Rusko zrakoplovstvo osiguralo uspostavu “šiitskog polumjeseca”

Sirija t72
11 komentara

Vojni izvor u pokrajini Deir Ez-Zor je potvrdio da su elitne “Tigar” snage sirijske vojske uz potporu ruskog zrakoplovstva slomile otpor terorista  “Islamske države” i oslobodile preostala naselja koliko je nedostajalo da se spoje s borbenom skupinom u Al-Bukamalu.

“Tigar snage” su iz područja Al-Mayadina osovine stigle u Al-Bukamal. Sa snagama iz Al-Bukamala su se susrele u blizini Al-Hamdan, zapadno malog, ali strateški važnog sirijskog grada na granici s Irakom. Brigada generala Suheila Al-Hassana se fizički povezala s jedinicama sirijske vojske stacioniranim u Al-Bukamalu, stoji u priopćenju.

Rusija je osigurala uspostavu “šiitskog polumjeseca”

SU-30 - Rusko zrakoplovstvo
FOTO: Ilustracija SU-30

Budući da se fizičkim spajanjem ova dva područja osigurava sigurna veza Teherana i Bagdada s Damaskom i Bejrutom, to znači da je osigurana kopnena veza Irana , Iraka, Sirije i Libanona, točnije Hezbollaha.

SAD optužuje rusko zrakoplovstvo da je otvorilo put uspostavi takozvanog “šiitskog polumjeseca”, što je, nakon poraza terorista i Iraku i Siriji, također bio cilj iranskog vodstva.

Činjenica je da su sirijska vojska i saveznici, uz potporu ruskog ratnog zrakoplovstva, otvorili glavnu cestu koja povezuje Bejrut i Teheran. Kampanja sirijske vojske, ruskog zrakoplovstva, Hezbollaha i dragovoljačkih proiranskih milicija u Iraku i Siriji, te uništenje posljednjih uporišta “kalifata” na zapadnoj obali Eufrata, otvorila je put koji ima stratešku vrijednost za nekoliko zemalja Bliskog istoka.

Takozvani “šiitski polumjesec” povezuje Libanon, Siriju, Irak i Iran, zemlje koje su saveznici u borbi protiv “Islamske države” i ostalih terorističkih skupina.

Otvaranje ovog puta istovremeno znači i propast planova kustosa “kalifata”, koji zbog svojih geopolitičkih interesa nastoje destabilizirati Bliski istok.

Oslobađanje ovog područja uz Eufrat i spajanje  dvije borbene skupine u Siriji omogućava izravnu vezu Damaska s Bagdadom.

 

 

deir ez zor
FOTO – Područje gdje su se, uz rusko zračnu potporu, spojile dvoje borbene skupine sirijske vojske
Al-BukamalISILIslamska državaKalifatTigarTigar snage
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Odlican potez Rusa,slijedeci korak bi trebao biti dobro naoruzati gore navedene siitske zemlje.

čitalac
6 godine prije

Dobro je… Ali nemojmo idealizirati stvari. Je li rusko-iranski savez strateški ili taktički? Jesu li ciljevi Irana i Rusije kompatibilni dugoročno? Meni se čini da bi bilo dobro rješenje kad bi se Libanmon i Sirija ujedinilii (nekoć su i bili jedna država). To bi bil još jedan nightmare atlantista… Trenutno je to naravno nemoguće ali jednom…

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Nemamo mi još pojma o pojmu koliko je notorno zlo bio ISIL i kakvi su se sve monstruozni zločini događali u Kalifatu pod sponzorstvom Washingtona, Londona i drugih zapadnih prijestolnica. Slava Rusiji jer, da se nije uključila u obranu Sirije, danas bi se borbe vodile u predgrađima Teherana, a džihadisti bi dobili izlaz na Sredozemno more.

Alen
6 godine prije

Velika pobjeda ,veliki uspjeh … Bitke tek sljede…

17 novembar
6 godine prije

ja sta rade ovi rusi prosto covjek da ne povjeruje

neko ime
6 godine prije

Zabrana sudjelovanja na olimpijskim igrama mi se čini kao “povoljna” cijena za sve uspjehe rusa u zadnje vrijeme…
predlažem da se u to ime za “neutralne” olimpijce na podiju odsvira “Oda radosti” 😉

Registracija
6 godine prije

Sljedeći korak Rusije bi trebao biti priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Palestine,ali cijelog Jeruzalema.

max
6 godine prije

Uspostava “šiitskog polumjeseca” mi se čini kao stepenica više u pripremi za “buduće ratove” koji su već sada u pripremi/tijeku.Na žalost jedna imperija ne može nestati ili se urušiti bez da to krvlju plate mnogi narodi i države koji se nalaze na područiju sudara stare i uspostave nove imperije.

čitatelj portala
6 godine prije

IMO Šiiti su najmiroljubiviji muslimani.
Sad se tek vidi veličina uloge Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI