fbpx

E. J. Magnier otkriva detalje najteže bitke generala Suleimanija i kako je Irak oteo SAD-u

Qassem

Vrlo dobar poznavatelj tajni Bliskog istoka, Elijah J. Magnier, koji trenutno izvještava za kuvajtsku medijsku kuću Al-Rai, piše kako su se proteklih tjedana vodili tajni pregovori između Ujedinjenih naroda i Hezbollaha, američka vlada je prijetila iračkim čelnicima i Hezbollahu, bilo je oštrih razmjena poruka između iranskog generala Qassema Suleimanija i američkih predstavnika, prije svega Bretta McGurka, stalnih prijetnji ratom i još mnogo toga.

Sve to se, prema izvorima bliskim generalu Suleimaniju, posljednja četiri mjeseca u Iraku događalo između Irana i Sjedinjenih Država, Hezbollaha i američke uprave, te američkih i iračkih čelnika u sklopu borbe za formiranje nove vlade koja će Irak kroz neizbježne izazove voditi sljedeće četiri godine.

Najveći izazov za SAD je tko će vladati zemljom i kako će se Irak ponašati prema Sjedinjenim Državama, kao i hoće li nova iračka vlada poštovati američki embargo na izvoz iranske nafte.

Irak je za Iran značajan izvor prihoda i važan susjed za deviznu razmjenu Islamske Republike, pogotovo sada kada je Iran pod američkim sankcijama. Međutim, kada je predsjednik Donald Trump izašao iz nuklearnog sporazuma i nametnuo sankcije o Iranu, ta odluka nije bila toliko teška za Iran kao prethodne sankcije koje je nametnuo UN, prije svega zbog odbijanja mnogih zemalja da slijede SAD u sukobu protiv Irana.

Američki režim je vjerovao, a možda i dalje vjeruje, da će se Iran vratiti u vrijeme prije ukidanja međunarodnih sankcija. Ovaj naivni stav je bio prenesen iračkim čelnicima. Nekoliko njih je bilo uvjereno da će američka globalna hegemonija značajno rasti i da će Iran biti poražen.

Kao odgovor na to, iranski general Qassem Suleimani se udružio s predstavnikom glavnog tajnika Hezbollaha, Hasana Nasrallaha, u Iraku, šeikom Mohammedom Kawtharanom. Ovo nije prvi put da su njih dvojica izravno uključeni u formiranje iračke vlade. Iračani često teško komuniciraju s iranskim izaslanicima, ali zato puno lakše pregovaraju s Hezbollahom, čak i ako je utjecaj Irana puno veći. Riječ je o kulturi i načinu komunikacije. U Iraku, kao u Libanonu, frakcijske razlike sprečavaju kompromis za formiranje nacionalnih vlada. Vanjske regionalne i svjetske sile igraju ključne uloge u obje zemlje i time ograničavaju njihov suverenitet.

Američka vlada je uspjela utjecati na istaknute ljude unutar iračkog vodstva, među kojima su Sayyed Ammar Al-Hakim i bivši premijer Haider Al-Abadi. Abadi je bio okružen ljudima koji su slušali SAD i vjerovali da će američka hegemonija uskoro dovesti do pada Iran, a vjerovao je i da će vlada sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada pasti za tri mjeseca, šest mjeseci ili najviše godinu dana. Ipak, Assad ostaje na vlasti, a američki režim nije uspio postići svoj cilj, čak ni nakon sedam godina rata protiv Sirije.

Ti isti ljudi su nagovarali Abadija da najavi da će se pridržavati američkih jednostranih sankcija protiv Irana, misleći kako će to povećati njegove izglede za izbor za novi mandat. Abadi je bio nepromišljen i prihvatio ovaj savjet. To je bila njegova najveća pogreška i prvi čavli u njegovom političkom lijesu. Američki izaslanik u Iraku učinio je sve što je mogao da promovira Abadija, ali nije uspio. Prema najvišim donositeljima odluka u Bagdadu je američki izaslanik zapravo upozorio Irak da ne pregovora s predstavnikom Hezbollaha, kojega smatra “teroristom”.

Faleh Al-Fayyad, zapovjednik nacionalne sigurnosti i šiitske Hashd Al-Sha’bi armije, sastao se s veleposlanikom Brettom McGurkom i obavijestio ga da “američki popis terorista može nositi izvan granica Iraka i sigurno ne može istupati protiv iračkog građanina”, budući da šeik Kawtharani ima dvojno državljanstvo.

Prema izvorima koje citira Elijah J. Magnier, američki izaslanik je odgovorio da govori protiv nikoga osobno, kako ne pokušava zabiti nož Iranu ili Iraku u leđa i da bi želio poslati poruku generalu Qassem Suleimaniju da SAD ne pokušavaju svezati Iranu ruke u Iraku.

Tijekom navedenog razdoblja se u Iraku s izaslanikom Hezbollaha sastao i predstavnik Ujedinjenih naroda, kako bi ublažio ionako napetu situaciju.

Predstavnik glavnog tajnika Hezbollaha u Iraku, šeik Mohammed Kawtharani, mu je rekao: “Naš kandidat je Abu Mahdi al-Muhandis. Ako SAD želi nametnuti kandidata, vidjet ćemo tko će uspjeti doći do vlasti”.

Susret predstavnika UN-a i predstavnika Hezbollaha predstavlja priznanje uloge Hezbollaha u Iraku i ukazuje na očaj američke vojske. SAD se boje scenarija u kojem će irački vođa iskazivati jako neprijateljstvo prema Washingtonu i američkoj vanjskoj politici.

Međutim, Iran i SAD nisu jedini igrači. Turska je za predsjednika parlamenta htjela Usamu Al-Nujeifija, a ne bivšeg guvernera Ramadija, predstavnika sunita Mohammeda Al-Halbusija. Zbog toga je Khamis Khanjar putovao Tursku i razgovarao osobno s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kako bi ga obavijestio o savezu Nujeifija sa Sjedinjenim Državama i Saudijskom Arabijom. Tada je turski predsjednik prihvatio Halbusija i napustio ideju s imenovanjem Nujeifija.

Nema sumnje da se Irak našao u oluji  interesa Irana, Turske i Sjedinjenih Država, od kojih svatko želi utjecati na izbor iračkih čelnika. Američki ciljevi su bili su jasni. Haider Al-Abadi je bio njihov savršeni kandidat. Bivši premijer učinio je sve što je u njegovoj moći da služi američkoj politici u Iraku i Siriji.

Haider Al-Abadi je onemogućio iračku šiitsku armiju Hashd Al-Sha’abi da oslobodi Deir Ez-Zor, odnosno da prijeđu iz Al-Qaima u Siriju, jer su to tražile SAD. To je Washingtonu bilo potrebno da kupi dovoljno vremena da Kurdi stignu u Deir Ez-Zor i istočno od Eufrata. Zato je Abadi spriječio da Hashd Al-Sha’abi pruži podršku sirijskoj vojsci, čime je omogućio da SAD zauzme sjeveroistočnu Siriju.

Abadi je više od četiri puta “oštro” postupio prema generalu Suleimaniju i naredio pregled njegove prtljage kada je dolazio u zračnu luku u Bagdad. U islamskom svijetu je ova iračka uvreda bila poruka da američki opunomoćenici  mogu “vući Suleimanija za uši”.

Abadi je u više navrata ostavio generala Suleimanija da čeka izvan ureda i pokušao ukloniti Abu Mahdija Al-Muhandisa s njegova položaja. Podsjetimo, Abu Mahdi Al-Muhandis je vojni zapovjednik, dok je Hadi Al-Amiri politički čelnik Hashd Al-Sha’abi armije, a obojica su osobni prijatelji iranskog generala i vrlo moćni vojni i politički akteri u Iraku.

Također, kada je bivši premijer posjetio sjedište Hashd Al-Sha’abi snaga, on je gledao na slike velikog ajatolaha Alija Sistanija, Imad Mughnniyeha i drugih, pretvarajući se da ne znaju tko su. Tako je nametnuo svoj autoritet, ali je to bio autoritet kojega nikada nije uživao.

“Ova arogancija i agresivni stav su doveli do gubitka drugog mandata kao premijera i vjerojatno će njegova stranka Dawa ostati bez ikakve vlasti, osim ako ne provede ozbiljnu reformu”, piše Elijah J. Magnier, sugerirajući da Abadi vjerojatno mora napustiti vodstvo stranke, ili će ona nestati.

Uloga Irana u iračkim izborima

Iran je bio nekoliko mjeseci prije izbora mislio promovirati Haidera Al-Abadija. U stvari, Qassem Suleimani je pokušao nagovoriti Abadija da uđe u savez s blokom Fateh Hadija Al-Amirija.

Al-Ameri je u parlamentu uspio dobiti 48 mjesta, a Abadi samo 12, ali je potonji odbio želju generala Suleimanija.

Iranski general Suleimani je dobro znao da prije izbora nije pametno staviti sva jaja u košaru Abadija, a nakon što su rezultati bili jasni, to je već bila druga stvar. Savez bi bio moguć, ovisno o političkim pregovorima i ustupcima Abadija, ne Hadija Al-Amirija.

Međutim, Abadi je prihvatio neprijateljski stav prema Iranu, uvjeren da će “iranski režim pasti”. Suleimani je onda otkazao svu podršku Abadiju i otišao u Adilu Abdelu Mahdiju kao svom prvom izboru, te Falehu Al-Fayyadu kao drugom, za slučaj da aktualni mandatar Abdel Mahdi ne uspije formirati vladu.

Abadija su podržali SAD i Saudijska Arabija, čime su istovremeno poništili njegovu kandidaturu s iranskog stajališta.

Turska, važan igrač na cijelom Bliskom istoku, s konzulatima u Basri i Mosulu i postrojbama na sjeveru Iraka, željela je Usama Al-Nujeifi za predsjednika parlamenta, a Iran se nije želio suprotstaviti predsjedniku Erdoganu. Savez s Turskom je važan za Iran, ali je odlučeno da Erdogan mora znati  da njegovog kandidata također podržavaju SAD i Saudijska Arabija. Zato je Khamis Khanjar, prokatarski i proturski poduzetnik, bio tako važan igrač za Teheran.

Saleh Al-Mutlaq ovaj put nije bio povezan s iranskim savezom, za razliku od prethodne vlade, a Khanjar je postao čovjek koji je zamijenio Mutlaqa kao vođa sunita u Iraku. Za Iran je također bilo prikladno da se Mutlaq pridruži protivničkom taboru, jer je nezavisni zastupnik i više nije sjedio na čelu 20 zastupnika, kao u prethodnoj vladi.

Iran je igrao mudro i nije se suprotstavljao Erdoganu, nego je u Ankaru poslao Khamisa Khanjara da mu pojasni tko je zapravo Usama Al-Nujeifi.

Kada je predsjednik Erdogan bio uvjeren da Usama al-Nujeifi više nije u njegovom taboru, složio se s imenovanjem mladog sunitskog političara Halbusija, koji ga je posjetio nakon izbora i zahvalio mu se na potpori. Čak je uspio dobiti Erdoganovo odobrenje za puštanje više vode u Irak kroz rijeku Tigris, kako bi se ublažile nestašice pitke vode, osobito u Basri. Iran je također bio zadovoljan izborom Halbusija i prešao je na izbor novog iračkog predsjednika.

General Suleimani se ovdje suočio s velikom dilemom. Njegov je izbor bio Barham Saleh, koji je obećao da će stajati uz Iran kao što je nekoć činio Jalal Talabani. Ipak, nije bilo mudro uzrujavati Masooda Barzanija i ostavi ga američkoj vojsci.

Oporbeni kurdski vođa je još uvijek ljut zbog gubitka Kirkuka i neuspjelog referenduma. Suleimani se nije želio biti onaj koji će ispaliti konačni metak u glavu Barzanija i onaj koji je odbio njegovog kandidata Fuada Husseina.

Na dan izbora su Fuad Hussein i Barham Saleh bili okrenuti jedan prema drugom u iračkom parlamentu. Suleimani je ostao na marginama, a članovi parlamenta su glasali bez pritiska. Nakon prvog kruga, Barham Saleh je uspio dobiti 112 od  neophodnih 220 glasova. To je bilo vrijeme kada mnogi zastupnici dobili telefonske pozive u kojima se tražilo da se okrenu protiv Saleha i podupru Fuada Husseina.

General Suleimani je poslao poruku Barham Salehu tražeći od njega da ugasi svoj mobilni telefon, kako bi izbjegao bilo kakav vanjski pritisak da se povuče, a članove parlamenta, pripadnike Al-Bine bivšeg premijera Nurija Al-Malikija, zamolio je da podupru Saleha, koji je na kraju potvrđen za predsjednika Iraka.

Posljednji položaj, onaj najvažniji, bio je premijerski. Nuri Al-Maliki je odbacio mogućnost prihvaćanja Adila Abdela Mahdija sve do trenutka njegova izbora. General Soleimani i šeik Kawtharani su uložili puno pritiska i truda da uvjere Al-Malikija da je Abadijeva Dawa izgubila taj položaj, kojeg je držala od 2006. Poručili su Malikiju da je vrijeme da se izabere osoba koju će prihvatiti većina političkih stranaka. Sa sporazumom s Nurijem Al-Malikijem je put za izbor Adila Abdela Mahdija bio otvoren. Netom izabrani predsjednik Barham Saleh muje mandat povjerio u roku od dva sata od polaganja zakletve.

Veliki ajatolah Ali Sistani je poslao poruku kleriku Moqtadi Al-Sadru preko sina Sayyeda Mohammada Reze, tražeći od Sadra, čiji je blok Sairoon na izborima osvojio najviše glasova, da dopusti Adilu Mahdiju da formira svoju vladu.

“Čuo sam i poslušat ću”, odgovorio je Moqtada Al-Sadr sinu velikog ajatolaha Sistanija.

Na kraju dana se Moqtada Al-Sadr riješio Abadija i zatvorio usta Sayyedu Ammaru Al-Hakimu, čelnika iračke obavještajne službe, koji je promicao američkog saveznika kao premijera.

Moqtada Al-Sadr je ljut na Iran, ali ne želi služiti iranskim neprijateljima. Stoga je se povukao korak unatrag i odbacio Abadija.

Visoki američki dužnosnici u Iraku su zanijekali da su vršili bilo kakav pritisak ili da je bilo ikakvih izravnih ili neizravnih prijetnji kako bi osigurao uspjeh njima omiljenog kandidata Haidara Al-Abadija. No, ostaje činjenica da nijedna lista koju su sastavili Amerikanci Abadiju nije otvorila put do novog mandata.

Amerikanci sada tvrde da su oni podržali Halbousija, Saleha i Abdela Mahdija, iako je svima jasno da se ovih dana vodila teška rovovska bitka u kojoj su pobjedu odlučile perzijske diplomatske vještine iranskog generala Suleimanija, a američki pritisak nije dao nikakav rezultat.

Kao što na kraju ironično primjećuje Elijah J. Magnier, ako su SAD i Iran na kraju zauzeli isti stav o Iraku, onda to samo može značiti da Irak konačno može očekivati prosperitet i napredak.

No, vjerojatnija je verzija da je vrhunsku partiju šaha ovaj put u Bagdadu odigrao iranski general Qassem Suleimani, naravno, uz pomoć šeika Mohammeda Kawtharanija, Hezbollaha, velikog ajatolaha Alija Sistanija i ostalih aktera koji će voditi Irak sljedeće četiri godine.

Al-Rai / E. J. Magnier

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
21 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mister ?
Gost
Mister ?
3 godine prije

Sve dok kauboji mogu nesmetano punit tankere taj isti nista nije napravio. Sve ostalo je utjeha

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Mister ?

A da naučiš nešto o trgovini naftom, energentima, trendovima u energetici i svjetskoj trgovini energentima prije no što komentiraš?!

Ante
Gost
Ante
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Ali kauboji pune tankere i sa iranskom naftom koja dolazi iz Irana u Irak. I tako financiraju Iransku neovisnost htjeli oni to ili ne.

Miloš Veličanstveni 16.st.
Gost
Miloš Veličanstveni 16.st.
3 godine prije

Možda i najveći general i čovjek uopće u povijesti.
I jedini kojemu je uspilo uzeti cijelu jednu državu i oteti je sebi.
Gdje li je samo drži? Kuća mu bila velika…ALEJKUM SALEJKUM GENERALE!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Nevjerojatno, ali sa gotovo 99,9999% sigurnosti istinito. Nakon bojnog polja se dokazao kao diplomat, ne jedan od najboljih u Iranu, nego u povijesti Perzije.

Delboy
Gost
Delboy
3 godine prije

Arapi, turci i perzijanci…sve ih dijeli i sve ih spaja. Sve ide ” izuzetnima” na ruku a ipak sve nije u njihovim rukama. Iako sam po uvjerenju kontra uniformi, ovom generalu želim svu sreću.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ovo je naporno i citati , koji sabur moras imati za ove igrice…

Trubadur
Gost
Trubadur
3 godine prije

Vjerojatno najmočniji čovjek ne samo u Iranu, nego u čitavom Šiitskom svijetu……. A onome tupavom Misteru… Malo si pogledajte, koje firme crpe naftu u Iraqu i sve če bit puno lakše , pa makar za trollovsku plitvoumno rezoniranje…

Mister ?
Gost
Mister ?
3 godine prije
Reply to  Trubadur

Trubadur sviraj kako hoces ali Kaubojske korporacije crpe a ti pogledaj ko i kako je uletio u irak. Centar bez Kaubojske dozvole blokiran, itd. Okupirali su irak i drze ga u saci kako hoce. Kako ne shvate rusofili da je situacija kakva je i da su ameri jos uvjek glavni?… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije
Reply to  Mister ?

@Mister “…dok je pokrao genetsku psenicu proizvedenu na zapadu…” Baš dobro. Rusi postali prvi izvoznici žitarica. Njihovi farmeri siju pšenicu koja ima nešto manji prinos od GMO sorti ali zato sami iz nje naprave sjeme što u konačnici njihovu proizvodnju čini jeftinijom. Eh, da šta ćeš, sve kradu ovi Rusi.… Pročitaj više »

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije
Reply to  Mister ?

@Mister, vrati film povijesti i prisjeti se Križarskih ratova, 500 g kolonijalističke pljačke, WWI, WWII pa evo i uspostave NWO na kojima je Zapad bazirao i još uvijek bazira svoj progres i prosperitet. Nikad ne zaboravi da je Zapad na tuđoj krvi, znoju i suzama stekao to što ima. Njegov… Pročitaj više »

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  Rotor

Tacno si rekao. Njegovi komentari su cist prkos, a opijenost amerikenjcima i svime sto oni cine (cak i zlocinima) pokazuju njegov neljudski karakter.

Acrobat
Gost
Acrobat
3 godine prije

Babicu jos jednom cestitke na dobrim izvorima i informacijama iza zavjese.

Fatih
Gost
Fatih
3 godine prije

VELIKI SELAM GENERALE.!!!!

Šule
Gost
Šule
3 godine prije

Uskoro če Usa crpit naftu iz irana tako će biti i nitko tu neće puno učiniti da to spriječi.Usa crpi naftu iz Iraka otkad su skinuli galamđiju Sadama tako će i Irana da prođe.11mj je spreman za udar na Iran…čekajte i vidjet ćete šta je sila..

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Šule

Mokri snovi ili..?

anix
Gost
anix
3 godine prije
Reply to  Šule

Uskoro ce usrani crpit naftu isto kao iz sirije , dosao rus i usrani se smucaju uokolo … Ta sila koju ti spominjes se evo sada pokazala S 300 usao formalno u siriju i sve stalo pa cak i nevidljivi ne idu siriskim nebom ahahaahah e jesu sila ali kada… Pročitaj više »

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Šule

Šule, malo si osvježi informacije. Kina je prestigla SAD u Iraku i preuzima više od 50% kompletne iračke proizvodnje nafte.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Koje igre iza zavjese.

Kažun
Gost
Kažun
3 godine prije

E.J. Magnier je dobro informirana osoba i izvrstan analitičar na ME.Da nije bilo se*onje od Abadija,SAA bi bila odavno preko Eufrata na svojim naftnim poljima. Svojevremeno je bio jedan komentator na portalu koji je komentirao pod imenom E.J.Magnier.On je dobivao kritike kao E.J.Magnier je iz Kuvajta i on je Francuski… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Kažun

kakav špijun. to je novinar iz irske koji je stvarno prošao mnogo ratišta. osamdesete u bejrutu, devedesete u sarajevu, nulte u bagdadu što je donijelo i golem utjecaj kao stručnjaka.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik