Dovođenje Facebooka pred lice pravde: „Uzbunjivač“ povezan sa sistemom i narativ „za djecu“ maskiraju ponudu za političku kontrolu

Frances Haugen
13 komentara

Političari uvijek ističu moć govoreći o bezbjednosti ili o zaštiti djece. Ako nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito, to je zato što je tako. Obje ove istine primjenjuju se na slučaj Facebookove „uzbunjivačice“ Frensis Haugen.

Haugen je naizgled niotkuda došla da svjedoči pred Senatom u utorak, ali nije otkrila ništa osim dobro uvježbanih tirada o tome da je gigant Menlo Parka stavljao “profit iznad ljudi” i na neki način ugrožavao našu demokratiju odbijajući da sankcioniše dezinformacije ili tako nešto. Zapanjujuće i hrabro!

Takođe je tokom vikenda dala intervju u trajanju od 60 minuta, odmah je verifikovan na Twitteru i dobio je pohvale od izuzetno demokratskih demokrata na Internetu (poznatih i kao “otpor” tokom Trumpove ere) za njenu zapanjujuću hrabrost. Njen savjet Senatu takođe nije bio da ukine Facebook, već da ga pretvori u ruku vlade – naravno za „opšte dobro“ i radi zaštite djece.

Žar s kojim su korporativna medijska mašina i vašingtonski političari prihvatili Haugen trebao bi svima biti znak da zastanu- ipak većina ljudi uzmiče pri toj pomisli, jer bi to značilo braniti monstruoznost Marka Zuckerberga i ostale magnate iz Silikonske doline.

Podsjetimo da je to ista Big Tech koja je pomogla „učvršćivanju“ izbora 2020. godine i trenutno nemilosrdno čisti sve što aktuelna vlast u Washingtonu – i njeni saveznici u medijima i neodgovorne aktivističke neprofitne organizacije – smatraju „dezinformacijama“.

Zuckerberg je lično uložio 400 miliona dolara kako bi pomogao demokratama da organizuju glasanje 2020. u ključnim državama u zamahu, a priredio je i večeru za veterane Obamine administracije koji su pomogli u naporima „jačanja“-prema zloglasnom članku TIME-koji su ga ubijedili da „unaprijed skupi“ njihove narative. On je takođe osnovao prodemokratsku organizaciju Fwd.us, koja je donirala veliku pomoć grupi čiji su aktivisti upravo pokušali da maltretiraju nepokornog senatora Kyrsten Sinema (D-Arizona) oko podržavanja zakona potrošnje od 3,5 biliona dolara i amnestije za ilegalne imigrante.

Ipak, establišment ionako ide za njim i Facebookom. Nema sumnje da se i to dešava. Prema medijima Daily Wire koji se oslanjaju na konzervativce, Haugen je plodna donatorka demokratama, zastupaju ih isti advokati koji su pomagali ‘uzbunjivaču’ uključenom u prvi Trumpov opoziv, i ista agencija za odnose s javnošću u kojoj je sekretarka za štampu Bijele kuće Jen Psaki radila do Septembra 2020.

Takođe je radila u odjeljenju „građanski integritet“ na Facebooku,sa ljudima koji su bili uključeni u cenzurisanje priče New York Posta o laptopu Huntera Bidena uoči glasanja 2020. Ipak, nije rekla ni riječ o ovom slučaju, za koji bi trebala znati iz prve ruke, dok je svjedočila o stvarima sa kojima je priznala da nema direktne veze. Kako zgodno.

Kako je istakao nezavisni novinar Michael Tracey, Haugen je govorila stvari koje politički establišment želi čuti. Krajnji rezultat bio bi još veća cenzura, baš kao što se to dogodilo nakon izbora 2016. i pomahnitalih navoda da su društveni mediji pomagali i podržavali „rusko miješanje“.

Podsjetimo se da je establišment slavio platforme društvenih medija prije samo deset godina, kada je u novinama hvaljena njihova uloga u širenju ‘demokratije’ (tj. Masovnih nemira, pa čak i građanskog rata) tokom takozvanog Arapskog proljeća. Facebook i Twitter su zaslužni za pomaganje Baracku Obami tokom izbora, a njihova razmjena podataka s Obaminom kampanjom bila je u redu i savršeno normalna.

Ono što se promijenilo 2016. godine je da je Donald Trump koristio iste načine i sredstva da zaobiđe korporativne supervizore i direktno razgovara sa Amerikancima. Bijesni establišment je odgovorio tako što je klevetu „Russiagate“ – koju su izmislili – iskoristio kao cenzuru, a prestravljeni rukovodioci Big Techa, koji su već naginjali demokratama, požurili su da se povinuju.

Republikanci su kukali zbog cenzure, ali su odbili da učine bilo šta po tom pitanju, jer su im lobisti Big Techa platili mnogo novca, a pjesma sirene „slobodnih tržišta“ i „moje privatne kompanije“ odvratila ih je od zakonskih riješenja. Demokrate, koji iznad svega cijene moć, nemaju takve prepreke; sada otvoreno govore o razbijanju levijatana iz Silicijumske doline. Nije važno da li namjeravaju da to provedu, irelevantno je: puka prijetnja time tjera Big Tech da zauvjek izvršava njihove naredbe.

Ne pravite grešku, ovdje se ne radi o djeci, bezbjednosti, pa čak ni „dezinformacijama“, već o moći. Konkretno, osiguravanje da svaki put komunikacije služe cilju onih na vlasti, kako bi mogli da zadrže narativnu kontrolu. Nikakva saradnja ili kooperacija ne može osloboditi Zuckerberga, niti Twitter Dorsa, ili rukovodioce Googlea – samo će potpuna i bezuslovna predaja biti dovoljna. Oni nemaju izbor u vezi s tim, koliko ni mi ostali. Naša demokratija ne toleriše neslaganje.

Autor: Nebojsa Malic

Frensis Haugen
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Da li ste culi za prijedlog da gugl, fb i tviter dobiju mjesto u savjetu bezbjednosti UN?

Martin
2 godine prije

FRANCIS DAMA.JUCER 60 MINUTES SUTRA. SVJEDOCENJE U KONGRESU
MEDIJSKA ZVIJEZDA….
ZAR NIJE. SVE EXPRESS

AbuDabi
2 godine prije

Da, glumica koja glumi disidenta, a u svrhu pojačavanja cenzure. Facebook tako pokušava uništiti konkurenciju koja je procvijetala odlaskom korisnika s njihovih platformi. Želi zgrabiti infrastrukturu kako bi ugasila konkurenciju? Pitam, Vama ne smrdi na to?

Josh
2 godine prije

Namještena igra. Nema govora o zviždaču, uzbunjivaču kojem je proradila savjest.
To su njihove igre. Ova žena je “postavljena” unutra u Facebook da ovo izazove.

Određene elite žele pristup zaštićenim i privatnim podacima koje ima Facebook.
Naravno, Facebook grupa surađuje s njima, ali očito nemaju kompletan pristup svim njihovim podacima.
Tako da su napravili ovaj igrokaz “zviždač i zaštita djece” te će prisiliti Facebook i sve druge društvene mreže da moraju djeliti svoje podatke “nezavisnom odboru” koji će ih kao nadgledati.
Žele to staviti u zakonski okvir.
Onda će elite moći u miru surfati po privatnim podacima korisnika koje te mreže skupljaju već godinama.
Slično kao što u Kini već to rade.
Zanimljivo je vidjeti kako oni sve to lijepo izvode. Onaj nedavni pad Facebooka i Whatappa, pa onda zviždač i ugrožena djeca. Guraju prema svom cilju i skreću pozornost sve u šesnaest.
Kao da izvode kakav mađioničarski trik.

Max
2 godine prije

Točno i treba ih

2 godine prije

Ma ovu gadnu vjesticu su odmah provalili…
Samo Soroseve budale iz Antidfa – mogu jos pusiti ovu prevaru:
https://www.thegatewaypundit.com/2021/10/setup-fake-whistleblower-frances-haugen-part-anti-trump-election-meddling-team-banned-hunter-biden-laptop-content/

Praetorian
2 godine prije

Kada vidis da su ju prenijeli svi mainstream lazovi na celu sa CNNom, znas da je podvala i prevara
Zasto nisu pustili Project Veritas whistleblowere i undercover cams..? Ne, to ne moze

Samo istina
2 godine prije

Uf koji je to zdravi svijet bio prije dolaska ovih internetskih gluposti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI