Dvije zemlje EU mogle bi da prekinu saradnju zbog Ukrajine

Viktor Orban i Jaroslaw Kaczynski
74 komentara

Varšava želi da mađarski premijer Orban podrži svoju antirusku poziciju prije nego što se partnerstvo nastavi.

Potpredsjednik poljske vlade Jaroslav Kačinjski, jedan od vodećih političara istočnoevropske države, rekao je u petak da saradnja sa Mađarskom neće biti moguća ako se premijer Viktor Orban ne pridruži Kijevu. Prije sukoba u Ukrajini, Poljska i Mađarska su bile čvrste saveznice.

Kačinjski je u radio intervjuu rekao da ima „nedvosmisleno negativno“ mišljenje o Orbanovom odbijanju da zauzme oštriji stav prema Rusiji nakon njene vojne ofanzive na Ukrajinu.

„Kada Orban kaže da ne može da vidi šta se dogodilo u Buči, mora mu se savjetovati da posjeti očnog ljekara“, rekao je Kačinjski, misleći na Orbanovo odbijanje da okrivi Rusiju za ubistvo civila u ukrajinskom gradu Buči. Rusija je odlučno odbacila optužbe, tvrdeći da su ukrajinske snage izvele „grubu i ciničnu provokaciju“ i zahtjeva istragu UN o incidentu.

Orbanova partija Fides odnijela je ubjedljivu pobjedu na izborima prošlog vikenda, a Orban je nakon toga izjavio da se „savez njegove zemlje sa Poljskom mora učvrstiti jer ne možemo ostati sami u ovoj oluji“.

To bi bila „dobra stvar, pod uslovom da se Viktor Orban promijeni“, rekao je Kačinjski, prije nego što je upozorio da „ne možemo da sarađujemo kao u prošlosti ako se tako nastavi“.

Poljska i Mađarska su obično čvrsti saveznici. Obje vode konzervativne vlade, a EU je zaprijetila da će objema uskratiti sredstva zbog njihove politike, uključujući otvorenu kritiku Poljske Stranke prava i pravde na „LGBT ideologiju“ i Orbanov tvrdolinijski stav o imigraciji i obračunu sa nevladinim organizacijama koje finansiraju strane zemlje.

Međutim, obje zemlje se značajno razlikuju u odnosima sa Rusijom. Varšava je podržala više rundi sankcija EU protiv Moskve otkako se Krim pridružio Ruskoj Federaciji 2014. i pozvala je SAD da poveća svoje vojno prisustvo u Poljskoj. Nasuprot tome, otkako je prvi put izabran 2010. godine, Orban je ojačao bilateralne veze sa Moskvom, odbacujući pritisak EU da sankcioniše Rusiju 2014. i sastao se sa predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi u februaru kako bi razgovarali o energetskoj bezbjednosti i proizvodnji ruske vakcine SputnikV u Mađarskoj. Izbijanje sukoba u Ukrajini dodatno je produbilo ovaj raskol. Poljski predsjednik Andžej Duda proglasio je diplomatiju sa Rusijom gubljenjem vremena. Varšava je poslala oružje i pokušala da prebaci borbene avione u Kijev, dok je Kačinjski otišao još dalje, zahtevajući više NATO trupa u istočnoj Evropi i izjavljujući spremnost svoje zemlje da ugosti američko nuklearno oružje. Zbog posljednjeg prijedloga Moskva je izrazila „duboku zabrinutost“, rekao je u srijedu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Mađarska je, s druge strane, odbila da pošalje oružje Kijevu i zabranila je prenos oružja preko granice sa Ukrajinom. Iako je Orban tražio od Moskve da prekine vojne operacije u Ukrajini, mađarski lider se usprotivio daljim sankcijama EU i obećao da će nastaviti da kupuje ruski gas – i odlučio je da ga plati u rubljama, kako je tražio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Jaroslaw KaczynskiMadjarskaPoljskaukrajinaviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Poljaci izgleda žarko žele biti slijedeći domaćini ruskoj vojsci. Valjda misle kako će Ameri i društvo skočiti u njihovu obranu. Posebno članovi Društva Židovsko-Poljskog prijateljstva Auschwitz.

Samuraj
2 godine prije

Ljudi Cvjetnica je, nemojte se uvrijediti samo želim ovo napisati – Isuse volim te.

VENTILATOR
2 godine prije

NE VJERUJEM DA JE ORBAN RUSOFIL, ALI SAM UVJERAN DA JE DOBAR PRAGMATIČAR I DA SU MU INTERESI VLASTITE ZEMLJE NA PRVOM MJESTU U NJEGOVIM PRIORITETIMA, A NE KAO NEKIM AVANTURISTIMA U EU.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Nikada i nigdje nebih i neću podržati NACIZAM. A htjeli to priznati ili ne u Ukrajini vlada NACIZAM te su zaslužili da im Rusi naprave nešto mnogo gore nego što im rade. A glupani zapada podržavaju Ukrajinu i njen NSCIZAM samo zato što je to protiv RUSIJE koju SAD želi osvojiti opljačkati i uništiti kako bi mogli vladati svijetom. SMRT SVAKOM FAŠIZMU I NACIZMU MA GDIJE U SVIJETU!!!!!

Kiklop
2 godine prije

Orban politicar broj 1 u EU.Svi ostali gledaju onu senilnu rugobu i slijede ga iz straha za vlastite interese.Orban u pravu.Zasto placati americki plin 7 puta skuplje, a losiji nego ruski.Jedan od rijetkih koji cijeni svoj narod i voli svoju drzavu.Vecuna njih vise vole Njemacku i USA nego svoju zemlju.Zato sto ce iste Amerika i Njemacka ostaviti na vlasti.

2 godine prije

ovi poljaci pocinju da mi se gade sve vise i vise ,,doslovice se izivljavaju i uzivaju sto je veci konflikt

JoeP
2 godine prije

Kuha se svijetski rat, Zelenski world tour po parlamentima ide dalje, za njim po Europi ide trgovačka putnica Victoria Nuland tražeći od svih EU članica da Ukrajini pošalju oružje, naročito od onih koje još imaju staro rusko kako bi to oružje zamjenili za novo američko.
Aktivirao se problem Solomomskih otoka između Australije i Kine, NATO se širi na Pacifik. Visoka američka diplomacija sankcijama ucjenjuje ostatak svijeta da se svrstaju na američku stranu. Ekonomski svijetski rat več je uhvatio zamah. Proizvodnja i prodaja oružja cvijeta. Svi pričaju o nadzvučnim raketama poslije premijere ruskih Kinžala. Naznaka za smirivanje stanja ni u tragu.

eks
2 godine prije

Poljaci su veoma pogani. Uvukli su se američkim psihopatama u dupe, ni cipele im se ne vide.

abc
2 godine prije

Biče još viceva o glupim Poljacima.

abc
2 godine prije

Poljaci bi da EU zarati sa Rusijom, a Poljska bi to izkoristila, da vojno zaposjedne teritorije, koje je imala prije petsto godina. Pogotovo je interesuje Kaliningrad i zapadna Ukrajina.

abc
2 godine prije

istina o Buču dolazi na dan: Ukrajinski kanal emitovao je materijal u kojem je “osvijetlio” polaganje tijela ubijenih na cestama od strane vojske Ukrajine Na mreži su se pojavili fragmenti videa koji su snimljeni u gradu Bucha u blizini Kijeva nakon što su ruske trupe napustile grad. Podsjetimo, nekoliko dana nakon povlačenja ruskih oružanih snaga iz ovog grada, režim u Kijevu je optužio rusku vojsku za navodno “pogubljenje civila”. Istodobno, pitanja o ovoj optužbi pojavila su se ne samo u Rusiji, već i među brojnim stranim stručnjacima i političarima. Konkretno, Zelenski je dobio poziv od čelnika jedne od vlada zapadnih zemalja (šef kijevskog režima ga nije imenovao) i zatražio informacije o tome jesu li događaji u Buchi ukrajinska provokacija. Video, koji je čak emitiran na jednom od ukrajinskih kanala, konačno razbija mit Kijeva o događajima u Buchi. Na snimci koja se može vidjeti, primjerice, na kanalu Andreja Rudenka , ukrajinska… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Poljaci su katolički fanataci. Nema gorih….

Detektor
2 godine prije

Slavenskoj prostodušnoj glupavoj naivnosti izgleda nema kraja i konca, a ova ukrajinska situacija je to jasno pokazala. Najprije su si Ukrajinci dozvolili uvući se u rat sa susjednom Rusijom, zemljom s kojom su povijesno i svakako drugačije najuže vezani i na koju su upućeni. Ukrajinci zaboravljaju da su za razliku recimo od nas Hrvata državu dobili na pladnju i da se za nju nisu morali boriti i ginuti. Štoviše ne samo da su dobili državu bez muke, nego je ta država bila teritorijalno znatno veća nego što bi prema povijesnim i etničkim okolnostima trebala biti. A isto tako zaboravljaju da im je u zamjenu za nuklearno oružje koje nije bilo ukrajinsko, nego samo stacionirano u Ukrajini Rusija u potpunosti na sebe preuzela i isplatila cjelokupni vanjski dug naslijeđen iz Sovjetskog saveza. Za sve one koji vole povlačiti paralele između našeg Domovinskog rata i raspada Jugoslavije i sadašnje situacije u Ukrajini… Čitaj više »

Detektor
2 godine prije

A sada imamo i Poljake koji baš poput Ukrajinaca na ekstreman način demonstriraju tu slavensku naivnost. Poljaci zbog relativno svježih, ali i nekih znatno starijih povijesnih okolnosti gaje razumljivu odbojnost prema Rusima i Rusiji, ali sada tu odbojnost dovode na jednu puno višu, zaista nezdravu razinu. Pritom Poljaci zaboravljaju neke povijesne činjenice. Ponajprije, točno je da su im Rusi nanijeli mnogo zla i patnji. Ali jednako toliko, ako ne i više zla i patnji su im nanijeli i njihovi zapadni susjedi, a sada veliki “saveznici” – Nijemci, dok ih je čitav Zapad na čelu sa SAD i Britanijom uvijek u povijesti ostavljao na cjedilu kad su bili u nevolji. Nadalje Poljaci zaboravljaju da su u nekim razdobljima povijesti oni bili “nasilnici” i okupatori na ruskoj zemlji i da po tom pitanju ni oni nisu baš sasvim čisti i nevine žrtve. No tragično je što su si Poljaci dozvolili, zbog svoje… Čitaj više »

abc
2 godine prije

EU je počela pucati po šavovima.
Bilo je očekivano, da ta umjetno stvorena pljačkaška američka kolonija neče dugo opstati.

abc
2 godine prije

Nadalje Poljaci zaboravljaju da su u nekim razdobljima povijesti oni bili “nasilnici” i okupatori na ruskoj zemlji i da po tom pitanju ni oni nisu baš sasvim čisti i nevine žrtve.

Čak osam puta su Poljaci pomoču vatikanskog zlata i njemačkog zapadno-hriščanskog carstva, vršili vojnu invaziju na rusko carstvo i uvjek popušili. Pri tom su na svom krvavom krstaškom pohodu masakrirali sve rusko stanovništvo, koje se nije htjelo pokatoličiti. Poljaci su istorijski gledano do vrata u ruskoj krvi.

George_11811
2 godine prije

Nakon političkog rješenja sukoba, Poljska bi rado preuzela ulogu mirovnih snaga u zapadnom dijelu Ukrajine. Tu bi se uostalom osjećali kao kod kuće.

Max
2 godine prije

Orban se oslanja na Ruse A Kaczynski nije demokršćanin ni desničar nego Američka marioneta i tu nastaje sukob.

hiber
2 godine prije

Pa iskreno, otkad su Englezi zbrisali, Europi se ne piše dobro. A Europska lokomotiva? Ups, ostala bez goriva…

držnedaj
2 godine prije

Hehe Varšava uvjek bila u službi tuđina !! Sramota ja zemlju od 40 miliona .. Mogu samo Orbanu oblizat onu stvar. .

abc
2 godine prije

Sovjetski general Žukov je dobro rekao za Poljsku – “Mi smo ih oslobodili i oni nam to nikada neće oprostiti”. Mnogi mali narodi dobrotu i milosrđe miješaju sa slabošću.

rimtu
2 godine prije

Krivi blizanac je ostavio kosti u Smolensku.

Lucija, prva
2 godine prije

☺️☺️ normalno.
I Mađarska i Poljska su bacile oko na isti teritorij.
Samo, Mađari igraju na Ruse. ☺️

Sveti pantelija
2 godine prije

Jaroslav je konj

nekoizmase
2 godine prije

Toliko o euroatlantskim integracijama , Eu je intergrirana toliko dugo dok je Nato sila drzi silom na okupu , svako gleda svoje interesa i kad ode serif bice veselo!

Janko
2 godine prije

poljski narod je u prošlosti zbog pogrešnih odluka svoje političke elite pretrpio mnoge nevolje i žrtve.Opet će se nažalost ponoviti.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Poljske kao i Hrvatske vladajuće strukture se posebito trude u lizanju zapadnih usranih guzica. Potrebito ih je posebno nagraditi zato, recimo trostrukim ordenima 12,7 na junačkim grudima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI