Teroristi ISIL-a i dalje napreduju – Kurdi napustili 20 km sirijsko-iračke granice

Pobunjenici i teroristi u Siriji
14 komentara

Jučer, 30 listopada, četvrtog dana ofenzive, teroristi takozvane “Islamske države” su u borbama protiv takozvanih “Sirijskih demokratskih snaga”, koje u tom dijelu većinom čine kurdske YPG snage, zauzele ključnu uzvisinu Jabal Baguz i selo Baguz Tahtani. Dokaze su objavili na svom poluslužbenom kanalu Al-Amaq, gdje se vidi da su izvjesili crnu zastavu na toranj “Siriyatel” na planini Jabal Baguz, čime su izbili na iračku granicu.

Lokalni sirijski, irački i kurdski izvori navode kako se ova kampanja razlikuje od napada “ostataka” ili preostalih “ćelija spavača” ISIL-a i da teroristi koriste teška oružja, minobacače, topništvo i navođene projektile.

Kurdi su u nekoliko dana uspjeli izgubiti sva područja odakle su ISIL protjerali u  šest mjeseci borbi.

Napredak terorista se pripisuje visokim vojnim zapovjednicima terorističke organizacije koji su u kratko vrijeme iz Sirije i Iraka uspjeli prebaciti militante i znatnu vojnu tehniku, čime su podigli borbenu moć skupine koja je praktično opkoljena u ovoj enklavi.

Unatoč činjenici da je pješčana oluja završila i da su se nastavili provoditi zračni udari protiv ISIL-a, kasno u večernjim satima 29. listopada su Kurdi protjerani s planina Jabal Baguz i sela Baguz Tahtani, gdje su se takozvane “Sirijske demokratske snage” predale gotovo bez borbe.

Situacija na iračkoj granici prije povlačenja kurdskih snaga 30. listopada
FOTO – Situacija na iračkoj granici prije povlačenja kurdskih snaga 30. listopada

Kako bi se zaštitili od zračnih udara, teroristi ISIL-a masovno koriste dimne zavjese, paleći automobilske gume, tako da se mogu bombardirati samo mjesta odakle dolazi dim, ali je preciznost takvih udara vrlo slaba.

Ono što upada u oči je izostanak američke zračne potpore i zračne udare provodi iračko ratno zrakoplovstvo. Pješčana oluja je gotova, ali je intenzitet udara američke koalicije iz nekog razloga izostao.

Na iračkom teritoriju, zbog proboja do granice Iraka, proglašen je alarm i vojni vrh zemlje je povećao borbenu spremnosti svih vojnika koji su stacionirani u graničnom području provincije Anbar i na sjeverozapadu zemlje.

Iračko ratno zrakoplovstvo se izravno uključilo u borbu 30. listopada i napalo ISIL u pokušaju napada na Kurde sjeverno od Baguz Tahtanija. Irački F-16 je uspio uništiti improvizirana oklopna vozila s eksplozivom u kojima su se bombaši samoubojice kretali prema kurdskim položajima.

Ujutro 30. rujna još nije bilo jasno je li ISIL zauzeo Baguz Tahtani ili ne. No, već u poslijepodnevnim satima iračka vojska je objavila fotografije o bacanju letaka iznad ovog sela u kojima poziva teroriste da polože oružje i da se predaju, iako ovakvi leci u ovoj situaciji nisu najbolja odluka iračke komande.

Međutim, nisu samo Kurdi i Iračani napadnuti, iako ISIL još uvijek nije uspio prijeći granicu sa susjednom zemljom. 29. i 30. listopada je ISIL neočekivano napao predgrađe sirijskog pograničnog grada Al-Bukamala. Kakav je bio opseg borbi, nije poznato, ali se sirijska vojska bila prisiljena poslati pojačanja u to područje. Sirijski mediji pišu o nadolazećoj vojnoj operaciji u kojoj će se eliminirati “ostatci terorista” u pokrajini Deir Ez-Zor, ali je velika kampanja čišćenja pustinje provedena tijekom ljeta, da bi se ISIL kasnije iznova okupio, pregrupirao i stvorio snage dovoljno jake za sporadične napade na kontrolne punktove vladinih snaga.

Jučer, tijekom dana, ISIL je uspio protjerati kurdske YPG snage s više od 20 kilometara sirijsko-iračke granice, a navečer je zauzeo i dio naftnog polja Kishma. YPG je bio prisiljen povući se na polje Tanak.

U borbe su se uključile i iračke šiitske Hashd Al-Shaabi snage. Iračani su tijekom dana nekoliko puta proveli topničke i zračne udare na ISIL.

Kurdi su trenutno u situaciju u kojoj vide ozbiljnu prijetnju napada Turske sa sjevera. Turska vojska je rekla kako je dobila zapovijed predsjednika Erdogana za napad na YPG snage, a kurdsko zapovjedništvo je navelo da je bilo prisiljeno prebaciti dio svojih snaga iz doline Eufrata na tursku granicu. No, čini se da Kurdi ovim izjavama žele opravdati gubitke koje im je nanio ISIL, iako se ni turska prijetnja ne može zanemariti.

Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da je ISIL u tjedan dana povećao teritorij pod njegovom kontrolom za gotovo trećinu. Tako postaje sve veća prijetnja sirijskoj vojsci u pograničnom gradu Al-Bukamalu. Noćas su na tom području ponovno granatirani položaji sirijske vojske s lijeve obale Eufrata iz pravca područja u kojima je ISIL, umjesto da bude uništen, doslovno “uskrsnuo”. Kako i uz čiju pomoć, trenutno je teško reći, jer dokaza o prebacivanju teške vojne opreme i terorista u to područje još uvijek nema.

Istočni Deir Ez-Zor 1.11.2018
FOTO – Trenutna situacija u istočnom Deir Ez-Zoru na sirijsko-iračkoj granici
Al-AmaqaAl-BukamalISILIslamska državaNATOYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PPP
5 godine prije

Imam osjećaj da se radi u vrlo lukavom planu ili dogovoru između Kurda, Rusa i Sirijaca.

Danas, Rusi i Sirijci ne mogu tako lako napadati teritorij gdje su Kurdi, međutim kada taj teritorij osvoje ovi banditi, nitko neće moći reći “što to radite”.

ISIL će osvojiti teritorije gdje Kurdi nisu nikad bili, a onda će biti pretvoreni u prašinu. ISILovci su postali korisni idioti svih, a ne samo jednih.

maliboro
5 godine prije

Dokle seže kurdski idiotizam?

Laki Topalović
5 godine prije

Kurdi još ne kontaju da će na kraju krajeva i koncu končeva imati male regionalne samouprave u Hasaki, oko Kobanija, koji će se zvati Ayn Al.Arab, a dolje će na dvojezičnoj tabli pisati Kobani i Afrinu. I to je to. Imat će manjinske škole, općinsku policiju i naravno, većinu zastupnika u gradskom i regionalnom vijeću. Sad kad irak sastavi vladu i protjera Amerikance, što su najavili predsjednik parlemanta (sunit) predsjednik (Kurd) i premijer (šiit) kojem je potvrđeno 14 od 22 ministra, sad traži konsenus za ostatak, Irak je završena priča i šta će onih 2000-3000 američkih vojnika u Siriji. Brojati zrnca pijeska.

Riddick
5 godine prije

Ovo se desilo zato sto su se SDF igrali sa ISIS , pa su ovi iskoristili pescanu oluju kada nema avioudara i napravili haos , u medjuvremenu Ameri su zavrnuli Turke oko Manbija i Turci spremaju FSA i slicne za ofanzivu do obale Eufrata.
ISIS uskrsnuo a nakon prestanka pescane oluje Americki avioudari izostali umesto njih Iracani bombarduju , veoma zanimljivo…

antinwo.HR
5 godine prije

Nema ništa bez bačuške!Bačuška deri po bradonjama bez milosti

Tomica
5 godine prije

Zanimljivo kako Kurdi lako i brzo osvajaju teritorij koji drži ISIL, a sad i obrnuto. Vjerujem da postoji neki plan, ali ne kao što misli PPP. Kurdi i SAA imaju razgraničenje i niko se ne pomjera. Sada se tu raspoređuje ISIL, očigledno dobro naoružan i spreman za jače napade, a koji će vjerojatno biti usmjereni rpema SAA. Sve što ISIL zauzme u tim akcijama, opet će, sa nevjerojatnom lakoćom, osvojiti Kurdi. I jedni i drugi su američki igrači i samo SAD mogu osmisliti takav plan.

Pantsir S1
5 godine prije

@mod_russia upozorava na mogucu “false flag” operaciju zapadne koalicije u Siriji, pod izgovorom hemijskog napada Asadovog rezima.
Imajuci u vidu nacionalnu bezbednost nekih zemalja u tom regionu i mnogih interesa, kako regionalnih tako i svetskih sila na tom podrucju, samo je pitanje trenutka, kada ce doci do nove provokacije, ili novog napada na stranu vojsku na tlu Sirije.Nije slucajno bas nedavno zamenik ministra odbrane Rusije izjavio da je Poseidon-8 ucestvovao u napadu dronovima na rusku bazu u Siriji.

Cvicoka
5 godine prije

Sve je to americka posla…nadam se da im nece uspjeti sto god planirali! Treba ih sve protjerat kuci ili satrat di jesu!

kiki
5 godine prije

Hm, dobar je isil na taktičkoj i operatovno razini. Tko zna ima li tu i kojih poručnika…ovo s pješčanom olujom me podsjetilo na moju omiljenu knjigu: Dune, od F. Herbeta…

Ivi tz
5 godine prije

Ljudi zapamtite ovo sa kurdima i isilom je američka igra…

DrugiJa
5 godine prije

Možda izostaje koalicijska pomoć zračnih udara zbog nekidan ruskog presretanja francuskog Miraga blizu tog područja, osim ako to nije “fake” snimak

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI