Dva američka drona se navodno sudarila i pala iznad sirijskog Idliba

Pad dronova
11 komentara

Par američkih dronova srušio se nakon sudara u vazduhu u Siriji, kada su uništena oba, objavio je The Military Times. Uzrok i tačne okolnosti sudara ostaju nejasni, ostavljajući glasine da se šire.

Navodni sudar dogodio se u utorak nad provincijom Idlib, rekao je anonimni zvaničnik odbrane, mada je ponudio nekoliko drugih detalja o nesreći, odbio je da potvrdi šta je prouzrokovalo sudar ili o kojoj vrsti dronova je riječ. Da li je na avion pucano bilo kada tokom incidenta takođe nije poznato, rekao je zvaničnik.

Fotografije i video snimci koji kruže internetom – na kojima se vide krhotine koje padaju s neba i plamteće olupine na zemlji – pokazuju da je barem jedan od dronova bio američki dron MQ-9 Reaper, koji se koristi i za nadzor i za oružane misije.

Bez zvaničnog objašnjenja incidenta, na društvenim medijima kruže špekulacije, a neki sugerišu da su dronove oborili militanti koje podržavaju Turci, dok drugi tvrde da je ruski dron oboren, uprkos izvještaju Timesa koji oba drona navodi kao američke.

Do sudara dolazi nekoliko dana nakon američkog atentata na džihadističkog trenera baziranog u Idlibu, Abu Yahyaha al-Uzbekija, koji navodno radi sa Hurras ad-Din grupom povezanom sa Al-Qaedom. Smatra se da je za ovaj udar korištena R9X Hellfire raketa, posebna neeksplozivna municija koja pušta šest sječiva nalik maču prije udara – nazvana “nindža bomba “.

Iako je Damask više puta kritikovao američko prisustvo u Siriji kao ilegalno i kršenje suvereniteta zemlje, Washington nastavlja vojne operacije u nekoliko regiona, izvodeći povremene udare oko Idliba i udružujući vojnike sa arapskim i kurdskim proksi grupama na jugu i sjeveroistoku. Podržani Pentagonom tokom rata u Siriji, frakcije pod vođom Kurda sada kontrolišu dragocjene naftne resurse, a SAD planiraju da obuče “čuvara naftnog polja” od 2.200 ljudi u regionu Hasake, navodi se u nedavnom izvještaju generalnog inspektora.

američki dronoviDronoviidlib
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Nisu li Rusi nedavno predstavili oružje nalik pušci kojim se iz blizine preuzima kontrola nad dronovima?

sdofnvowefivnwfiwefuvnsweufvwef
3 godine prije

Matematički je nemoguće da se sudare, da nije netko preuzeo jednog i usmjerio na drugog…………..

Jozo
3 godine prije

Mašala

Timothy
3 godine prije

Znači da se Ameri mogu pozdraviti sa daljnom upotrebom tog oružja/oruđa. Jedini suvisli razlog je preuzimanje komandi. Kakva blamaža, sudariti se na tolikom nebu!

Max
3 godine prije

Netko je bio točan

Hašo
3 godine prije

Obadva su pala !!!

kemičar
3 godine prije

nadam se da su piloti dobro..

piždro
3 godine prije

hahaha ‘SUDARILA’.. e cijaši i njihove lazi! samo nek se i dalje sudaraju- cjeli svjet će odahnuti.. i bogom počinuti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI