Energetski milijarderi postali su u ovoj godini bogatiji za 51 milijardu dolara samo od naftnih derivata

Nafta-Novac
3 komentara

Svjetski naftni milijarderi postali su još bogatiji u prvom tromjesečju 2021., dodavši svojoj zajedničkoj neto vrijednosti dodatnu 51 milijardu dolara.

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, dnevnom poretku najbogatijih ljudi na svijetu, američki naftni tajkun Harold Hamm zabilježio je skok neto vrijednosti za 3,3 milijarde dolara godišnje do 02. travnja na 8,4 milijarde dolara.

Dionice Continental Resources, koje je Hamm osnovao, do danas su skočile za 59 %.

Indijski milijarder Gautam Adani s interesima u lukama, robama i proizvodnji električne energije, u prvom je tromjesečju povećao neto vrijednost za 23,3 milijarde dolara na 57,1 milijardu dolara. Ovo je bilo najveće povećanje bogatstva milijardera do sada ove godine bilo gdje u svijetu, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Ukupno su energetski milijarderi u svijetu zabilježili skok zajedničke neto vrijednosti za oko 10 % u prvom tromjesečju, što je najveći rast bogatstva bilo koje skupine milijardera u indeksu kojeg je sastavio Bloomberg.

Ulagači su posljednjih mjeseci bacili pogled na energetski sektor, koji je podnio teret prošlogodišnjeg šok, a zbog pada cijena nafte i potražnje za naftom. Do danas je energetski sektor imao najbolje rezultate u indeksu S&P 500. Neki fondovi kojima se trguje na burzi (EFT) porasli su od početka 2021. godine, jer su investitori usmjerili pozornost na industrije za koje se očekuje da će imati najviše koristi od gospodarskog oporavka. Energija je jedna od takvih, a analitičari i dalje vide mogućnost poboljšavanja situacije u pogledu dionica za energiju i EFT-ova.

Neke banke, uključujući JP Morgan i Goldman Sachs, izjavile su u veljači da očekuju novi skok u nafti i to kod ekonomija koje su se odskočile od prošlogodišnjeg Covid-19 šoka.

Međutim, Međunarodna energetska agencija (IEA) ne vidi taj skok na obzoru, s obzirom na obilnu opskrbu i velike svjetske rezerve.

COVID-19Milijarderi
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nimo
2 godine prije

Sve će to zamijeniti litijske baterije i obnovljivi izvori energije, samo se ne zna kada.

qints
2 godine prije

Bloomberg i Reuters i slicni su prije godinu dana sirili vijesti, clanke i studije kako dolazi kraj nafte a oni su potajno kupovali. Znali su oni vrlo dobro da ce cijena ici gore.

2 godine prije zadnji put uredio qints
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI