Dugotrajni aplauz europarlamentaraca

Dugotrajni aplauz europarlamentaraca

Koliko god maštoviti bili, teško da bi se među nama našao netko tko bi mogao zamisliti da u Europskom Parlamentu neki od naših ”desničara” tipa Hasanbegović uzvikne: “Za dom spremni!” A masa od 700 i nešto zastupnika, svaki s neto primanjima većim od 20 000 eura, ustanu i zaplješću dugotrajnim pljeskom. Zašto bi to bilo nezamislivo? U pozdravu Za dom spremni nema ničeg lošega, ničega što provocira, izaziva, što bi bilo usmjereno protiv drugih, čak lijepo i zvuči – evo nekoga spremnog braniti vlastiti dom.

Ali…! S tim pozdravom ipak nešto ne valja. Ima svoju povijest koja je starija od Domovinskog rata i upravo zbog te povijesti pozdrav i jest proganjan.

„Za dom spremni”, skraćeno „ZDS”, pozdrav je koji je nastao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njime su se služili pretežito pripadnici ustaškog pokreta, a bio je ustaški ekvivalent nacističkom pozdravu Sieg Heil. Taj pozdrav bio je jedan od simbola ustaškog režima te je kao takav upotrebljavan na svim službenim dokumentima NDH. Početkom 1950-ih dio hrvatske emigracije pavelićevskog izvorišta napustio je pozdrav „Za dom spremni!”, smatrajući ga politički kompromitirajućim. Pozdrav je ponovo populariziran tijekom Domovinskog rata, u kojem su ga kao krilaticu upotrebljavale paravojne postrojbe HOS-a. Tijekom Domovinskog rata i nakon njega pozdrav se često upotrebljavao u javnosti te je bio prisutan u medijskom prostoru i popularnoj kulturi. Odlukama Visokog prekršajnog suda od 27. siječnja 2016. i Ustavnog suda od 8. studenoga 2016. pozdrav Za dom spremni proglašen je protupravnim jer “simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti”. Usprkos tomu, sporni se pozdrav i dalje upotrebljava u hrvatskom javnom prostoru zbog kontroverznih odluka tijela javne uprave RH” – (Wikipedija)

Hrvatska Vlada je ustanovila i Vijeće za suočavanje s prošlošću koje je nakon godina rada donijelo zaključak o ZDS, o tomu će akademik Zvonimir Kusić reći: Grb HOS-a se iznimno može koristiti u vezi s onim situacijama gdje se obilježava pogibija ili takve situacije gdje su sudjelovali pripadnici HOS-a. Ta dozvola ne mijenja samu postavku da Je taj slogan protuustavan. No tu je ta iznimka koja se striktno regulirano može tolerirati.

Predsjednik Milanović će tako naprasno prekinuti obilježavanje jedne obljetnice zbog defilea likova u majicama HOS-a na kojima je dakako bio i Za dom spremni.

Ništa dakle od aplauza svih zastupnika u Europskom Parlamentu.

Iako je pozdrav Za dom spremni rehabilitiran u Domovinskom ratu, iako su ljudi pod tim pozdravom ginuli za Hrvatsku, država je taj pozdrav svela pod protuustavno i protupravno, uz rijetke iznimke.

Jedan drugi pozdrav, kojeg su koristile skupine gotovo iste kao i one ustaške jest Slava Ukrajini.

Fraza datira iz Prvog svjetskog rata kada su se vojne jedinice kratkotrajne Ukrajinske Narodne Republike borile na strani njemačkih i austrougarskih vojnika protiv Rusije. Međutim, tek 1930. godine počeo se masovno koristiti i postao je pozdrav Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), objašnjava povjesničar Oleksandr Zaicev s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta u Lavovu.

„Postoje zapisi koji pokazuju da su tijekom sudskih saslušanja protiv vođe OUN Stepana Bandere 1936. godine njegove pristaše dodale fašistički pozdrav rukom uz slogan ‘Slava Ukrajini'”, rekao je Zaicev.

Kritičari slogana ukazuju na njegovu povezanost sa OUN-om kao i s Ukrajinskom pobunjeničkom armijom – nacionalističkom milicijom iz Drugog svjetskog rata. Danas se te organizacije poštuju kao borci za slobodu koji su se izborili za neovisnost Ukrajine, ali neki njihovi članovi su bili umiješani u zločine protiv Poljaka i Židova. Tijekom tog razdoblja brojni nacionalistički i fašistički vojni pokreti u Europi koristili su sličan pozdrav, kaže švedski povjesničar Pet Anders Rudling. Na primjer, hrvatski Ustaški pokret, nastao u isto vrijeme kad i OUN 1929. godine, koristio je sada zabranjenu frazu „Za dom spremi”, rekao je Rudling.

Međutim, Slava Ukrajini je kao nacistički pozdrav preživio i unatoč FIFINOJ kazni Domagoju Vidi koji je to na TV uzviknuo nakon pobjede Hrvatske protiv Rusije, danas ponavljaju svi plavo žuti kao dobar dan.

Nema ničeg ružnog, ničega lošeg u tom pozdravu. Tek je divljenje vlastitoj zemlji.

Ali…! Taj pozdrav je temeljito kontaminiran nacizmom u Drugom svjetskom ratu, baš kao i ustaški Za dom spremni. Zato mu nema mjesta u civilizaciji koja se diči antinacizmom i antifašizmom.

“Dokažite da ste s nama. Dokažite da nas nećete napustiti. Dokažite da ste doista Europljani i tada će život pobijediti smrt, a svjetlo će pobijediti tamu. Slava Ukrajini”, poručio je ukrajinski čelnik u obraćanju na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta, dan nakon što je službeno zatražio primanje Ukrajine u EU.

Europarlamentarci, od kojih su mnogi nosili majice s ukrajinskom zastavom i natpisom #standwithUkraine, plavo-žute šalove ili vrpce, obraćanje Zelenskog su dočekali dugim pljeskom.

Dvostruki standardi? Ili je u pitanju početni stadij nacifikacije Europskog Parlamenta? Sudeći po onomu što EU trenutno radi, što poduzima protiv svojih građana, po njenoj ulozi u NATO politici, riječ je o naprednom stadiju.

euEuropski parlamentukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kornel
2 godine prije

Zelenski je komičar koji se bavi opsjenarenjem. Da dovedu Davida Copperfielda ili Dynama u EU babilonsku kulu svi bi pljeskali njihovim opsjenama.
To je magija, a magija se ne racionalizira niti se od magije mogu tražiti logički odgovori i to je najveći problem onih koji se čude.

radoznalo_mače
2 godine prije

Dosta pojedinaca ima dvostruke standarde (pogotovo političara), zbroji takve pojedince u parlament pa vidi. Naravno da možeš od takvog parlamenta očekivat dvostruke standarde, obmane, laži. Koliko ih ima tamo šta kažu ‘slava Ukrajini’, a da u sebi navijaju za Rusiju, ali svejedno prozivaju Rusiju, ona im je za sve kriva. Ne zaslužuje Evropa ni kap ruskog plina, kad nas vode takvi ljigavci.

Nomen
2 godine prije

Trebali ste malo dublje zaroniti u povijest Hrvatske, jer izraz “Za dom” je puno stariji od drugog svjetskog rata; jeste li čuli kad za Nikola Šubić Zrinskog, bana Jelačića možda? A to ako su si u kasnijoj povijesti ustaše prisvojili taj izraz ne znači da su ga oni izmislili.

Mrčikola
2 godine prije

Snijeg pade na behar, na voće
Neka ljubi ko god koga hoće…ovako je bilo u mladosti Himze i Indexa dok nismo bili pod totalnim nadzorom majstora…o sretni dani gdje ste sad…😁

p.s. također se u to vrijeme, bez papira, mogla baciti tunja u more i ubrati šparoga…j.i.m.u.s.p.

Legendarni Grk
2 godine prije

Što je tu čudno?
Milanović, Plenković i ostali sinovi tadašnjih UDBAša koji su organizirali i dogovorili rat su bili “Za dom nespremni!”.
Naravno da organizatori rata nikada ne šalju svoju djecu u rat, jer njihovi podmetnuti ratovi služe samo da se smanji broj robova i sakrije pljačka koja se događala u pozadini promjene političkog-državnog sustava iz jednog robovlasništva u drugo.
Zato su svi oni “Za dom nespremni!”

Kardinale
2 godine prije

Eu kasaba sa kupljenim injekcijama za jesen. Davos zlocinci su vlasnici eu moci

Max
2 godine prije

To je pronacistički pozdrav

2 godine prije

Sine pa za koji mjesec u evropskom parlamentu moći će se ponosno uzviknuti fašistička krilatica zds i svi će da vrište u ekstazi…
Pazi sad šta će pi.čkasti fašisti da naprave od lažnjak buče..Bambucha..

2 godine prije

Izetbegović mladji je bio i ranjen.
Trezorska vrata mu pričepila prst.

RoPe
2 godine prije

Meni je ovo sto radi Zelensky najsličnije onom sto je radio Slobo. Oba su bila instruirana od Wall Streeta, Slobo je čak u NY radio kao bankar. Dodje Zelensky pre jogurt revolucionare u Kijevu i kaže: “Nitko ne sme da vas bije…”. /s

jozo.bloket
2 godine prije

Te dva pozdrava u današnje vrijeme nisu usporediva, upravo zbog stavljanja stvari u kontekst.
Samo pozdrav Slava Ukrajini ne bi bio sporan, da nije onog što ga prati, ideologije koja se pod njim danas provodi.

U vrijeme domovinskog rata nijedna hrvatska postrojba, HOS-a ili bilo koja druga nije koristila nacističke oznake, zastave, grbove SS postrojbi ili bilo što drugo što se može povezati sa nacistima, dok je to u ukrajinskom slučaju i te kako vidljivo.

Zločini koje je počinio ukrajinski režim, ni na koji način ne mogu se uspoređivati sa RH.
Jednako tako smatram krajnje sramotnim izjednačavanjem bilo koje postrojbe Hrvatske vojske, uključujući HOS, sa ukrajinskim nacističkim postrojbama.

Svaki hrvatski branitelj, svakog onog tko ga izjednačava sa ukrajinskom ˝bijelom Al Qaidom´ ( autor, Michael Hudson ), ima pravo nazvati bagrom.

Lara
2 godine prije

Propaganda, parole, pljesak… mozda ima i netko da nije pjeskao nacistickom pozdravu

Samuraj
2 godine prije

U bitci za koju zna da ju ne može dobiti svjesno glumi džeka i neku hrabrost dok mu ostaje spaljena zemlja i doslovno milijuni odlaze iz zemlje. Bez empatije, bez skromnosti, bez osjećaja za diplomaciju, za “borbu u miru”. Glumac koji je se previše uživio u ulogu kojoj, a svakim danom se to sve više pokazuje, uopće nije dorastao. Vrijeđa zdrav razum time što je koketirao sa drugom nuklearnim silom a za susjeda ima drugog nuklearnog susjeda, vrijeđa zdrav razum igrom sa 30tak laboratorija za kemijsko oružje koje financira “zapad”. Tko zna što još ne znamo. Licemjerstvo svih onih koji ga podržavaju. Koje ruganje i još dobija salve pljeska i podrške, a za što, za ovo što sam naveo? Zapad ga (vođen onom “ne laje kuca zbog sela nego zbog sebe” jer time pere ruke i posipa se pepelom za sve ono što su kuhali godinama u Ukrajini) planira nominirati i… Čitaj više »

2 godine prije

Evo par podataka, čisto da se ne zaboravi.
Znate li da svaki EU parlamentarac dobija 30 000 eura mjesečno za “savjetnike”?
Pošto “savjetnici” namjerno nisu definirani, svi parlamentarci za savjetnike proglašavaju svoje bračne partnere ili rodbinu.
Plaća + 30 000 eura + naknade za sudjelovanje u raznim odborima, komisijama, udrugama… MJESEČNO.
Eto, sada je malo jasnije zašto su svi za “Ukrajinu”.

Rimtutituki
2 godine prije

Tolika indoktrinacija ovde u Njemackoj,gledam neki dan djecica 4-7 godina se igraju ovdeispred kuce i ” slava ukrajini” ja ne mogu da vjerujem,mala njemacka djecica

nessy
2 godine prije

Zelenski, uz pomoc svojih sponzora, zahtijeva ulogu branitelja zapadne civilizacije pred hordama sa istoka. Ukrajina nije ni blizu demokratska, kako bi on volio da njegova publika vjeruje, i nitko nije ugrozen osim Ukrajinskih idiota, na celu s njim. On se usudi pozivati na odgovornost vodje drugih zemalja? S kojim pravom? Koje su njegove kvalifikacije, osim ispodprosjecne glumacke karijere, i svirke na klaviru? Evropa je stvarno i definitivno otisla kvragu kada dozvoljava da joj vanjsku (a i unutrasnju) politiku kroje USA. “Slava Ukrajini” i pljesak? To je samo slag na torti spustenih hlaca EU “lidera”. USA je konacno uspjela na duze vrijeme sprijeciti bliske odnose Rusije i EU (prvenstveno Njemacke), jer bi time USA postale drugorazredna ekonomska sila. Kinezi se ne daju smetati, rade svoje. Nazalost, proci ce duge godine dok Njemacka i Rusija obnove odnose, narusene ratom u kojem svi gube, Osim USA. Indikativno, to govori nesto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI