Džon Bolton želi da SAD ”promijene režim” u Rusiji

John Bolton
36 komentara

Bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton insistirao je u srijedu da samo “promjena režima” u Moskvi može postići dugoročne ciljeve SAD u Evropi. Predložio je finansiranje ruskih “disidenta” koji bi se mogli udružiti sa oficirima srednjeg ranga da svrgnu predsjednika Vladimira Putina u državnim udarima.

“Nema dugoročne perspektive za mir i sigurnost u Evropi bez promjene režima u Rusiji”, tvrdi Bolton u članku pod naslovom “Putin mora otići”, koji je objavio onlajn časopis 1945 .

Promjena “mora uključivati ​​mnogo više od puke smjene Putina”, smatra Bolton. “Cijeli režim mora otići.”

Bolton je zapravo otvorio članak citirajući predsjednika Joea Bidena, koji je u martu rekao: “Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti”. Bajdenovi pomoćnici su se trudili da se vrate, a državni sekretar Antoni Blinken je tvrdio da „nemamo strategiju promjene režima u Rusiji – ili bilo gdje drugdje, što se toga tiče“.

Međutim, već sljedećeg dana, Bajden je insistirao na tome da ne odstupa i da njegove primjedbe nisu “artikulirale promjenu politike” već “izražavale moralni bijes… i ne izvinjavam se zbog toga”.

Dok je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa, Bolton se zalagao za politiku promjene režima za Kubu, Venecuelu i Iran – i poremetio Trumpovu diplomatiju sa Sjevernom Korejom, nakon čega je smijenjen u septembru 2019. Ipak, službeni stav SAD o Havani, Karakasu i Teheranu se nije promijenio otkako je Bajden preuzeo dužnost.

Kremlj je reagovao na Bajdenove izjave nazivajući ga “žrtvom mnogih zabluda”. Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da pitanje ko bi trebalo da bude na vlasti u Rusiji nije na bilo kom građaninu SAD, već na Rusima da odlučuju.

„Pažljivo pomaganje ruskim disidentima u nastojanju da promijene režim mogao bi biti samo odgovor“, tvrdi Bolton, zaokretom u Peskovljevu logiku. „Ključ je da sami Rusi pojačaju podjele među onima sa stvarnim autoritetom, silovicima … Jednom kada se koherentnost i solidarnost režima razbiju, promjena je moguća.”

Bolton je tvrdio da “Rusi već razgovaraju o tome, tiho, iz očiglednih razloga” i odbacio zabrinutost da je Rusija nuklearna sila, rekavši da “to nije više argument protiv traženja promjene režima nego protiv pomaganja ukrajinskoj samoodbrani”.

On je takođe optužio Moskvu da je podmetala američku vladu “više decenija” i digla u vazduh sopstveni gasovod Severni tok.

„Očigledni strateški cilj Vašingtona je da se Rusija uskladi sa Zapadom, odgovarajući kandidat za NATO, kao što smo se nadali nakon raspada Sovjetskog Saveza“, tvrdi Bolton. Američki cilj „mirne i bezbjedne Evrope… ostaje centralni za naše nacionalne interese. Nije vrijeme za stidljivost”, zaključio je.

Otvoreni neokonzervativac koji vjeruje u američki unilateralizam, Bolton je bio na vladinim pozicijama za vrijeme republikanskih predsjednika Ronalda Reagana, Georgea HW Busha i Georgea W. Busha. Bajdenova administracija tvrdi da je Iran planirao da ga ubije.

BoltonPutinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
1 godina prije

Svaka straznjica dode na sekret, … sto zelis drugima prije ili kasnije se vrati istom ……jednog dana, za 5, 50, 100 god, ce i njima se to dogoditi ….

Nekoime
1 godina prije

Nema mira u Europi dok ne istjeraju USA i NATO iz Europe.

Pravednik
1 godina prije

Hmmm, a da se svrgnu vladajući u SAD-u?,….da se države osamostale tj. da istupe iz konfederacije?
Metite u svom dvorištu kolonijalni manijaci.

throne
1 godina prije

Ova slika ludila u americkom političkom establishmentu kod demokrata na celu s Bidenom ili kod vecine republikanca vidljiva je na svakom koraku u njihovim izlaganjima. Ova pravila ponašanja vrijede i kod ostalih licnosti razlicitih manjih politickih stranaka u usa. A kakva je tek slika na svjetskoj razini kada pogledamo drzave poput kanade, uk, australije, novoga zelanda, eu, ukrajne, japana uff pomozi boze to je velika globalna ludnica, jer na čelu drzava sve same sociopatske, psihopatske i dementne osobe. Sve za ku…..c.

rade 20%
1 godina prije

Ovaj pise sigurno iz ludnice,usput je i smijenjen radi velikih gresaka sto mu ne daje kredibilitet da pise ovakve stvari.Nada kazu umire posljednja,a Nato i Eu su vec dosli do tog stadijuma.Amerikancima je bitna stabilnost EU,jesu li za to unistili NS1&2 ??

tihobl
1 godina prije

Brkicu pod hitno trebaju vratiti u Bijelu kucu.
Toliko puta je pokusao da srusi Madura i tolike je pare spiskao, da bi na kraju i Kolumbija okrenula ledja SAD. Ne postoji nesposobniji i ratoborniji tip od njega osim u EU komisiji (oni su posebna prica negativne selekcije kadrova).

eks
1 godina prije

Cilj korporativne mafije, američke globalističke elite psihopata, je uspostaviti diktaturu i robovlasništvo na celoj planeti. Rusija je, u ime slobodoljubivog čovečanstva ustala protiv diktature psihopata . Početak, odnosno prva faza zaustavljanja fašističkog pohoda američkih psihopata, je operacija u Ukrajini. Ostatak čovečanstva čeka ishod, a nakon pobede Rusije sledi lavina suprotstavljanja američkim diktatorima. To je želja svakog normalnog čoveka, jer ukoliko do toga ne dodje, sledi nam uništavanje ljudskog roda – ovladavanje LGBT ideologije, transrodne ideologije, satanističke ideologije, ishrana insektima i otpadom, pedofilstvo i sve druge degenerisane ideologije, koje dolaze iz imperije zla – USA .

Max
1 godina prije

Neka Bolton mijenja psihijatra.

bruegel the elder
1 godina prije

V.P. mora dobiti nogu…. Juan Guaido – predsjednik Venecuele može biti glavni
u Rusiji….sa devizama i zlatom zamrznutima Rusima…… sark.. 15:02 h

dona
1 godina prije

kad vam Putin rokne jednu na Ameriku biti ćete manji od makovog zrna

ZZ Top
1 godina prije

Brko je upravo saznao,da je USA guverment narucio 100 milijona doza tabletica joda i 100 miliona rola guz papira, pa se sad malo bahati, proci ce ga to brzo, pa sjetimo se samo plejade zapadnih politickih genijalaca koji su “skoro” srusili Putina sa vlasti,vise niti jedan nije na vlast, medjutim i nazalost, u medjuvremenu dosle su jos gore budale i probisvjeti na vlast u tzv zapadnim demonkracijama.

Tupko Glupko
1 godina prije

Bolton će ostati zapisan kao jedna od najviše pozicioniranih političkih budala sa najmoronskijim izjavama u modernoj povijesti izuzetnih.

I ovaj je mladić u najboljim godinama – rođen iste godine kao i novoizabrani britanski kralj Charles – tek im je 74.

Hrvoje
1 godina prije

Došla su vremena da i Rusija malo mijenja predsjednike i vlade zapadnih zemalja. Vidjet ćemo to već u 11. mj u Americi na izborima. Baš me zanima što će im Putin servirati.

hiber
1 godina prije

Mozda i dođe do promjene nakon ruskih generala dovedenih po poltronskom ključu ulizništva i korupcije. Ruski general Ivašov jos je 8.2. točno predvidio Putlerov napad i poraz. Međutim, mislim da se Boltonu to ne bi svidjelo. Sada vise i nije u pitanju Putler, da ili ne? Vise i nije pitanje da li je Rusija izgubila, već koliko ce taj poraz biti velik? Otprilike, kao sto bi se dogodilo sa USA da je nastavila Vijetnamski rat.

goran
1 godina prije

pazite vi ameri da vam moskva ne bi promijenila predsjednika države

Otpornik
1 godina prije

Cilj Amera je ovladati ruskim prirodnim bogatstvima. Plan broj 1 je svrgnuti Putina i instalirati nekog id.iota poput Jeljcina koji će im sve isporučiti na dlanu. Ako plan 1 ne uspije slijedi rat protiv Rusije i komadanje Rusije na 30-50 banana državice koje će biti američke pudlice. Plan broj 1 je sada teško ostvariv, a plan broj 2 uključuje nuklearni sukob. Jedina nada za svijet je hitan prestanak rata, ali to remeti plan 2, pa ga ameri neće dozvoliti, tako da nisam optimist za budućnost svijeta.

ZAC
1 godina prije

ha ha ha, zaboga, ovi debili senilni i zutozubi ne mogu ostati na vlasti u usa, bolton i brat joe pampers…trazimo smjenu kompletne usa vlasti, chench for demokration…bla bla bla…TRUMP forever, fuck usa, biden i nuland

nessy
1 godina prije

Da e pitalo ovoga idiota, odavno bismo svi uzimali tablete joda. Ovakvih degena, majka ne radja cesto, a i onda zazali.

ivi.tz
1 godina prije

Čuj ovog morža jest ljut hehhe.pa on sam sebe nevoli.ljepotan.ja ga razumijem što je ljut🙃😉

U prolazu
1 godina prije

Blago ono tko rano poludi, pa mu život u veselju prođe…

Roccos
1 godina prije

Tipično razmišljanje amerikenjskog kretena.Nisi mogao promijeniti režime u Iranu,Venecueli,Sjev.Koreji,Kubi,a htio bi u velesili Rusiji.Budala na kvadrat i samo zbog takvih srljamo svi u provaliju.

Gordon J. Freeman
1 godina prije

A Kad ćeš umrijeti psihopato?
Pogledaj kako izgledaš jadan bio nisi.

Reis
1 godina prije

Gospodin Bolton je odvratan tip.Treba svatko da pomete u svom dvorištu.

Ico
1 godina prije

Politika Johna Boltona je: Sve pobiti i sve države opljačkati

Perun
1 godina prije

Bivši ,,savjetnik” Bijele kuće za ,,internacionalnu nesigurnost” John Bolton je senilno psihopatsko olicenje bolesnika ….a sto drugo reci corona mu je unistila ono malo sive mase potrebno za normalno funkcionisanje organizma ….P.S..veci mravojed nikad nije vidjen u usa politici a to vam je john bolton….SFSN

gogo
1 godina prije

neće biti mira dok ameri ne odjebu iz europe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI