Država ukida višemjesečnu zabranu korištenja Twittera

Twitter cenzura
2 komentara

Platforma društvenih medija pristala je na niz uslova kako bi nastavila sa radom u Nigeriji nakon sedmomjesečne zabrane.

Nigerija je ukinula zabranu korištenja Twittera širom zemlje, dozvoljavajući da njenih 200 miliona stanovnika nastave koristiti sajt nakon što je mjesecima zatvoren, a tehnički zvaničnici kažu da je firma prihvatila određene uslove za ponovno pokretanje.

Predsjednik Muhammadu Buhari naredio je ukidanje zabrane u srijedu, rekao je generalni direktor Nigerijske Nacionalne agencije za razvoj informacionih tehnologija Kashifu Inuva Abdulahi, napominjući da će taj potez stupiti na snagu u četvrtak.

„Naša akcija je namjeran pokušaj da ponovo kalibriramo naš odnos sa Twitterom kako bismo postigli maksimalnu obostranu korist za našu naciju bez ugrožavanja opravdanih interesa kompanije. Naš angažman je bio veoma poštovan, srdačan i uspješan“, nastavio je direktor agencije.

U zamjenu za ukidanje zabrane sajta, Tviter je pristao da se registruje u Nigeriji negdje u prvom kvartalu ove godine, kao i da imenuje predstavnika kompanije za zemlju, da prati njene poreske obaveze i ponaša se „sa poštovanjem nigerijskih zakona i nacionalne kulture i istorije na kojima je takvo zakonodavstvo izgrađeno“, rekao je Abdulahi.

Twitter, koji je ranije nazvao zabranu „duboko zabrinjavajućom“, tek treba da komentariše navodni dogovor, iako je portparol neimenovane kompanije na koji se poziva Tech Crunch rekao da je kompanija željna da se usluga „vrlo brzo obnovi“ u najmnogoljudnijoj zemlji u Africi.

Nigerijska vlada je prvo suspendovala operacije Twittera „na neodređeno vrijeme“ prošlog juna, nakon što je platforma uklonila objavu predsjednika Buharija zbog navodne „uvredljive“ retorike prema oružanim separatističkim snagama aktivnim na jugoistoku zemlje. Administracija je saopštila da sajt „podriva korporativno postojanje Nigerije“ i insistira na pravu predsjednika da se izjasni o bezbjednosnim pitanjima.

NigerijaZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Markk
2 godine prije

Nek je i njih neko zabranio, pa makar privremeno. Vjerovatno su morali platiti ulaznicu nekome..

Markk
2 godine prije

Nek je i njih neko zabranio, pa makar privremeno. Vjerovatno su morali platiti ulaznicu nekome..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI