Al-Bukamal – Kako su osujećeni američki planovi za okupaciju grada

General Qassem Suleimani
20 komentara

Tijekom bitke za sirijski grad Al-Bukamal su mnogi bili iznenađeni potvrdom sirijske i ruske vojske da je grad oslobođen. Dan poslije je priopćeno da su se oslobodilačke trupe iznenada povukle, da bi u grad ponovo ušle nekoliko dana poslije i uspostavile puni nadzor nad posljednjim značajnijim naseljem u Siriji i Iraku koje je još uvijek bilo u rukama terorista “Islamske države”. Tek kasnije se saznalo da se radilo o dogovorenoj strategiji Sirije, Rusije i Irana, koji su grad proglasili slobodnim iako nijedan sirijski ili saveznički vojnik tada nije ušao u njega.

Kada je operacija bila gotova i ISIL poražen, zapovjednik Quds snaga iranske revolucionarne garde, general Qassem Suleimani, poručio je vrhovnom vođi Irana, ajatolahu Aliju Hamneiju, kako je ISIL u Siriji i Iraku poražen.

General Suleimani u svojoj poruci optužuje SAD za zločine počinjene od strane terorističkih skupina u državama regije.

Naveo je da su da vlade i vojske Iraka i Sirije, kao i iračke Hashd Al-Shaabi snage i libanonski Hezbollah odigrali odlučujuću ulogu u porazu “Islamske države”.

“Vrijedna uloga vlade i dužnosnika Islamske Republike, posebice gospodina predsjednika, parlamenta, Ministarstva obrane i vojske, policije i sigurnosnih službi u podršci navedenim zemljama je za pohvalu. Moram naglasiti i važnu ulogu vodstva ajatolaha Hamneija i iračkog ajatolaha Alija Sistanija u pobjedi nad teroristima ISIL-a. Nakon što je završena kampanja oslobađanje Al-Bukamala, posljednjeg uporišta ISIL-a u Siriji, srušena je američko- cionistička zastava ISIL-a i podignuta zastava Sirije. Proglašavam kraj vladavine takozvane Islamske države“, zaključio je general Qassem Suleimani, koji je u rujnu ove godine rekao da će ISIL nestati u roku od tri mjeseca.

“Za manje od tri mjeseca ćemo proglasiti poraz ISIL-a i njegove prisutnost na ovom planetu, a mi ćemo slaviti pobjedu u Iranu i regiji”, rekao je tijekom ceremonije u pokrajini Gilan.

“Mi ćemo poduzimati čvrste i odlučne korake da odstranimo ovo kancerogeno tkivo kojeg su stvorili Sjedinjene Države i Izrael”, dodao je general.

Jedan od razloga zašto se Iran uključio u rat i pomogao sirijskom i iračkom narodu je što problem s ISIL-om nije mogao biti riješen s diplomacijom.

“Kada je ISIL izjavio da je ubijanje šiita imperativ, nije bilo druge nego krenuti u rat. Neprijatelj je bio spreman uništiti islam, uništiti neovisnost muslimana i okupirati islamske države. Danas drugi narodi i vlade imaju puno povjerenja u Iran i njegove snage, jer je uspio spasiti nekoliko država i niti jedna druga zemlja se u tome ne može uspoređivati s Iranom o tome. Mnogi vjerovali da će rat protiv ISIL-a postati rat između šiita i sunita, a danas vidimo da se krv mladih šiita lije da se obraniti čast sunita. To je nepobitna istina i mladi šiiti Irana i Afganistana su odmah skočili u obranu bespomoćnog Aleppa u Siriji, koji je mogao biti masakriran od strane terorista. Danas su solidarnost i prijateljstvo između šiita i sunita jači nego ikad”, rekao je general Suleimani.

Lažna vijest o “oslobođenju” i dolazak generala Suleimanija na čelo Operativnog zapovjedništva u Al-Bukamalu

Zanimljiv detalj je da je zapovjednik Quds snaga, general Qassem Suleimani, preuzeo zapovjedništvo u oslobađanju Al-Bukamal nakon što su Sjedinjene Države pripremile plan da protjeraju sirijsku vojsku iz tog područja.

“Izjava o oslobađanju Al-Bukamala i brzog povlačenja sirijskih snaga iz grada je zapravo stvorila prijetnju Amerikancima, koji su pokušali oslabiti sirijsku vojsku u borbi za grad”, prenosi televizija Al-Mayadin.

Televizija citira zapovjednika kampanje za oslobađanje Al-Bukamala u trenutku “oslobađanja” za kojeg nije bilo nikakve potvrde, fotografije ili snimke iz grada.

“Kad smo službeno proglasili oslobađanje Al-Bukamala, još uvijek smo bili u području crpne stanice T2, ali smo bili prisiljeni proglasiti oslobođenje kako bi spriječili Sirijske demokratske snage, predvođene od strane Sjedinjenih Američkih Država, da uđu u grad”, rekao je zapovjednik operacije prije dolaska generala Suleimanija na bojište.

Podsjetimo da su vijest prenijeli sirijski Glavni stožer i rusko Ministarstvo obrane.

“Kad smo se približili Al-Bukamalu s tri strane, Amerikanci su pokušavali spriječiti letove zrakoplova preko regije i oslabiti napad, ali smo bili odlučni da grad potpuno oslobodimo”, dodao je zapovjednik borbene skupine iz područja stanice T2.

Al-Mayadin navodi kako je zapovjednik potvrdio da je kontrola Operativnog centra bila povjerena generalu Suleimaniju, objašnjavajući da su snage u tom području pod svaku cijenu morale  onemogućiti da SAD preuzmu nadzor nad regijom.

Ostatak priče je poznat. Grad je oslobođen, a kasnije su se na internetu pojavile snimke da je kampanju na terenu osobno vodio zapovjednik iranskih Quds snaga.

Treba naglasiti i da je postojala visoka razina koordinacije ruskog zrakoplovstva i zapovjedništva Sredozemne flote, koje je danima razaralo uporišta kalifata u tom području, što je olakšalo napredovanje kopnenih snaga koje su činile sirijska vojska, Hezbollah, sunitske plemenske milicije, sirijska palestinska brigada Liwa Al-Quds, afganistanski dragovoljci, iračke Hashd Al-Shaabi snage i druge paravojne milicije koje se bore na strani Damaska.

Dakle, kako tvrdi televizija Al-Mayadin, koja ima ratnog reportera na terenu, ulaska u grad 8. studenog nije ni bilo, a poruka o oslobođenju sirijskog Glavnog stožera i ruskog Ministarstva obrane je bila upućena američkom zapovjedništvu i SDF snagama da odustanu od bilo kakvog pokušaja zauzimanja grada i šireg područja. Ostatak posla na terenu je odradio jedan od najomraženijih ljudi u Pentagonu i CIA-i, iranski zapovjednik Quds snaga.

VIDEO – General Qassem Suleimani tijekom i poslije bitke u oslobođenom Al-Bukamalu

https://www.youtube.com/watch?v=R_0MfmDU3co&t=115s

Al-BukamalQassem Suleimani
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
6 godine prije

Treba biti izuzetno tup ili indroktriniran a ne vidjeti da Kurdi i Ameri zauzimaju jednu stranu Eufrata a Rusi, Iranci i Asad drugu. Jedina iznimka su veliki gradovi gdje su Ameri dobili okolicu Thawraha a zauzvrat prepustili okolicu Zora. Grad Bukamal ili Kamal je naprosto na krivoj strani Eufrata i pripada Rusko Iranskoj zoni da bi bilo drugačije.

Laki Topalović
6 godine prije

General Suleimani je legenda, je noćna mora Pentagona.

Konstantin
6 godine prije

Ovo su nepobitni fakti …. a sve ostalo ce biti samo naklapanje! Kada se samo setim necijih debilnih komenatara nekih pvdei pre toga u Altermainstreamu … samo mi kiseli osmeh dojde na licu! Zivela SLOBODNA SIRIJA! Neznam koliko je “covecanstvo” uopste svesno za tektonske promene koje se desavaju u zadnjih 10-15 godina u svetu ?!? Zelim da se ovaj zagadjeni ljudski rod osvesyi sto pre … pre nego bude kasno za sve nas … a i nase potomstvo nakon nas!

Gordan
6 godine prije

Lukavi Iranci prevarili Amere, koji se za svoje obavjestajne potrebe obracaju iranskoj TV stanici. 🙂 🙂 🙂 🙂

Pastir
6 godine prije

Amerika nista ne radi bez plana.

Laki Topalović
6 godine prije

I ovdje je nekako sve čudno pisano s tim Bukamalom. istina, navedeno je da nema dokaza, fotografija, snimaka, …. Dakle, nisu nikada ni ušli 8. studenog? Iako su u damasku i Moskvi rekli da je grad oslobođen. Dakle, treba biti oprezan. Dobro, sada ima snimka ovih što u centru grada igraju nogomet i zjbvju se. Aj ti nadmudri Perzijance.

1.komentar
6 godine prije

Sirija i legenda o “Mocnom ISIL-u” je najocigledniji primer projekcije stvarnosti u medijskom smislu.Pazite, i u Iraku je Bush slagao svet oko nuklearnog oruzija Iraka, a u Siriji zapadni zvanicnici, analiticari i mediji, pre par godina, da je ID neunistiva u Siriji.Istpostavilo se da nisu ni bombardovali teroriste.
A danas kada imamo drugu medalju pokusavaju da cenzurisu slobodu govora na internetu, sve u cilju uklanjanja “laznih vesti”, a oni non stop lazu ceo svet.Ko o cemu, zapad o postenju…

Jole
6 godine prije

A sad se svi dignite i zaplešite na ovaj hit:
https://www.youtube.com/watch?v=PX24Z-tdQwk

Hezbollah
6 godine prije

Bila je priča na svim tv postajama da će trebati oko 30 godina da se uništi ISIL. Ako su tako rekli ameri, onda je to tako. Međutim opet ovi Rusi, a malo im pomogli SAA, Hezbollah, Hashd al Shabi i Iranci, sce to napravili za 2 godine. Sad sam u nekakvoj konfuziji, je li kod amera neka druga mjerna jedinica za vrijeme? Ali opet nisam siguran ni u to, jer sam bio u SAD i sat mi je pokazivao njihovo vrijeme 7 sati manje nego kod nas. Sad sam uvjeren da su Rusi hakirali vrijeme, kao i sve ostalo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI