekulacije i zaduživanje u stambenom sektoru 2020., što je dovelo do povijesnog kraha China Evergrandea. Kreatori politike počeli su signalizirati veću toleranciju prema selektivnoj olakšici kroz poticanje kupnje kuće u gradovima niže razine smanjenjem hipotekarnih stopa i dopuštajući programerima da dobiju više bankovnih zajmova, ali te mjere stvarno ne pomažu u povećanju prodaje kuća.

Svijet je na rubu velike ekonomske korekcije, čije bi posljedice mogle trajati godinama.

Covidkinaukrajinazalihe hrane
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Taman kada pomisliš da ima netko tko se odupire svjetskoj hegemoniji, on te razuvjeri svojim postupcima.

Dizati paniku zbog cca. 1500 slučajeva dnevno u zadnjih nekoliko dana u državi koja broji 1,4 milijarde stanovnika – i to zbog blagog Omicrona – i zbog toga zatvoriti kinesku gospodarsku žilu kucavicu Shenzen (gotovo sve što kupite preko EBaya je proizvedeno u Shenzenu) gdje je i četvta najveća luka na svijetu je suludo i dokaz da se ciljano i koordinirano radi na svjetskom gospodarskom kolapsu.

ogo
2 godine prije

Ulazite novac u ulje, brasno, secer i ostalo ,a ne u neke bit nakarade profitirati cete

Lupo
2 godine prije

Sergey Sukharev-zapovjednik elitnih padobranaca,jedan od najpoznatijih ruskih zapovjednika likvidiran skupa sa zamjenikom pa me zanima momci i cure da li možete preporučiti rusima kojeg polovnoga generala jer kako ovo ide već su u debelom deficitu…

Max
2 godine prije

3 faza plandemije opet iz Kine za svrhu ima poremetitii opskrbu .Navrijeme sam kupio laptop.

Vendetta
2 godine prije

Imam ja Kineze iznad mene, ne idu iz stana bez maske, s obzirom da cujem mladu damu za vrijeme odnosa zanina me da li i tada nose maske ili? u 2 godine na ovoj adresi nisam im vidio lice. Ajd dobro to izadjem iz zgrade odem na stanicu tamo nali Kinez ide u skolu maska i cvike ne vidi ispred sebe zamaglilo mu, dobro tu vec razmisljam o sepuku i kako otici na sto casniji nacin kad eto kineza na biciklu sa maskom vani 20 stupnjeva proljece nemoze bit ljepsi dan, dobro tu sam vec gotov ebhea sepuku i cast i sve

Dobro razumijem da je poslusnost tamo jedna od najvecih vrlina ali ono, SE PU KU

?!?!
2 godine prije

Ti se moraš bojati….
Tvoj simbol je kukasti krst i slovo U…
Nahebačeš.

TiranKonstant
2 godine prije

Trebaš bit tuntlek ili krempita ili soja sos ili prazna kutija cigareta za neshvatit da je rat u ukrajni dogovoren ko sto je i kovid dogovoren. Da su sve drzave pod istom kapom . Da jedna svjetska vlad vlada od 45. Samo vi cekajte princeze male da vas oslobodi putin na bijelom konju.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Nastavljaju s namjernim rusenjem ekonomije svojih stanovnika kao i daljnje porobljavanje i nadzor.
Danas u Kini,sutra kod Vas!
(valjda ste do sada to i sami uvidjeli)..

Lenko
2 godine prije

Ne dopustite da vam srca budu uznemirena vijestima iz svijeta.
Kad se učini da sutra ne postoji, ne gubite vjeru jer dolazi velika pobjeda.
Podigni svoj duh pa makar te križ savija, lomi, ubija. Bog je s tobom.
Bez vjere si ništa, bez vjere svaki te vjetar pokreće ovako ili onako.
Ne dopustite da vas stvari svijeta odvoje od puta spasenja.

Dokurčilomi
2 godine prije

Vrlo zanimljiv podatak. Onog trena kada je Kina odbila sudjelovati u sankcijama s Amerikom protiv Rusije odjednom se raširio virus. Koincidencija ili teorija zavjere?

zapadni neimac
2 godine prije

”Do sloma je došlo nakon što je Komisija za vrijednosne papire navela pet kineskih tvrtki koje su u opasnosti od brisanja ako nastave odbijati zahtjeve za pokazivanjem računovodstvenih knjiga američkim revizorima.”…………… moze li mi neko pojasniti sta ovo predstavlja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI