Uvlače nas u rat – Države NATO-a mogu poslati trupe u Ukrajinu

412 komentara

Bivši generalni sekretar NATO-a, koji je postao savjetnik ukrajinskog predsjednika, Anders Rasmussen, tvrdio je da bi se neke zemlje članice mogle dobrovoljno javiti da pošalju svoje vojnike u Ukrajinu, ako zemlji ne budu ponuđena sigurnosna jamstva o širokom spektru pitanja na predstojećem samitu.

Rasmussen, koji je bio savjetnik ukrajinskih predsjednika Vladimira Zelenskog i Petra Porošenka, rekao je da Kijevu treba dati pismene garancije prije sastanka lidera NATO-a u Vilniusu u Litvaniji sljedećeg mjeseca, uključujući razmjenu obavještajnih podataka Zapada, prijenos oružja i zajedničku vojnu obuku.

“Ako se NATO ne može dogovoriti o jasnom putu naprijed za Ukrajinu, postoji jasna mogućnost da bi neke zemlje pojedinačno mogle poduzeti akciju”, rekao je on u srijedu, prenosi Guardian.

Mislim da bi Poljaci ozbiljno razmotrili ulazak i formiranje koalicije ako Ukrajina ne dobije ništa u Vilniusu.

Nakon što je posljednjih sedmica obišao Evropu i Sjedinjene Države kako bi pomogao u dobivanju vojne podrške Ukrajini, Rasmussen je tvrdio da bi raspoređivanje stranih trupa bilo legalno prema međunarodnom pravu ako to zatraži Kijev.

Dok je sadašnji generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno potvrdio da će se na samitu razgovarati o nekim sigurnosnim garancijama, on je naglasio da se pune garancije mogu ponuditi samo državama članicama. Blok je prvi put obećao da će Ukrajini odobriti članstvo još 2008. godine, a Kijev je službeno podnio zahtjev za pridruživanje prošlog septembra, ali od tada je postignut mali napredak po tom pitanju.

Nekoliko članica NATO-a postalo je sve glasnije o budućnosti Ukrajine u bloku, pozivajući druge zapadne zemlje da zacrtaju jasan put ka članstvu. Ranije ove sedmice, podgrupa istočnoevropskih država NATO-a, poznata kao ‘Bukureštanska devetka’, izdala je saopštenje u kojem poziva blok da “pokrene novi politički kolosijek koji će dovesti do članstva Ukrajine u NATO-u” na događaju u Vilniusu, kao i “Robusniji, višegodišnji i sveobuhvatniji paket podrške.”

Iako je Washington također u više navrata potvrđivao da će se Ukrajina jednog dana pridružiti vojnom kolektivu, stavio je veći fokus na trenutni sukob s Rusijom, nadajući se da će kasnije riješiti pitanje članstva. Međutim, američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith rekla je za Guardian u srijedu da zvaničnici sada “razmatraju niz opcija da signaliziraju da Ukrajina napreduje u svojim odnosima s NATO-om”, iako nije precizirala šta bi to moglo podrazumijevati. Da prevedemo. Amerika ne želi biti odgovorna u budućeo sukobu i potihu gura europske narode u rat s Rusijom. O tome smo već pisali i pitanje je momenta kada će Hrvatska biti poznavana da iznova šalje Hrvate na novi ruski front.

Zelenski je odbacio bilo kakvu  “zamjenu za NATO” i navodno je rekao zapadnim partnerima da neće prisustvovati samitu u Litvaniji u julu osim ako blok ne ponudi Ukrajini  “konkretne” garancije ili mapu puta za punopravno članstvo.

Rusija gleda na nastavak širenja NATO-a na istok kao prijetnju svojoj sigurnosti i navela je pomoć država članica Ukrajini kao jedan od razloga zašto je pokrenula vojnu operaciju u susjednoj državi u februaru 2022. Moskva je više puta govorila da će neutralnost Ukrajine biti jedna od ključnih uslovi za trajni mir.

S nestrpljenjem čekamo što će reći Planković i njegovi poslušnici u Saboru.

Anders Fogh RasmussenNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
412 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Jel to rasmusen zeli reci da su slijedeci kandidati za istocni front poljaci i hrvati?
Ako da, dali je nabavio dovoljno peraja i maskica za ronjenje.

Rudar
10 mjeseci prije

Naravno da mogu, ko im brani ali da li smiju ?
Ako je odgovor da, tada predlažem da AP pošalje svoje jake snage jer on ima iskustva u takvim sukobima, zar ne ?
Stvarno idu na provociranje velikog rata koji će naravno biti na EU kontinentu, opet, pa dokle ?
Dvije “careve” bombe bi donjele mir na planeti Zemlji sljedećih 300 i više godina, jedna London a druga neki dobar cilj u USA, bez toga ćemo slušati ovakve gluposti godinama, a mladi ljudi će ginuti svaki dan.

Tako treba
10 mjeseci prije

Već u davno neki to trebali uraditi, tako su barem bili obećali da će čuvati Ukrajinu

Budapest memorandum
The three memoranda were originally signed by three nuclear powers: the Russian Federation, the United Kingdom and the United States.[1] China and France gave somewhat weaker individual assurances in separate documents.[

eks
10 mjeseci prije

Oni koji su mesecima obučavani po NATO standardima, naoružavani NATO oružjem – zar to nisu već sada NATO vojnici ? Savremenim sistemima naoružanja rukuju NATO specijalci – zar to nisu NATO vojnici u ratnim dejstvima ? Upotreba vojnih satelita i navodjenje projektila , planiranje ratnih operacija, komandovanje iz štabova NATO – šta je to ? Koga misle da zavaravaju NATO lideri ? Svakom pametnom je jasno da USA-NATO vojska ratuje protiv Rusije. Šta su Ukrajinci ? Za njih imaju USA-NATO oficiri i analitičari termin : kolateralna šteta .

hiber
10 mjeseci prije

Ocigledno se uticaj Putinovog režima u Rusiji ubrzano raspada. Sada na području Rusije djeluje već nekoliko vojski sa svojim teritorijem. Putinov KGB, Prigožinov Wagner, razne privatne vojske tipa Gasprom. Tu je sada i LSR-RDK ne računajući Kadirove tik-tok ratnike. Putin je potpuno unistio svaki autoritet Ministarstva obrane i ono se upravo raspada kao sto se raspadala i JNA. Vise nije bitna nekakva ukrainska protuofanziva, nego brza degradacija Putinovig režima koja je u tijeku. Stoga je rušenje brane jednostavno očajnički potez režima koji je spoznao svoj neumitni poraz.

Dux
10 mjeseci prije

Kako sam i ranije pisao u komentarima da NATO traži nekakav način da se i sa ljudskim resursima uključi i sukob (naravno već je, ali kao nekakvi dobrovoljački odredi….), izgleda da su našli formulu, nema zagarantiranih jamstava, pa vi napravite nekakav vojni savez sa nekim i možete se uljučiti, vjerovatno je ovo “plašenje” Rusije, ali EU i Ameri su tako podli i u očaju da ništa nije nemoguće, ako ne sad, onda sigurno u dogledno vrijeme ( mislim vrlo brzo) da će se ovo i dogoditi. Izgleda da su uvjereni da Rusija neće nikada upotrijebiti nuklearno oružje, ali neka pogledaju dokumentarac Olivera Stona sa Putinom i valjda će im biti jasno. Kada Putin govori o situaciji kada se “štakor nađe stjeran u kut, onda je spreman napravit sve, pa i napasti psa, jer se bori za opstanak”….

ime
10 mjeseci prije

pšk (tram11)

Sparkling
10 mjeseci prije

Jednog lijepog dana kad se sunce ponovo pojavi na horizontu netko će napisati komentar o tome tko je te godine pogriješio u procjeni da pošalje strane trupe u Ukrainu. I taj dan će biti urezan u pamćenje svih onih koji prežive nuklearnu zimu. Ovi stvarno nisu normalni ili samo misle zaplašiti mase s ovakvim nebulozama. Ako samo jedna članica Nato-a uđe službeno u Ukrainu, armagedon će i službeno otpočeti. To će biti početak i kraj. Mislim da još uvijek ima više onih koji mogu zbrojiti 2+2 i vidjeti kud vodi ova huškačka politika zapada. No svako carstvo, pa i ovo koje je u slobodnom padu nikad nije i ne ćeli priznati da su nastupila neka nova vremena u kojima više nisu No1. Da će povući još nekoga u svom propadanju, to je sigurno. Za sada je EU, kako se nadzire prva na udaru. Strašno je to kad čitate kako najviši… Čitaj više »

Stjepan cuković
10 mjeseci prije

Plenković sigurni staje na čelo hrvatskog korpusa koji će otići u Ukrajinu. Nastradala je Rusija i Putin.

Oki
10 mjeseci prije

Erdogan je znao ko je ovaj kreten pa ga smenio……..i dobro je uradio izgleda

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

U čast Ukrajine, na sastanku NATO-a, održat će se izložba najljepših obećanja…

Lafeta
10 mjeseci prije

Moskva je rekla da je Rat je od uslova za mir

pravi
10 mjeseci prije

kao dobrovoljac mogu samo u Rusiju

hiber
10 mjeseci prije

Davno sam rekao da je srpanj kritičan za Putinov režim. Prošlu kritičnu fazu su pregrmjeli krpačinom sa mobilizaciom i Wagnerom. Sada se ocigledno sve raspada i poduzimaju se očajnički koraci.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

“Bivši generalni sekretar NATO-a, koji je postao savjetnik ukrajinskog predsjednika, Anders Rasmussen, tvrdio je da bi se neke zemlje članice mogle dobrovoljno javiti da pošalju svoje vojnike u Ukrajinu” Rasmussen mora zaraditi svoju plaću u Ukrajini pružajući im lažnu nadu. Ne ide nikako Ukrima na frontu, čim je došlo do ovog stadija. Nije dosta što NATO šalje oružje u Ukrajinu, što obučava ukrajinske vojnike u svojim državama, što NATO sankcionira Rusiju, što će NATO uskoro slati vojne avione u Ukrajinu, što šalje Ukrajini dalekometne projektile kojim mogu gađati Rusiju, što šalje obavještajne podatke Ukrajini, ali ne – NATO nije u ratu sa najvećom nuklearnom silom na svijetu Rusijom. A pogledajte dobro što izuzetni rade – samo obećavaju tenkove, vojne avione, dalekometne projektile navlačeći vlasti u europskim državama da to šalju Ukrima, što ovi pametni kakvi jesu i rade. Da, cilj izuzetnih je prenijeti ukrajinski rat u Europu koje će oni… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Nema ništ od toga ! Priča bez veze ! Ići će SVI ! Ili nitko !!! U prvu valu , pješadija , istina trebaju bit Iztočno – Europljani no ne treba računati na Madžare ( jedino kao pozadinska podrška – nečega ) , Bugare ( nijesu išli ni u drugu ratu a bili su Adolfovi savjeznici ) , Turke , također … Ti se apsolutno neće petljat jer je 98% Islamska Svijeta protivu današnja zapada ! Grke također ! …. Tko ostaje ??? Poljaci , Pribaltici , Rumunji , Česi , Slovaci ( krajnje nevoljko ) , Njemci ( baš ako mora ) , Danci , Norvežani , Švedi ( dragovoljci ) , Finci , Latini , juga Europe samo , koliko baš – moraju .. Francuzi će zvanično ići uz —– Five Eyes — dat će SVU — logistiku i … ZRAČNU podršku … Ali ono što će Ruse… Čitaj više »

Istina
10 mjeseci prije

Borba za resurse je jedino bitno. I za to žrtovat istočne Evropljane je prihvatljivo budući su isti Slaveni i ostatku Evrope su i onako smeće koje im ne treba.
Sjetimo se samo malog kaplara i njegove ideje o životnom prostoru na istoku, Slavenima kao nižoj rasi i potrebama za sirovinom.
Kada maknemo Slavene i dodamo današnje tehnologije dobijemo zlatnu milijardu ( u koju su uračunati i budući naraštaji ) na području sjeverne polutke koja živi a ostali će biti jeftina radna snaga jer ipak Nijemci, Francuzi i drugi ne ciste ceste i peru guzice starim evropljanima.

Tako treba
10 mjeseci prije

@ hiber,
Daj, molim te , objavi post u kojem piše ” zemlja je okrugla”
Da vidimo koliko ćeš minusa dobiti,
😀

Tin
10 mjeseci prije

Rasmussen, Stoltenberg gonite se u pakao kopilad nato-ratno-huskacka

Ivek
10 mjeseci prije

Ja dam izbjegao vojsku na način da sam platio privatnog doktora, koji je napisao da imam visoki tlak šta je istina. Dok me državna doktorica htjela uvaliti u vojsku zajedno s još jednim koji je imao tlak u plafonu.
Tad sam shvatio da njih nije briga za zdravlje. Kasnije sam rekao da ću u civilnu ali nisam nikad odslužio jer su taman ukinuli.
Tako da mene ne budu zvali.
Plenković može dobrovoljno da ode, iako je i on oslobođen ako se ne varam.
Oni koji su dobrovoljno išli u dragovoljni vojni rok, njih će poslati prve..iako ne znam koji moraš imati mentalni sklop da odeš u dobrovoljno u vojsku.

hiber
10 mjeseci prije

Kakav rat? To su mirovne trupe? Ofanziva ide preko Energodara. Tu je jedino Rusguardija. Ako je uopce bude…

alexosijek
10 mjeseci prije

Pa, jel’ ovaj i njegovi pajde, pokazao papir gdje se vidi kako se redovito cijepi protiv bjesnoće? Valjda su zadnje vrijeme – zbog prevelikog obima “posla” propustili to obavezno cijepivo…Hajde, odmah u najbližu veterinarsku kliniku, jer znaš što se dogodi onima koji obole od bjesnoće…lp

Antee
10 mjeseci prije

Svim podržavateljima i sendvičarima ovdje
Nakon šta se cjepite, jer niste dovoljno puta….nadam se da ćete vi, vaši očevi, stričevi, barbe i bratići i braća završiti na ruskom frontu braneći američko pravo na monopol LNGa i hrane.
Because THAT is how you fix stupid [1].

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

To su i rekli slat ce istocne europljane na Rusiju jer im je nepopularno da njihovi ginu, sad spominju balticke i poljsku ciji “dobrovoljci” su vec tamo.. Samo ima ukrajina jos jadnika za slat u smrt tako da nece jos vjerovatno . Dok ovi rade zracne vjezbe, Ruski Ministar obrane danas nadgleda proizvodnju protuzracnih sistema. Samo ako se ukljucu u rat i drugi. Rusija isto ima svoje saveznike i to sa komunistickog i ex sovjetskog bloka. Kina se nebi mjesala bas direktno al zato Sjeverna Koreja je vec nudila pomoc u vojnicima a oni imaju ogromnu fanatičnu vojsku kojoj samo fali malo modernija oprema

Antee
10 mjeseci prije

Neka AP naouruža narod pa da ga istjeramo skupa sa ZM i ostalom protuhrvatskom gamadi.

MNK
10 mjeseci prije

Nitko nas ne uvlace u rat prva star. A drugo Srbija niti BiH nije clanica NATOa.

Jimbo
10 mjeseci prije

RuSSi imajo posebnu tehniku propagande I izpirivanja mozga, zove se “lažirovka”.

Ljudisustoka
10 mjeseci prije

A ko smo to mi, ja sigurno necu ici ginit u nekom glupom ratu

Rimtutituki
10 mjeseci prije

To je plan od samog pocetka,ali se ude sistemom kuvane zabe,iliti citave konasice,ajde mogu jednu malu frtu,pa jos jednu,na kraju ti uleti čitava kobasa.

Ivan
10 mjeseci prije

Poslati odmah u Ukrajinu na prvu liniju fronte cijelu EU Komisiju na celu ukrajinskom kurvom Ursulom i cijeli EU Parlament (osim Kolakusica). A u drugom valu sve vlade i parlamente EU clanica osi madarske kojij nije do rata. Plenkovica medu prvima da Urduli bude lakse..

Damir
10 mjeseci prije

Isjećak iz izvještaja ruskog MORHa, jel netočan prevod ili ne, nemam pojma.

Aktivnim djelovanjem Grupe snaga Jug uspješno je odbijeno 8 pokušaja napada 56. motorizirane pješačke brigade i 57. mehanizirane brigade Oružanih snaga Republike Hrvatske prema Jagodnome, Dubovo-Vasiljevki, zapadnim predgrađima Artjomovska, Andreevki i Orehovo-Vasiljevki, kao i prema 24. mehanizirana i 3. jurišna brigada kod Klescheevke.

duki
10 mjeseci prije

Može
1.AP -p.m
2.GJ-njonjo
3.GR-vaginovlez
4.Z -zeko (njega posebno označiti kao dumm-glup jer ako staviš Z misliće da je rus pa će ga odmah koknuti!!!

tatamata
10 mjeseci prije

znaci rusi rabucali nazi bandu a toliko nam se nafalilo domace smece tipa hiber ,Djuro burt Dawor ,spajev i da se ne nabraja dalje ,kako ce do moskve kad krenu ,a ono ni do prvog sela se nisu pomakli , a najveci uspjesi junaka su im rusiti dronovima stambene objekte i kad su popusili svugdje ,,, poplavili zemlju da se zastite od odmazde rusa ….dok ovaj nas olos i smece kmeci punom parom pokusavajuci ih prikazati ko junake … tctctctctctc ,,,, pljuc

Jadranka S.
10 mjeseci prije

Covjekovo prirodno stanje je mir, ljubav!
Dogadaji oblikuju svijest, umjesto da svjesnost oblikuje dogadaje.
Sve je izvrnuto/izokrenuto naopako!

Mrčikola
10 mjeseci prije

Ma, pravo su grda vremena došla…čitam komentare i sve se mislim kako su svi osim Daltona i hibera izgubili volju za humorom i zayebancijom.😁

Tim
10 mjeseci prije

Može, idemo, odmah iza djece političara, tajkuna u prvim redovima.

Vitez
10 mjeseci prije

Čini li vam se doista vjerojatnim da je Rusija srušila branu i time poplavila naselja u kojima žive etnički Rusi, a ujedno je prekinula dovod vode na Krim? Koliko tu ima logike , kao i priča da su Rusi minirati vlastiti plinovod, zar ne?
Ovom poplavom sve ruske prve linije obrane su poplavljene,s Ukrajinci dobivaju predah za njihovu protiv ofanzivu.

xyz
10 mjeseci prije

Iza ovog NATO-vog laprdanje se krije PLANIRANA poljska okupacija zapadne Ukrajine, u koliko ukrajinska vojska doživi totalni poraz i ruske trupe ubrzaju napredovanje prema Kijevu, Harkovu i Odesi. NATO če Ukrajinu pokloniti Poljskoj, a u medijima to prikazati kao saradnju ukrajinske i poljske vlade u obliku savezništva. Čak sam uvjeren, da če zapadna Ukrajina postati poljska gubernija sa vrlo malom autonomijom u obliku manjine..

Franjo Vinkovski
10 mjeseci prije

Bio sam uvjeren da su samo Arapi toliko glupi i navni da ratuju međusobno za interes USA i ostalog zapada, a sad vidim da nisam bio u pravu. Slaveni su još veči naivni glupaci.
Kad ponestane Ukrajinaca, Englezi i Amerikanci šalju u Ukrajinu Poljake, Bugare, Romune, Čehe, Hrvate, itd. Amerika ima ogromno topovske hrane, koja če se žrtovati za američki posrani način života.

Motorola
10 mjeseci prije

Mesna oluja” u regiji Zaporožje: Militanti AFU odbijaju napredovanje zbog velikih gubitaka. Ukrajinski militanti odbijaju napredovati u regiji Zaporožje zbog velikih gubitaka – NATO tenkovi napadaju gotovo bez pješačke zaštite.

Prema radio presretanju, nakon gubitaka u prvom valu, jedinice Oružanih snaga Ukrajine pripremljene za ofenzivu boje se krenuti u napad preko golih polja i pobuniti se protiv zapovjedništva.

Nije riječ o vojnoj propagandi, informaciju potvrđuju objavljene snimke s bojišta: na svim fotografijama iz helikoptera jasno se vidi da voze samo oklopna vozila.

Zbog toga pucaju tenkovi i borbena vozila pješaštva, a pješaštvo ne može stvarno zauzeti rovove s prve crte, jednostavno se tamo ne može učvrstiti zbog nedostatka snage.

Već 13 sati vode se žestoke borbe.

Hattori Hanzo
10 mjeseci prije

Po svaku cijenu zele uvuci sto vise drzava u rat protiv rusije,zele ww3,treba im velika pljacka da njihov lopovski sistem prezivi.

Max
10 mjeseci prije

To je to , spremaju nam rat.

Keko
10 mjeseci prije

Ma napušite se idioti

Rus
10 mjeseci prije

Kad nuklearni projektil sleti u Varšavu onda će plakati

Mirro
10 mjeseci prije

Kaze Sojgu u zadnja 24 sato ubijeno 950 neprijatelja i unisteno 20 tenkova. Zasto narod se ne okrene protiv zapadnog glumca?

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. ima ona izreka; jutro je pametnije od večeri… Kome nije jasno tko je uništio branu, neka pogleda izvještaje s Wall Streeta vezane za cijene žitarica i hrane………………………………… Niti su prokleti Usrajinci uništili branu, a Rusi još i manje – trag vodi u Ameriku………….. kao da je njih na drugom kontinentu briga što će se dogoditi u Europi..

tihobl
10 mjeseci prije

Јуриј Подољака: Ове ноћи, Оружане снаге Украјине кренуле су у свој “главни напад”: до сада (у 4 сата ујутру 8. јуна) без успеха Значи, десило се. Раније смо само претпостављали, али сада нема сумње да ће главни ударац непријатеља бити управо у правцу Запорожја. Тачније, он је већ почео и то управо овде. И вечерас, главне снаге 10-ог војног корпуса оружаних снага Украјине нападале су на наше положаје јужно од Малаје Токмачке у неколико таласа. Пре напада, користили су технику коју су разрадили зими код Купијанска — удар ракетним системима «ХИМАРС» по рововима. Циљ је јасан — неке да униште, а остале да деморалишу. На то су рачунали. Али… Ишли су великим снагама, али су их наши стално ”брисали”. Неки су страдали на минама, неке је косила наша артиљерија, која очигледно није случајно раније била ”на паузи”, и која је ноћас, по речима бораца, радила много и прецизно. А остале… Čitaj više »

tihobl
10 mjeseci prije

Јуриј Подољака: Артјомовски правац – ноћни напад Оружаних снага Украјине на Беркховку је такође угушен

Истовремено са притиском на главни правац (правац Запорожја), непријатељ је покренуо офанзиву на Артјомовск. Битка је била мање грандиозна него на југу, али упорност непријатеља и жеља да се пробију у области Берховка нису били ништа мањи него они које је показао 10 – ти војни корпус Оружаних снага Украјине у близини Орехова.

Али овако нешто се није свидело нашим војницима, који су се, као и њихови саборци на југу, такође обрачунали са ”елитним” јединицама ОСУ.

mmne
10 mjeseci prije

premasio je moja sananja ovaj tupoglavi skandinavski ovan je nemerljivo glup

tihobl
10 mjeseci prije

Јуриј Подољака: Угљедарски правац Да бих завршио причу о јучерашњим и ноћним биткама, не могу а да вам не испричам детаље битака за Новодоњецк, где, као што се сећате, непријатељ већ три дана не може ништа да уради са нашим херојима, који нису напустили своје положаје и тиме потпуно осујетили план офанзиве Оружаних снага Украјине у том правцу. Време је да испричамо више о овим момцима. Ово су борци полицијских специјалаца ДНР-а (“Каскад”). И донекле је значајно што су се овенчали славом баш близу Новодоњецка. Али да се вратимо на јучерашње догађаје. Непријатељ је, као и дан раније, напао насеље великим силама. Био је талас за таласом (по уском пролазу између минских поља, који су раније направили војници ОСУ, који сада тамо леже мртви и скелети оклопних возила). Штавише , као резултат једног од ових напада, непријатељ је изгубио на фронту неког веома важног, а како би га извукли, неколико… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI