Dokumenti o ubojstvu Kennedya otkrili “false flag” operaciju protiv SSSR-a

cia
17 komentara

“Operacija transparentnost”, pokrenuta od strane Donalda Trumpa o smrti predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedya, ipak sadrži neka iznenađenja.

Unatoč tome što je odlučeno da se objavi samo dio povjerljivih dokumenata koji se odnose na ubojstvo najomiljenijeg američkog predsjednika i naknadnu istragu, postoji toliko mnogo materijala o kojima su se počela otvarati pitanja.

The New York Times je objavio javni natječaj za čitatelje, tražeći od njih da novinama jave što je za njih najzanimljivije. To je jedan od načina i kako druge navesti da pročitaju planinu dokumenata.

U dokumentima ne postoje samo sumnje o mogućem sudjelovanju u ubojstvu mafije ili KGB-a, kako pišu američki mediji.

Novinarka Maria Giovanna Maglie spominje sadržaj drugih dokumenata, koji se ne odnose na paranoidne sumnje o sovjetskoj zavjeri, nego govore o mogućoj internoj uroti, a Moskva se okrivljuje samo kako bi se prikrila odgovornost američkih krugova za ubojstvo.

Zamršena zagonetka, labirint zrcala u kojeg mora biti smještena situacija tog vremena, kada su Sovjeti i Amerikanci su bili nepomirljivi neprijatelji, ali i nesuđeni “saveznici” koji su samo suradnjom mogli osigurati zajedničku globalnu hegemoniju.

To ne znači da ponekad nisu pokušali razbiti ravnotežu, kako bi dobili prednosti nad neprijateljem. To se dogodilo u vrijeme sovjetskih projektila na Kubi i drugim okolnostima manje poznatima široj javnosti.

mjesto na kojem je ubijen Kenedi
FOTO: mjesto na kojem je ubijen Kenedi

Na internetu je objavljen dokument koji otkriva jednu od mnogobrojnih ideja koje su u to doba kružile da se razbije ova ravnoteža snaga. Dokument su odnosi se na ono što se dogodilo unutar posebnog odjela “Special Group Augmented”.

Ovo tijelo je imalo zadatak da ubije Fidela Castra, ali je vjerojatno imalo više opsežnih zadataka u suzbijanju “komunističke opasnosti”. U njegovoj strukturi su sudjelovali ravnatelj CIA-e i visoki dužnosnici američke administracije.

Dopis o radu ove skupine otkriva stvaranje “false flag” operacija, kako ih zovu u tehničkom smislu. Naime, jedna od operacija je osmišljena da ruski zrakoplovi, kojima su trebali upravljati američki piloti, napadnu “prijateljske” američke ciljeve, što bi bilo opravdanje za vojne intervencije Washingtona.

Stoga su stručnjaci uputili skupinu da prouči kako nabaviti sovjetske zrakoplove MiG. Procijenilo se da postoje dvije mogućnosti. Jedna je bila vrbovanje ruskog pilota koji će ga predati Amerikancima ili ga kupiti iz zemlje koja je imala ovaj zrakoplov, nakon što ga je kupila od Rusa.

Kao alternativa, razmatrana je konstrukcija zrakoplova koji bi bio identičan ruskom MiG-u, ali u najvećoj tajnosti. Dokument prikazuje specifične troškove proizvodnje, iako je vrlo smiješno govoriti o troškovima, obzirom na osmišljenu operaciju.

Umro je Fidel Castro
FOTO: Fidel Castro

Najzanimljiviji dijelovi dokumenta su:

– CIA je pažljivo procijenila moguće načine za nabavu sovjetskog zrakoplova.

– Kroz dezerterstvo sovjetskih pilota ili preko neutralne zemlje.

– Kupnjom zrakoplova iz zemlje koja ne pripada sovjetskom bloku, a koja je primila zrakoplov iz Sovjetskog saveza.

– Što se tiče hipoteze sa sovjetskim pilotima, zabilježeno je samo četiri slučaja bijega sovjetskih zrakoplovnih pilota, ali su svi pobjegli sa zrakoplovima MiG15 iz 1955.

– Stjecanje sovjetskog zrakoplova ovim putem je bilo teško, gotovo nemoguće, jer su piloti imali ograničen pristup, a svi su prošli rigorozan postupak provjere prije stupanja u službu. Čak i oni koji su pobjegli su političkom odlukom različitih država dobili azil, ali su zrakoplovi vraćeni Sovjetskom Savezu.

– Operacije usmjerene na nabavu zrakoplova izvan sovjetskog bloka bi mogle stvoriti političke probleme, a pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da aktivno vrbuju pilote da prebjegnu iz navodno prijateljskih zemalja bi se lako otkrili.

– Što se tiče hipoteze mogućnosti kupnje ruskih aviona preko kanala koje je imala CIA, odlučeno je da bi bilo vrlo teško uvjeriti zemlje da prodaju sovjetske zrakoplove.

– U slučaju da SAD i stekne željeni MiG na jedan ili drugi način, otkrio bi se interes Washingtona, čime bi se onemogućila provedba operacije u punoj tajnosti.

Izgradnja zrakoplova za moguće tajno korištenje bi se morala odvijati u području maksimalne sigurnosti. Inače bi bilo vrlo teško zadržati tajni zrakoplov od znatiželjnih očiju tadašnjeg američkog tiska i javnog mnijenja.

mig 15
FOTO: Ilustracija, MiG 15

Postojala je mogućnost da bi se ovi zrakoplovi gradili kako bi se doveo u zabludu i zbunio neprijatelj, te da se ometu sovjetski planovi u zračnom prostoru. Međutim, kako otkrivaju dokumenti, cilj je bio pokrenuti iznenadni napad na neprijateljske položaje ili ih koristiti u operacijama za provokacije u kojima bi sovjetski zrakoplovi bili korišteni za napad na Sjedinjene Američke Države ili prijateljske zemlje, što bi bilo opravdanje za američku vojnu intervenciju.

Za zrakoplove koji bi se koristili u takvim tajnim operacijama, bilo je poželjno da se izrade u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zapravo, ovdje nema ničega uznemirujućeg. Dovoljno je pogledati američke filmove ili stripove kako biste shvatili o čemu se radi. U nekima od ovih filmova su to činili avanturisti koji su htjeli oteti zemlju Indijancima.

Oni bi simulirali napad Indijanaca, s mnoštvom strijela kako bi se postigao željeni učinak, a onda bi došla konjica u plavim uniformama i pobila cijelo lokalno pleme.

Dakle, “false flag” operacije su uobičajeni dio vojne strategije, dok su u slučaju američkog naroda dio povijesti, stoga je ovo poučan dokument koji je i danas aktualan.

Izvori: archives.gov/files/pdf / Dagospia

false flag'fidel castroJohn F. KennedyMiG15NATOOperacija transparentnostSovjetski savezSSSR
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hari1
6 godine prije

Dakle “brdo” dokumenata prema očekivanju ne sadrži ništa posebno inkriminirajuće za tadašnju vlast SAD-a. Izgleda se radi samo o brojnim razradama planova vojnog djelovanja za pojedine situacije, ali ne i o dokaznom materijalu u slučaju ubojstva JFK-a. Uz sve to se provlači ideja kako je korištenje false flag operacija nešto uobičajeno (možda u svrhu pripreme za blago priznanje false flag djelovanja SAD-a u slučaju 9/11), no takve operacije bi se mogle smatrati nečasnim, nedostojnim vojnog vodstva koje drži do svog integriteta i ne želi se spuštati na tako nizak nivo djelovanja.

Pastir
6 godine prije

Sumnjivo mi ovo da ameri pokazu sve

Georgij Žukov
6 godine prije

Mogu se sami napasti pa napasti rusiju , a mogu i napasti rusiju da se sami ne napadnu , kako god okrenes biti ce preorani nulearkama , to oni vrlo dobro znaju pa nece ni napadati , malo ce dijeliti kifle po ukrajini , malo slati hrvatske i ine vojne formacije na logorovanje po baltickim zemljama , malo ce cackati preko kozojeba po siriji i to bi bilo to , drug Vladimir im je objasnio i nacrtao gdje je granica koju ni za zivu glavu ne smiju prijeci , koliko god da su maloumni i psihicki rastrojeni zivot im je ipak mio , nista od” false flag” operacija u odnosu na rusiju , one ce se i dalje upotrebljavati za drzave koje se ne mogu braniti i gdje rusi ne vide direktnu povredu njihove geostrateske i ekonomske sfere ujecaja , poput iraka , libije , ex jugoslavije …..

Kenan
6 godine prije

Ako nas je povijest icemu naucila,to je da se ponavlja.

Sarka
6 godine prije

Ja sam, dosada, mislio da je smaknuce Kennedy familije bilo djelo tajnih organizacija UNUTAR USA. I danas tako mislim, ali se ogradjujem i dodajem i VAN USA. Zasto? Dosta sam procitao o Dallas-u i odnosu Kennedy Hruscov i njihovim tajnim dopiskama i obostranom uvazavanju. Kako znamo da u USA postoje organizacije koje nikome ne polazu racuna (osim onima u sjeni), zasto takvo sto ne bi postojalo i u tadasnjem CCCP-u? I da rade u talu? I, mozda, za iste “sjene”? Da nekim krugovima u KGB-u nije bilo po volji smirivanje situacije. Bas kao i onim krugovima u CIA ili gdje li vec. Onaj Subaru cesto ide tim tragom i moram priznati da je dosta interesantno jer tjera na razmisljanje. Nama bacaju mrvice (kao ovo “otvaranje” arhive ili film JFK ili tako nesto…) a onda mi sami moramo sklapati mozaik. Naravno, nikako ne kupujem pricu da ga je Osvald skin’o sa… Čitaj više »

Ante
6 godine prije

Ja sam već davno pročitao da su amerikanci izveli napad na jednu sovjetsku bazu, napad je trajao pola sata ili više, to se dogodilo još dok je Staljin bio živ pa Sovjetski savez nije reagirao na to. Sve je okarakterizirano kao nesporazum. Nešto slično se trebalo dogoditi kada su Amerikanci htjeli ratovati protiv Kube, pa su napravili planove da napadnu vlastite vojne brodove da bi se za te napade optužila kuba i da bi se od javnosti dobila podrška za rat, ali opet se nije provela ta operacija tko zna zbog koji razloga. Ti planovi su slučajno izašli u javnost kada su ameri objavljivali svoje tajne dokumente.

Majk Majers
6 godine prije

Citakm malo o jucerasnjem izvlacenju skupina za SP. Vec su domaci “djihad” mediji poceli polako, izmedju redaka pljucat po Rusiji. A bit ce toga ohohoho jos. Svaka i najmanja sitnica ce se razvlacit u negativnom kontekstu. A ja virujen da ce SP bit organizirano na dobrom nivou

Gost svakodnevni
6 godine prije

Autoru članka
1976 Viktor Belenko prebjegao sa MIG 25 u Japan….dalje se sami informirajte

willer
6 godine prije

Pa dokopali su se oni MIG-21 iz iraka ako se ne varam. Tocnije Mossad je izveo tu operaciju. Mislim da su ga i Ameri onda analizirali i imali pristup njegovim specifikacijama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI