“Usprkos nuklearnom oružju Izraela, Iran je odbio i odbit će sve njegove napade”

General Qassem Suleimani
9 komentara

Zapovjednik Quds snaga korpusa Čuvari islamske revolucije (IRGC), general Qassem Suleimani, rekao je da će Iran nastavljati podržavati palestinski narod i kako se Islamska Republika može nositi s vojnom avanturizmom izraelskog režima.

“Izraelski režim posjeduje više od 300 nuklearnih bojevih glava i može pobijediti u svakom ratu, ali se do danas Iran čvrsto odupirao tom režimu i uspio neutralizirati sve njegove zavjere”, rekao je u jučer general Suleimani.

Visoki iranski zapovjednik je ponovio kako Iran u potpunosti podupire Palestinu u borbi protiv izraelskog režima i više je nego da podrška Irana Palestini nije samo politička, nego vjerska i revolucionarna dužnost Iranaca i svih muslimana.

U prosincu 2017. godine je general Qassem Suleimani tijekom telefonskog razgovora s najvišim zapovjednikom brigade Ezzeddin Al-Qassam, oružanim krilom palestinskog pokreta Hamas, potvrdio punu potporu Irana skupinama koje pružaju otpor izraelskoj agresiji.

Pohvalio je ulogu Irana u borbi protiv terorističkih skupina u Siriji, uključujući ISIL. Rekao je kako je uništenje ove skupine bio glavni uspjeh iranske vanjske politike.

Visoki iranski vojni zapovjednik je dodao “kako je pobjeda “Osovine otpora” protiv terorističkih skupina u Siriji korisna za sve zemlje svijeta i da je to velika pobjeda svih onih koji su se borili protiv terorizma u regiji”.

Od početka krize u Iraku i Siriji, Iran je na zahtjev Bagdada i Damaska poslao svoje vojne savjetnike i borce u te zemlje, gdje je odigrao ključnu ulogu u okončanju dominacije terorističkih skupina.

Ova poruka je znakovita jer ne dolazi od strane bilo koga. Podsjetimo da je Qassem Suleimani ušao i Iransku revolucionarnu gardu kao mladić i 1980. godine s 23 godine sudjeluje u suzbijanju kurdskog separatističkog pokreta. Istovremeno provodi pripreme za upis na sveučilište, ali tada počinje rat sa Sadamom Husseinom, koji je odlučio podmiriti račune sa zakletim suparnikom u regiji – Iranom. Odlazi u rat kao stručnjak u uspostavi opskrbe vodom postrojbi iranske vojske na prvim linijama fronta. Nedostatak stručnog osoblja u tada mladoj Islamskoj Republici je bio kritičan. Vlasti su ga pustile u rat na samo dva tjedna i posebno naglasile da će se nakon tog razdoblja vratiti na radno mjesto inženjera. Međutim, sve je ispalo drugačije. Na početku rata su gubici među časnicima iranske vojske bili ogromni i mladi profesionalac s jednim od najmirnijih zanimanja čini vrtoglavu vojnu karijeru. Nakon tri godine od dolaska na front je već bio zapovjednik 41. brigade Iranske revolucionarne garde. Od tada pa do danas, njegovi su zadaci uvijek bili vojni. Desetljeće i pol, čak i nakon službenog završetka rata, Irak je bio njegovo područje djelovanja.

Početkom 2000-ih general Suleimani postaje prava glavobolja za SAD, Izrael i Saudijsku Arabiju. Temeljito je reorganizirao Quds snage, kojima je u međuvremenu postao zapovjednik,  te ih učinio posebnom organizacijom koja objedinjuje obavještajne i specijalne snage, stvarajući jedinstvenu globalnu mrežu agenata u svim šiitskih područjima u svijetu. Qassem Suleimani je ubrzo postao prepreka posrnuloj američkoj hegemoniji na Bliskom istoku, a uništio je i mnoge planove o vojnoj i političkoj dominaciji Izraela i Saudijske Arabije.

Brigadni general Iranske revolucionarne garde i zapovjednik Quds snaga Qassem Suleimani je, između ostalog, idejni tvorac “Osovine otpora” američkom imperijalizmu, daljnjem širenju židovske države i utjecaju vehabijske dinastije Al-Saud u regiji.

Qassem Suleimani
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
6 godine prije

I izgleda tako kako su ga opisali.
Takvog čovjeka respektiraju i prijatelji i neprijatelji.

ive
6 godine prije

Živa legenda!

Cvicoka
6 godine prije

Zivio general… Da makar kod nas u rh postoji netko da se suprostavi ovim zlikovcima americkim….

17 novembar
6 godine prije

svaka cast generalu ali izrael zajebava i bombarduje koga hoce i kad hoce . kad su izraelci bombardovali iranske elektrane ubijali naucnike i oficire nikakvog odgovora nije bilo

Arkaj
6 godine prije

To je general u upravom smislu te riječi. Čovjek koji se posvetio službi svoje države i u toj službi žrtvuje mnogo toga što mi ostali smatramo samorazumljivim. S druge strane potrebno je pogledati kakve smo mi u hrvatskoj kokošare, redikule i mafijaše počastili generalskim činom… Od Zagorca, Koradea, pa do Praljka…. A šta se može, kakva država takvi i generali…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI