Donbas odgovara na ultimatum Zelenskog Rusiji

Denis Pušilin
7 komentara

Upozorenje predsjednika Vladimira Zelenskog da će suđenja ukrajinskim ratnim zarobljenicima u Mariupolju djelovati potapajuće na buduće pregovore s Rusijom, neće spriječiti planirani sudski postupak, izjavio je u ponedjeljak čelnik Donjecke Narodne Republike (DPR) Denis Pušilin.

Vlasti DPR-a su ranije rekle da će organizovati sudove za osumnjičene za ratne zločine koje su počinile ukrajinske trupe, uključujući pripadnike bataljona Azov, u čijim redovima se nalaze borci otvoreno nacionalističkih i neonacističkih stavova.

„Prikupljeni su podaci o 80 tačaka zločina koje je počinio Azov, 23 osobe su uhapšene i nalaze se u pritvoru“, rekao je Pušilin za TV Russia 24. „Tako da takve izjave Zelenskog neće imati nikakvog uticaja na suđenja.“

U video-obraćanju u ponedjeljak, Zelenski je rekao da pregovori neće biti mogući ako ukrajinski borci budu podvrgnuti prikaznom suđenju“. Njegova izjava uslijedila je nakon što su zvaničnici ukrajinske vojne obavještajne službe rekli da se u zgradi Mariupoljske filharmonije postavljaju veliki kavezi u sklopu priprema za suđenja.

Skoro 2.500 ukrajinskih vojnika predalo se ruskim i Donbasovim snagama tokom opsade čeličane Azovstal u Mariupolju u maju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Mirovni pregovori između Kijeva i Moskve su u zastoju od proljeća.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Denis PušilinSudjenjezarobljeniciZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

znaci ,pokazali im prst ,,tak i treba ,vrijeme je da zelenko pocne da ga prima

tihobl
1 godina prije

Zelenski je tu zelio eurosong, a pjevace mu azovci kakva su naredjenja primali.

Istra
1 godina prije

Zelenski je umislio da je on sunce a sve druge nacije su planete… F* NATO

Saljivdjija
1 godina prije

Zelenski je poput prvog aprila, moze lupati sto god hoce tog dana.Sutra je ionako novi dan..

Max
1 godina prije

Ultimatumi Zelenskog ne znače ništa.

abc
1 godina prije

Rusi če organizovati ukronacistički eurosong. Bit če ljepih pjesama…..

antinato
1 godina prije

Zelenski je nebitan lik. On ništa ne odlučuje, a Ukrajinom se upravlja direktno iz Washingtona i Brisela…Tamo se nalaze pravi naredbodavci i izvođači zločina..
Ukrjainskom vojskom upravlja američki vojni štab. NATO je američka kolonialistička janičarska vojska.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI