Sirijska vojska otvorila vatru na američke instruktore i teroriste iz Al-Tanfa

56 komentara

Napokon se i to moralo dogoditi. Jedinice sirijske vojske, nakon što su identificirale američke vojne automobile koji su se kretali u koloni islamističkih militanata prema njihovim položajima sjeverozapadno od baze Al-Tanf, nisu oklijevale i otvorile su vatru na njih.

Sukob se dogodio na južno od mjesta Duhur Tarat Halba i planine Ghurab, nekoliko desetaka kilometara sjeverozapadno od američke baze ilegalno podignute u Al-Tanfu.

Američka vozila, koja su se našla na dometu sirijskih projektila, odmah su napustila skupinu militanata i vratila su se u bazu.

Američko zapovjedništvo je potvrdilo napad, ali navodi kako su nepoznate snage napale bazu američkih vojnih savjetnika u Al-Tanfu, području kojeg drže sirijski pobunjenici u blizini granice s Irakom.

Koalicijske tvrde kako su uzvratile vatru i nisu imale smrtnih slučajeva.

“Militanti skupine Maghawir Al-Thawra i koalicijski savjetnici su se kretali unutar područja zone primirja u blizini Al-Tanfa. Tijekom pokreta u ranim večernjim satima 21. lipnja su napadnuti od strane nepoznatih neprijateljskih snaga, koje se nalazile neposredno ispred “nekonfliktne zone”, izjavio je glasnogovornik koalicije za rusku agenciju Sputnik, čime je potvrdio da su se nepoznate neprijateljske snage nalazile području na kojem, po ranije postignutom privremenom dogovoru mogu biti, što znači da su bile 55 kilometara udaljene od Al-Tanfa.

al tanf 23.06.2018. Maghawir Al-Thawra
FOTO – Područje iz kojeg su sirijske snage provele granatiranje američkih i snaga Maghawir Al-Thawra

U priopćenju je dodano da su američki dužnosnici odmah “obavijestili ruske kolege posebnom linijom kako bi se osiguralo da ne bude pogrešnog izračuna u procjeni udaljenosti”.

Američke snage su priznale sukob sa sirijskim vojnicima koji, nakon što je sirijska vojska očistila velike dijelove pustinje Badiya duž iračke granice, bazu Al-Tanf drže “okruženju”.

Američka je koalicija uspostavila bazu u blizini graničnog prijelaza Al-Tanf kako bi osposobila i poduprla islamističku skupinu Maghawir Al-Thawra, navodno za borbu protiv terorista “Islamske države”.

Međutim, glavna područja koja drži ISIL odavno su odvojena od Al-Tanfa i oslobođena od strane sirijskih vladinih postrojbi, a preostali teroristi su uglavnom eliminirani iz tog područja.

SAD su jednostrano odredile 55 kilometara “nekonfliktne zone” oko baze u Al-Tanfu, prijeteći da će napasti sve sirijske trupe koji uđu u to područje. U toj je zoni i izbjeglički kamp Rukban, za kojeg se vjeruje da je dom civilima i obiteljima militanata koji se bore pod zaštitom Sjedinjenih Država.

Incident se dogodio nakon nekoliko navodnih napada na sirijske i savezničke iračke snage na sirijsko-iračkoj granici, koji su pripisani američkoj koaliciji. Prema sirijskim medijima je u četvrtak u zračnom udaru američkih snaga na selo Al-Sha’afa, koje sjeverno od Eufrata u blizini iračke granice drži ISIL,  ubijeno najmanje osam osoba. Američka koalicija ova izvješća nije htjela komentirati.

Drugi incident se dogodio u nedjelju, kada su združene sirijske i iračke snage pretrpjele masovni napad u blizini grada Al-Bukamala, blizu granice s Irakom. Koalicija je službeno odbila priznati napad, dok su neimenovani američki dužnosnici za napad optužili Izrael. Zapovjednici šiitskih milicija koji su bili na mjestu napada tvrde kako je napad proveden bespilotnom letjelicom, a uništena je vila lokalnog poduzetnika koju su iračke Hashd Al-Shaabi snage pretvorile u svoj zapovjedni centar. Iračani su potvrdili smrt svoja 22 vojnika.

Al-BukamalISILIslamska državaKalifatMaghawir Al-ThawraNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister ?
5 godine prije

Pitanje vremena. Bit ce tu jos svasta

Ivo
5 godine prije

mafijaši priznaju samo jezik sile, tako da je postupak sasvim ispravan. SAA ne bi ovo uradila bez prethodne konzultacije s ruskom stranom, za pretpostaviti je da su dopremljene dodatne količine Pantsira i ostalog u Siriju. Uskoro kreće ShowTime, do slijedećeg ‘kemijskog napada sirijskog režima’ nećemo dugo čekati.

tuf
5 godine prije

Zamislimo da tako jednostrano Rusi povuku liniju “nekonfliktne zone” u New Mexicu, postave tamo svoju bazu i okolo vozikaju teroriste. Kakva bi bila reakcija SAD-a i “međunarodne zajednice” ?

Damar Cro
5 godine prije

ne želim zvučat ko navijač koji se raduje smrti u dalekim ratovima ali zbog toga jer Sirijci oslobađaju svoj dom od okupatora mogu samo reći- Smrt imperijalistima i njihovim terorističkim psima rata!

max
5 godine prije

Onog trenutka kad Sirijci rasporede protuzračne sustave započeti će evakuacija amerikanaca i njihovih islamističkih potrčkala.

Lindita
5 godine prije

Nekoliko stvari o kojima se ne piše … Ruski pregovori s cionističkim zločincima o neučestvovanju proiranskih snaga u cišćenju Dare i Qunitre su vodeni uz njihovu (Rusku) konzultaciju s Iranskim predsjednikom i vladom Irana a isti nemaju nikakve ovlasti jer je Ajatolah glavni i on o svemu odlučuje a oko 100 tisuća proiranskih snaga na Sirijskim prostoru su pod komandom Iranske revolucionarne garde koja je pod direktnom komandom Khamneia tako da sve sto su Rusi ispregovarali s zločincima je palo u vodu jer Ajatolaha se nije pitalo … Rusi i Iranci su imali do sada zajedničke ciljeve a sada se isti razilaze na prostoru Sirije …

Lindita
5 godine prije

… Iranci su spremni i čekati bolje vrijeme za čisćenje juga nego da u istom neučestvuju … tu se sada radi o tome da li će Rusi pružati zračnu podršku ili ne osovini otpora koja bi MORALA BITI JEDINSTVENA …. poslijednjih tjedana se dešava situacija da u skladu s razmoilaženjima u pogledu na buduća događanja na prostoru Sirije između Rusa i Iranaca se to odražava i na Assada koji je pod velikim pritiskom i od strane Rusa i od strane Iranaca … kako i zašto … RUSI NE ŽELE DA OSOVINA OTPORA na čelu s Iranom oslobadja Palestinu i zeli štititi cionističko zlo a to se Irancima niti malo ne sviđa ….

Lindita
5 godine prije

Mnogi su primjetili da Rusi čuvaju tigra kako ga Iranci ne bi roknuli a skoro niko ne zna da se u zadnjim tjednima Rusi puno upliću na direktna dogadjanja na terenu tako da su kod Qusajra pokušali napraviti neke konkretne točke ali su se nakon rasprave s Hezbollahom makli od tamo … mnogi pojma nemaju da se zadnjih dana su se u Damasku vladine institucije (uz pomoć Rusa) štite da Iranci ne preuzmu vlast u Damasku (bar je se tako to obrazložilo) i da je Assad smijenio (ne znam da li i uhapsio dva glavna lika iz sigurnosnih službi) kako bi prevenirao taj udar …

Lindita
5 godine prije

Mnogi ne znaju da cijeli prostor od Alepa preko Hame, Homsa, sve uz granicu Libanona pa preko Palmire sve do Deir ar Zora kontroliraju Iranci i da na tom području Iranska revolucionarna garda ima 30-tak centara za novačenje novih pripadnika za budući rat protiv cionističkog zla i da pri tom novačenju vise se prijavljuju Suniti nego Šijiti … razlog tomu je da isti ne bi morali služiti Sirijsku vojsku jer ako se prijave u IRGardu imaju ugovor na godinu ili dvije i u tom roku ne moraju ići na ratište a nakon sto to odsluže mogu odustati …

tow
5 godine prije

nema nista od toga, ni od pantsira ni od towa ni od nicega dokle god nemaju avijaciju ili protuzracnu odbranu jer ce ih amerikanci izbombat avionima i krstarecim i nabiti deset metara pod zemlju, to jest pijesak. ili da ih rusi brane avijacijom ili s-400 ovako ce sirijci biti samo “sitting ducks”.

Lindita
5 godine prije

Isto tako u posljednje vrijeme pod pritiskom Rusa Assad je smijenio dosta proiranskih kadrova iz oružanih snaga kako bi imao kakvu takvu kontrolu nad vojskom .. medjutim gardijska brigada koja bi trebala biti najodanija Assadu je skoro pod direktnom komandom Iranaca …. uskoro možemo bez obzira na zbivanja na jugu očekivati pojačane udare Anglociinitičog zla po čitavom prostoru Sirije po osovini otpora ….

Lindita
5 godine prije

Takodje treba napomenuti da sve ove priče o tome kako snage koje su pod direktnom komandom Teherana ne bi ili bi trebale učestvovati u oslobodjenju juga vrijedjaju zdrav razum jer recimo kad bi Iranci na to pristali i da izvorne Sirijske snage a to je isto osovina otpora koja bi MORALA imati zajednici cilj, osloboditi najprije Golan a potom i Palestinu-naravno kad se steknu uvjeti za to i ko njima (Irancima) MOŽE zabraniti da nakon oslobođenja odu tamo i pozicioniraju se … tu se ne radi o tome nego o tome da su se Rusi i cionisti dogovarali da se Rusi postave između oslobodjenog (nakon oslobođenja juga) teritorija i okupiranog Golana kako bi štitili cioniste …. mislim da se Iranci boje ne toliko da bi to trenutno njima smetalo (osovina otpora nije u stanju da se trenutno bori protiv zla) nego da bi se taj status oduljio i u budućnosti… Čitaj više »

Ivo
5 godine prije

Interesantno je kako su trolejbusi pojačali aktivnost danas, kad njihovi puše uzduž i poprijeko. Za sve one koji lupetaju o razmimoilaženjima Sirije, Rusije i Irana svježe vijesti: SAA je započela žestoku ofenzivu i osvaja jedno mjesto za drugim na području Daraae., Ruska avijacija je od popodne započela s masovnim bombardiranjem terorističih položaja na širem podučju Daraae i ti napadi traju do kasno u noć. Sve je sinhronizirano do najsitnijeg detalja, u ofenzivi takođe sudjeluju Hezbollah i Iranske snage. Američki lešinari pokušavaju odvratiti ove napade slanjem svoje pješadije (FSA, ISIS; Al Nusra) da napadaju SAA na drugim frontama, ali Osovina otpora je spremna za to. Područje oko Daraae je pod nadzorom ruske PVO i RuAF-a, ni židovski ni američki mafijaši se ne usuđuju intervenirati. Realno, Daraa će biti oslobođena u potpunosti kroz 3-4 sedmice. Nakon toga će se čuvari konc-logora u susjedstvu malo zabrinuti za svoje naseobine podignute na okupiranom Golanu.… Čitaj više »

Zagor
5 godine prije

Operacija Bazalt je i službeno započela. Na žalost svih sitnih duša.

U operaciji sudjeluju;
SAA 4/5/7/9/11/14/15 Divizija
Syrian Republican Guard
Palestinian Liberation Army
#SyAAF
RUAF
#NDF (several regions)
#Quneitra/ #Raqqa Hawks
Arab Nationalist Guard
#Quds Brigade
Al-Jalīl Forces

Zapovijedni kadar;
1. Major-General Maher Hafez Al-Assad ⚔️
2. Brig.Gen. Suheil Al-Hassan AKA The Tiger
3. Brig.Gen. Zahreddine AKA Lion of Al-Jawlān (#Golan) ????????? Ne mogu naći nešto konkretno o ovom liku
4. Colonel Ghiath Dalla AKA Lion of #Ghouta’s

Krenula je jaka artiljerijska i zračna priprema s time da Rusi tuku iz zraka po gradovima Busta Al-Harir i Al-Museika a tigrovi poklapaju topništvom grad Al-Ghariya.
Izgleda da Jordanci zatvaraju granicu prema Siriji. Poslali su velika pojačanja u ljudstvu i tehnici.
Već je krenulo cviljenje po twitteru a bogami i po drugim platformama za masovno zabluđivanje.

Ivo
5 godine prije

Ruska avijacija razvaljuje bez prekida od juče naveče, kod terorista kolaps na svim linijama napada. Ameri su juče poručili svojim pulenima da ne računaju na njihovu intervenciju.

Za jednu ‘razjedinjenu i neprirodnu koalciju’ izgleda da Sirija, Rusija i Iran sasvim dobro napreduju. Skoro da bi čovjek rekao da imaju zajedničke ciljeve..:)

Očekivati je da će kroz slijedećih godinu dana početi pregovori o vraćanju okupiranog Golana Siriji. Čuvari konc-logora su sami sebi kreirali Golema u obliku nabildane SAA. Ne vidim kako bi u skoroj budućnosti mogli vojno prevagnuti nad Sirijom i Iranom plus Hezbollahom, osim uz korištenje nuklearnog oružja. A što bi im onda bio kraj za vijek vjekova.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

počelo je…..a da su sirija amerika i izrael na svjetskom možda bi se izbjegao 3ww

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI