Iračka vojska i provladine milicije borbu protiv terorizma sele u Siriju

Izlazak na sirijsko-iračku granicu
26 komentara

Kako prenosi The Bagdad Post, kao dio napora u iskorjenjivanju terorizma s Bliskog istoka, iračka vojska planira pokrenuti prekogranične operacije u cilju borbe protiv terorističkih skupina na teritoriju Sirije. Ovu je izjavu u nedjelju dao irački premijer Haider Al-Abadi.

Irački premijer je potvrdio da su viši irački vojni zapovjednici u subotu raspravljali o planu kako uništiti terorističke skupine izvan granica Iraka i složili su se o izvođenju antiterorističkih operacija na sirijskom teritoriju.

“Naš plan je ukloniti terorizam u Iraku i diljem regije”, rekao je Haider Al-Abadi na konferenciji za novinare u iračkom glavnom gradu Bagdadu.

Istaknuo je kako Irak nema namjeru kršiti suverenitet bilo koje zemlje i da je situacija u Siriji i dalje veliki izazov za njegovu zemlju, koja nastoji eliminirati teroriste iz susjedne arapske zemlje.

U prosincu 2017., irački premijer Al-Abadi je najavio kraj borbi u svojoj zemlji protiv terorista takozvane “Islamske države”. Ova skupina 2014. godine zauzela je velika područja Iraka, nakon što se u zemlju infiltrirala iz susjedne Sirije.

Haider al-Abadi
FOTO: Haider al-Abadi

Krajem 2017. godine, iračka vojska i provladine milicije su ušle Siriju iz provincije Al-Anbar kako bi sudjelovali u ofenzivi oslobađanja sirijskog pograničnog grada Al-Bukamala, koji je oslobođen u studenom iste godine.

Prema arapskim izvorima, očekuje se da će iračka vojska, u savezu sa sirijskim vladinim snagama i saveznicima operacije, bitku voditi u Idlibu na sjeverozapadu zemlje i pokrajini Dara’a u južnoj Siriji, budući da su Idlib i Dara’a još uvijek u rukama terorističkih skupina.

Postoji i manja enklava koju ISIL drži u području sjeverno od Al-Bukamala, veće područje koje ostaci terorista ISIL-a drže u istočnoj Hasaki uz iračku granicu i enklava u istočnom Homsu. Ova bi se područja prva mogla naći na udari sirijske vojske i iračkih saveznika, ali vrlo mali broj terorista koji su okruženi u tim područjima ne traži angažman većih snaga.

Irački premijer nije rekao u kojem području iračka vojska i provladine milicije namjeravaju djelovati i to će se vjerojatno morati dogovoriti sa sirijskim Glavnim stožerom, Rusijom i Iranom, kao i Turskom, ako je plan pokrenuti veliku vojnu kampanju čišćenja Idliba.

Situacija u Siriji i dalje je pravi izazov i mi smo usredotočeni na pronalaženje rješenja “, rekao je Abadi, govoreći novinarima tijekom njegove tjedne tiskovne konferencije u nedjelju navečer.

“Borili smo se protiv terorizma u Iraku i borit ćemo se protiv terorizma u Siriji. Već smo razmotrili planove za to. Naš je projekt borba protiv terorizma u Iraku i borba protiv terorizma u cijeloj regiji”, naglasio je premijer, rekavši kako Irak igra ključnu ulogu u borbi protiv terorizma.

Američka razaranja Mosula u Iraku
FOTO: Ilustracija, razaranja Mosul, Irak

Odgovarajući na pitanja o američkoj prisutnosti u Iraku, rekao je kako Bagdad nije zabranio letove američkih zrakoplovima iznad planina Hamrin i dijelova pustinje Anbar, ali da pentagon za svaki let treba tražiti dopuštenje Bagdada.

“Sada, kad žele letjeti preko Iraka, trebaju naše dopuštenje. Svaki američki vojni zrakoplov mora dobiti dozvolu Iraka. Irački suverenitet se odnosi na cijeli teritorij zemlje”, rekao je premijer Al-Abadi.

Također se dotaknuo predstojećih iračkih izbora koji će se održati 12. svibnja, koji su presudni za regiju.

“Pozivam sve ljude da uzmu svoje glasačke iskaznice što je prije moguće, tako da se izbjegnu prijevare pojedinaca i krađa glasova”, rekao je irački premijer i podsjetio da se kupnja ili prodaja biračkih iskaznica može kazniti i kaznom do 15 godina zatvora.

Al-AnbarAl-BukamalISILIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivkopivko
5 godine prije

Iritira nepismenost članka.

Sinisa
5 godine prije

Napokon!

Lindita
5 godine prije

Puno obećanja … predizborna kampanja je u punom jeku ali nakon izbora proiranski blok će biti sigurno vladajući, na ovaj ili na onaj način … iako će Abadi vjerovatno biti i idući premijer jer će njegov blok imati najviše zastupnika u parlamentu po svemu sudeći odlučujuću ulogu imati proiranski blok jer istih ima i u Abadijevoj koaliciji i u drugom, trećem bloku …..

MilanCZ
5 godine prije

Ma nista od toga,pa pticama na grani je jasno da tzv.teroristicke organizaicje u Siriji su legalna vojska amerike.Pa nece oni protiv svojih saveznika,price za malu djecu a ne za one koji poznaju kompletnu situaciju na tom teriroriju

Proxi
5 godine prije

mogu razumjeti iračane da ne smiju reći protiv koga se bore ali ne mogu razumjeti ruse koji ne objavljuju javno podatke iz kojih bi se vidjelo da se u siriji bore protiv svojih zapadnih partnera zatim Turske, Saudijske Arabije, Katara i Izraela*

Sovoranola
5 godine prije

Vrlo zanimljiva vjest ,a ako se stavi u okvir aktualne situacije i trendova.Kurdi bi trebali razmišljati o promjeni dresa,a Amerikanci o povratku kući.

Miller
5 godine prije

U Iraku je cca 60% Šija tako da je 100% logično da taj nazovi proiranski blok pobjedi. E potrebno je imati dovoljno pameti i širine da se u Vladi otvori prostor za legalno djelovanje Sunita, jer to je izvor svih zala. Nakon tog bih volio da vidim šta će Ameri smisliti da ostanu u Iraku, jer im je već pripremljena šut karta. Svaki vid nasilnog ostanka doziva situaciju sličnu onoj u Siriji, gdje legitimna vlada Iraka ima pravo da “pozove” drugu zemlju da im pomogne u obrani svojih granica. Nešto slutim da bi to mogla biti Rusija..

nbava kua
5 godine prije

Nek se pozure Iraci jer jos malo pa nece nista ostati 😀

Ante
5 godine prije

Opet će zapad evakuirati svoje teroriste iz nekih enklava. Nadam se da će bar jedna raketa udariti u njihove helikoptere.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Na posredan način, upozorenje USA da bi moglo doći do pritiska na njihove logističke linije, čime bi njihova nazočnost u Siriji bila još dodatno otežana. U principu, bez oružane konfontacije, dolazi vrijeme da Jenki napuste Siriju. Objektivno, ovaj pritisak će samo jačati, osobito nakon izbora, tako da će uskoro morati doći do nekog preslagivanja na terenu. Da li će USA proglasiti uspjeh u borbi protiv ISIL-a i povući se iz Sirije, a neuspjeh ove operacije pokušati refundirati na drugi način na drugom mjestu, boreći se protiv sve većeg utjecaja Irana ili će još ustrajati u pokušaju da ostanu u ovom dijelu Sirije, unatoč sve nepovoljnijim okolnostima, pokazati će vrijeme. USA nudi Turcima zajedničku kontrolu u Manbiju,(šta će na to reći Kurdi), a uskoro Putin dolazi kod Erdogana, Matis savjetuje Saudijcima da porade na nekakvom političkom rješenju i privedu kraju svoj rat u Jemenu. (Trebalo bi malo obratiti pažnju na njegove… Čitaj više »

Danilo
5 godine prije

Sve ide kako treba, Iran, Irak, Sirija i Turska trebaju očistiti celo to područje od terorista.

Free Catalonia and Kurdistan
5 godine prije

Da u Turskoj treba očistiti teroriste,samo tamo je malo teže jer je Erdogan njihov vođa.

Alen
5 godine prije

Hej ,kad se svak ziv ukljucuje u “borbu protiv terorizma™ ” zasto ne i irak….

Zagor
5 godine prije

Danas su bradonje protjerani od lokalnog stanovništva iz mjesta Taqsis – alAmarah – al-Misyah – al-Jumqaliyah – Jor al-Jumqaliyah – Jor Abo Daradah u Rastanskom džepu.
SAA dočekani kao oslobodioci.

Suvorov
5 godine prije

Eto, Ameri uzaludno ginuli i trošili pare. A Izrael tjerao lisicu (Sadama), a istjerao vuka, šijite i Iran.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI