Erdogan: ISIL-a nema i SAD u Siriji sada djeluju protiv Turske, Irana i Rusije

Erdogan prijeti
39 komentara

Operacija turske vojske protiv kurdskih oružanih formacija na sjeveru Sirije će se nastaviti i na području sirijske pokrajine Idlib, tijekom svog govora u Ankari je izjavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Operacije u Afrinu će se nastaviti i u Idlibu”, rekao je turski predsjednik, dodavši “kako Turska nema nikakvih problema s Kurdima na jugu”.

“Imamo problem s terorističkim organizacijama, a one su poznate. To su Jedinice narodne zaštite (YPG) i Stranka demokratske unije (PYD) u Siriji, Kurdistanska radnička stranka (PKK) i Islamska država”, izjavio je Erdogan za tursku televiziju Habertürk.

Turski predsjednik je izjavio kako je američka vojna nazočnost u Siriji nakon poraza terorista “Islamske države” usmjerena protiv Turske, Rusije i Irana.

Turski čelnik je rekao kako je kampanja Ankare protiv YPG snaga u području Afrina, koja je pokrenuta 20. siječnja, zapravo odgovor na izazove Sjedinjenih Država.

“Pitaju nas kada ćemo završiti s poslom u Siriji. A vi, Sjedinjene Države, zašto već niste napustili Afganistan,… ili Irak? Kažete da ISIL-a više nema. Zašto ste onda tamo ostali?”, pitanje je koje je Erdogan uputio Washingtonu.

YPG - Kurdi - borci
FOTO: YPG borci

Prema njegovu mišljenju, “ako SAD ostanu u Siriji i Iraku, onda to znači da će Bijela kuća djelovati protiv Turske, protiv Irana, možda i protiv Rusije”.

“Ali, mi ćemo čvrsto stajati. Sve dok terorizam ugrožava našu sigurnost, djelovat ćemo odlučno“, rekao je Erdogan.

Podsjetimo da je početkom prosinca prošle godine američki predsjednik Donald Trump govorio o tadašnjem oslobađanju Sirije i Iraka od ISIL-a. Zahvalio je čelniku Pentagona Jamesu Mattisu za “izvrsnim poslu”, istovremeno istaknuvši da su države sada suočene s još jednim problemom, jer su se teroristi “raspršili po svim mjestima”.

Međutim, 21. prosinca je posebni izaslanik američkog predsjednika u međunarodnoj koaliciji Brett McGurk izjavio je kako borba protiv ISIL-a u Siriji nije završena, a američki državni tajnik je kasnije rekao kako američka vojska tamo mora ostati kako bi spriječila jačanje utjecaja Irana u regiji.

Službena vlada u Damasku je u više navrata izjavila kako je turska vojna nazočnost na sirijskom teritoriju ilegalna.

Danas je priopćeno da su Kurdi poslali znatna pojačanja iz područja Manbija i drugih sirijskih regija preko teritorija kojeg kontrolira sirijska vlada, te da su ovi borci stigli do Afrina. Međutim, vijest je kasnije dijelom demantirana, jer je utvrđeno da dolazi iz poznatog “izvora” koji na Twitteru širi dezinformacije o sirijskom sukobu, Qalaat Al Mudiqu. Turski list Milliyet piše kako se radi o konvoju PKK snaga koje su iz Iraka ušle u Siriju, na područje koje nadziru YPG snage i da došao je došao Manbija, a onda je, navodno, “režim Bashara Al-Assada ovoj skupini dopustio da dođe do Afrina”. Velike kolone kurdskih boraca i civila, koje je na fotografijama na Twitteru objavio Qalaat Al Mudiq, su snimke sprovoda poginulih kurdskih boraca i civila u pogrebnoj pratnji. Stoga sve informacije sličnih izvora treba uzeti s rezervom, čak i onih koji se predstavljaju kao “prosirijski” ili “proruski”.

Usprkos snažnoj artiljerijskoj podršci i zračnim udarima turskog zrakoplovstva, proturske trupe još nisu ušle u Afrin.

Ranije je Erdogan izjavio kako će Turska “očistiti teroriste” diljem Sirije i uništiti kurdske oružane skupine.

Iran - Rusija - Vladimir Putin - Hassan Rohani
FOTO: Ilustracija, Vladimir Putin i Hassan Rohani

U međuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin održao hitan telefonski razgovor s iranskim kolegom Hassanom Rohanijem. Najvažniji detalji razgovora su, kao što je uvijek slučaj, javnosti nepoznati.

Službeno je priopćenje da su dva predsjednika razgovarala o suradnji između Teherana, Ankare i Moskve u Siriji.

“Ova suradnja je sada nužna, kao u prošlosti, i trebala bi se ojačati i trajati do konačne pobjede naroda Sirije nad teroristima”, rekao je iranski predsjednik i dodao kako će rad ovih triju država pridonijeti stabilizaciji situacije u Siriji

“Napetosti na sjeveru Sirije nikome nisu od koristi”, rekao je Rohani.

Ruska strana je kratko priopćila da je Vladimir Putin s iranskim kolegom raspravljao o posljednjem “Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga” u Sočiju i provedbi rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2254 o Siriji.

Mediji nisu upoznati sa sadržajem razgovora Vladimira Putina i Hassana Rohanija o situaciju u južnom Aleppu, gdje su, uz sirijsku vojsku, raspoređene brojne jedinice Hezbollaha, Iranske revolucionarne garde i drugih šiitskih milicija koje se pod vodstvom Irana na poziv Damaska bore protiv terorizma u Siriji, što je sigurno bila jedna od ključnih tema razgovora.

ISILIslamska državaKalifatNATOPKKPYDYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
6 godine prije

mislim da brko erdogan previse pije votke pa ovako govori . sta ce biti kad se otrezni

rodoljub
6 godine prije

Erdo se ipak probudio, a san o NATO saveznistvu sa SAD je puk’o . Jedino je zaboravio da pored SAD veliku ulogu igra i Izrael . Morace da kroji novu strategiju o ulozi Turske u geopolitici .

Hafez
6 godine prije

Sigurno su razgovarali o dubokom ulasku Turske u Sirijski teritorij, između ostalog.
Ovo šurovanje Rusija Turska u zadnje vrijeme izgleda jako loše, ili ima u toj priči nešto drugo što ne znamo?
Ovi događaji sramote i Ruse koji dozvoljavaju šamaranje SAA od Turske, štoviše izgleda da Idlib i Allepo postaju novi Golan, nažalost.
Znači, Macron je bio u pravu kad je prije par dana izjavio da je ulazak Turske u Siriju veliki problem.

666
6 godine prije

Sto se tice Sirije jos vam je Reagan sve to lijepo objasnio……

“A nation that cannot control its borders is not a nation.”
― Ronald Reagan

Globalista
6 godine prije

nedjeluje sluzbena poltika na cleu sa Trumpom,djeluje americka drzavna elita koja nema pojma o globalnoj politici,pa odjednom pad dionica i biti ce jos toga puno,ako se nedozovu pameti,prestanu bacati klipove pod noge globalistima.Poslijendjih dana u Siriji nastoje na sve nacine isprovocirati Ruse ali im to neide za rukom,opomena globalista ovih dana,smirite s einac eslijedi novcani krah dionica,dolara,ako se nesmire,biti ce vesleo proljec eu americi.nisu niti u americkoj drzavnoj eliti sto ih ceka.

burt
6 godine prije

Erdogan i Trump su u dogovoru od početka tako da niti će Turska otići iz NATO-a niti će se Amerikanci povući iz Sirije, Erdogan je u vrlo dobroj poziciji jer dobiva teritorij na račun Assada, podržavatelji Assada na portalima ne znaju za koga bi navijali za Turke ili Kurde jer se situacija mijenja iz događaja u događaj, sve je to dio jedne velike zavjere čije razmjere i završetak ne možemo pojmiti u ovom trenutku, Obama je pokušao napraviti sporazum s Assadom i Kimom ali to nije upalilo jer ta dvojica imaju urođeno ponašanje za vlast i preživljavanje i rušilačke i destruktivne instinkte i zato razumiju samo jezik sile tako da je na Trumpu zadatak da silom uzvrati na njihove zločinačke namjere u zaštitu univerzalnih vrijednosti slobode i demokracije

Har Megiddo
6 godine prije

A da nije možda mislio na njihovu granicu s Meksikom, a ne na sirijske.

Georgij Žukov
6 godine prije

Brko ima sinkopu , prvo je turska bila baza , tranzitni i regrutni centar isila iz cijelog svijeta , isilovi teroristi su naoruzavani , obucavani , lijeceni i transportirani za siriju , upravo iz turske , nakon toga je zajedno sa isilom maznjavo naftu iz sirije i djelio opljackano , onda je srusio ruski avion koji je bio u akciji upravo protiv tog isila , i koliko me pamcenje sluzi srusen je iznad sirijskog teritorija, onda je nakon raspada isila podrzavao sve kozojebe ma kako su se dalje zvali , onda su mu ameri nato partneri malo zapaprili u pokusaju puca , onda su njegove snage sigurnosti ubile ruskog ambasadora , onda je navodno dosao na trenutak pameti i poceo suradjivati sa rusima po pitanju sirije ,medjutim sada je opet nanjusio sansu za omastiti brk u win win situaciji , opaliti po kurdima i nepozvan uci u siriji , odnosno… Čitaj više »

Weteran
6 godine prije

Veliki sam simpatizer kvazisultan Erdogana?!
Otomanska Turska je ono što nam treba!?

bbbb
6 godine prije

Nosferatu je nazvao Rohanija da mu veli da se ne duri kad okupiren palestinen udari irance u Siriji.

mars
6 godine prije

Od kako je 2015. godine Erdo i sam popio laksativ zvani “američko prijateljstvo” , stolica nikako da se vrati u normalu, pa sad prska po Amerikancima gdje i kako god može i dokle može da dobaci.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Smeće.Vrhunsko smeće.Ko je i šta je ovaj znaju dobro u Kremlju.To najmanje brine,više brine brzina kojom on mijenja strane.Pvratak saudima i jenkijima je neminovan.Ovo vrijeme koje je Rusija kupila vjerujem da će ga maksimalno dobro iskoristiti.

čitatelj portala
6 godine prije

Što je reći da tako Erdo govori?!

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

dobio je po ušima pa kmeči…sad treba proširit kurdistan na more

Tomica
6 godine prije

Dobro je da Erdogan ovako laje na SAD. Ne mislim ni da je iskreno ni da će SAD promijeniti svoj stav, bitno je da se čuje kako i šta SAD rade u Siriji. Doći će to sve na svoje, SAA svaki dan napreduje, širi teritorij i utjecaj. Turska ne može izgleda ni Kurde ozbiljno da ugrozi i s njima će možda na kraju biti najlakše da ih se istjera iz Sirije. Kurdi će ipak oslabiti a kad izgube potporu od SAD sami će se dovesti u red. Bojim se da bi sad jedino Izrael mogao da napravi ozbiljnu štetu i ugrozi oslobađanje Sirije. ISIL enklava je skoro presječena na 2 male. Kad se to očisti SAA će sigurno krenuti dalje. Situacija je jako složena a svaki dan se pojavljuju novi problemi i kad sve liči na katastrofu Sirija napravi mali ali pozitivan korak. Svi normalni ljudi bi željeli da se… Čitaj više »

Robin hud
6 godine prije

Za neupucene…Ameri su naredili Erdoganu da obori onaj ruski avion pre 2 god….onda ga je Putin pritisnuo pa je poceo da se okrece njemu , zarim su mu Ameri spremili atentat i smenu a rusi dojavili pa ga je sada spasila i preuzela Rusija….ne Volim Turke Ali mi je logicno da saradjuju sa komsijama, jer su Ameri imali i jos imaju plan da zapale celo podrucje bliskog istoka, ali ne oni da ratuju vec da zavade drzave izmedju sebe….kakvo zlo od ljudi ti jenkiji….to su sektasi i demoni u ljudskom obliku…..Rusija i Iran su pridobili i Katar kome preeti S.Arabija da zapocne rat…..ova hapsenja po S . Arabiji nemaju veze sa korupcijom ves se budzet prepolovio zbog niskih cena nafte pa sada se gule medju sobom….Ameri su se svesno povukli iz Evrope, nema tu svadja, ro je glupost, vec da pokusaju da zadrze uricaj na pacifiku od Kine koja ih… Čitaj više »

Ive
6 godine prije

Pitanje je sto vise smrdi: go*no ili drek?

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

čudno a ja vidim veliki džep u blizini turskih konvoja i osmatračnica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI