Donald Trump: “Transrodni vojnici ne mogu služiti vojsku”

Transrodne osobe u američkoj vojsci
17 komentara

Donald Trump izdao je u petak naredbu da se transrodnim vojnicima zabrani služenje u vojsci osim u “određenim okolnostima”, piše Telegraph.

Bijela kuća izjavila je kako zadržavanje vojnika s poviješću ili dijagnozom “rodne disforije” – onih koji mogu zahtijevati znatno liječenje – “predstavlja značajan rizik za vojnu učinkovitost i smrtonosnost”.

“Ovaj novi zakon omogućit će vojsci primjenu dobro uspostavljenih mentalnih i fizičkih zdravstvenih standarda… jednakih kod svih pojedinaca koji se žele pridružiti i boriti za najbolju vojnu silu koju je svijet ikad vidio”, tvrde iz Bijele kuće.

Američki predsjednik primio je u veljači preporuke Jim Mattisa, ministra obrane, za tretiranje transrodnih osoba koje služe u vojsci. Iznenadio je Pentagonsko vodstvo 2017. kada je izjavio kako će preokrenuti plan iz vremena Obamine administracije da omogući da transrodne osobe otvoreno služe u vojsci. Niz federalnih sudaca donio je rješenja koja blokiraju zabranu Trumpa, a Pentagon je počeo dopuštati transrodnim novacima da traže prijam u siječnju. Suci su kazali kako bi zabrana vjerojatno prekršila pravo prema Ustavu SAD-a na jednaku zaštitu pred zakonom.

Pentagon je u petak potvrdio da će se nastaviti pridržavati federalnog zakona.

“Pentagon će nastavit procjenjivati i zadržavati transrodne pripadnike službe”, izjavio je glasnogovornik Pentagona bojnik David Eastburn.

Novi zakon odmah su napadali demokrati iz kongresa i skupine za građanska prava. Demokratski vođa Nancy Pelosi je tvitao: “Nitko sa snagom i hrabrošću da služi u američkoj vojsci ne bi trebao biti odbijen zbog onoga tko je on. Ova zabrana iz mržnje je mijenjena ponižavanju naših hrabrih transrodnih članova vojske koji služe časno i dostojanstvo. ”

Američka udruga za građanske slobode nazvala je zabranu “transfobijom koja je umaskirana u zakon”.

“To potkopava sposobnost transrodnih pripadnika službe da služe otvoreno i vojnu spremnost u cjelini”, rekali su na Twitteru.

“Ova politika učinkovito prisiljava transrodne osobe koje žele služiti da odaberu između svojeg čovječanstva i svoje zemlje, te im jasno daje do znanja da nisu dobrodošli”.

Ranije u petak, glasnogovornik Pentagona, bojnik David Eastburn, izjavio je kako najava nove politike neće imati neposredni praktični učinak na vojsku, jer je Pentagon dužan nastaviti zapošljavati i zadržavati transrodne osobe u skladu sa sadašnjim zakonom.

Pitanje je postalo zamršeno u kompliciranom nizu političkih izjava, sudskih odluka i preispitivanja politike, budući da je Trump zapanjio svoju administraciju tvitovima prošlog srpnja. Nejasno je koliki će utjecaj sudske odluke imati na Trumpovu odluku. Aktivističke su se skupine zabrinule da bi administracija mogla donijeti takva stroga ograničenja i zdravstvene uvjete da bi postalo nemoguće da se transrodne trupe pridruže ili nastave služiti.

Prema smjernicama predstavljenima u prosincu, Pentagon bi mogao diskvalificirati potencijalne novake s rodnom disforijom, one s poviješću medicinskih tretmana povezanih s promjenom spola i one koji su podvrgnuti rekonstrukciji. Takvi bi novaci mogli biti primljeni u slučaju da medicinski pružatelj usluge potvrdi da su novaci 18 mjeseci klinički stabilni u preferiranom spolu i da nemaju značajne poteškoće ili smetnje u društvenim, profesionalnim ili drugim važnim područjima.

Transrodne osobe koje primaju hormonsku terapiju moraju biti stabilne na svojim lijekovima tijekom 18 mjeseci.

Zahtjevi čine regrutaciju izrazito teškom za transrodne osobe. No, oni odražavaju uvjete koje je postavila administracija predsjednika Baracka Obame u 2016. godini kada je Pentagon ukinuo zabranu transrodnim vojnicima da otvoreno služe u vojsci.

Izvor: Telegraph | CNN

transrodne osobevojni rokZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
6 godine prije

Nisu potpisali I.K.

Našili
6 godine prije

cjelokupna svjetska povijest ratovanja je pokazala da zene nisu sposobne za to pa gadafi je imao ozbiljnu zensku jedinicu za osobnu zastitu pa se nesto ne sjecam da su ga zastitile pobjegle su kuci da stite svoju djecu a slicno je s transrodnima i homoseksualcima

tuf
6 godine prije

Ovime je spriječeno da u slučaju američkog dolaska na ruske granice Rusi pomru od smijeha ugledavši YMCA ekipu koja raspravlja o torbicama, osjećajima nakon gledanja omiljene serije i novom hashtagu koji će širiti po Twitteru.

Nekoime
6 godine prije

Određene okolnosti nastupaju vjerojatno kada treba utvrditi prisutnost bojnih otrova na terenu.

NAPOLEON
6 godine prije

Ajmo anketa. Tko misli da je uredu da transrodni budu vojnici +, a tko ne misli tako –

Emdzej
6 godine prije

‘Nisam vise Sakib sad sam Sakiba. Konacno sam vam dohakao’. TLN lol

samo ćaća
5 godine prije

…transrodni su inače rođeni militanti…svi bi u vojnike..ludi su za tim

System Failure
5 godine prije

Nancy Pelosi je zensko 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI