Erdogan izbjegava odgovor ako Biden želi da ga svrgne

Erdogan - SAD - RUSIJA
7 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izbjegao je davanje direktnog odgovora na pritisak CNN-a u petak o tome da li istinski vjeruje da ga Washington pokušava svrgnuti s vlasti. Umjesto toga, kritizirao je američkog predsjednika Joea Bidena jer ga je smatrao “diktatorom”.

Erdogan, koji se trenutno bori za još jedan predsjednički mandat u drugom krugu izbora, optužio je američkog lidera da je planirao svoju smrt prošle sedmice. “Bajden je naredio da se Erdogan sruši, znam to. Svi moji ljudi to znaju”, rekao je on na skupu u Istanbulu uoči dana glasanja.

Činilo se da turski lider misli na izjave koje je dao Bajden u januaru 2020., kada je rekao da bi Washington trebao ohrabriti Erdoganove protivnike da ga poraze na izborima umjesto da ga svrgnu u puču. Ankara je kasnije te komentare osudila kao “intervencionističke”.

Međutim, u ovom novom intervjuu za CNN, Erdogan je ostavio direktno pitanje o tom pitanju bez odgovora. Umjesto toga, on je insistirao da je slijedio demokratske procedure tokom izbora.

“Kako neko ko ide u drugi krug izbora umjesto da [pobijedi] na izborima u prvom krugu može biti diktator? To je realnost”, naveo je on.

Ako bude ponovo izabran, obećao je da će i dalje sarađivati ​​s Bidenom, ili bilo kim drugim ko preuzme kontrolu nad Bijelom kućom, ali je također kritizirao SAD i njihove saveznike zbog njihovog stava prema Rusiji. Zapad nije koristio “uravnotežen pristup” u svojim odnosima sa Rusijom, savjetovao je on, dodajući da je balansiran pristup upravo ono što je potrebno kada se radi o ovakvom tipu zemlje. Zatim je potvrdio da je Turska imala “posebne odnose” sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što je pomoglo da se produži ugovor o žitu za Crno more.

On je takođe insistirao da se nezavisna spoljna politika Turske posebno oslanja na njene bliske veze sa Moskvom. „Rusija i Turska trebaju jedna drugoj na svim mogućim poljima“, rekao je on.

Erdogan trenutno traži svoj treći uzastopni predsjednički mandat. On je bio na vrhu anketa u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih prošlog vikenda, ali ipak nije dobio apsolutnu većinu glasova potrebnu za potpunu pobjedu u prvom krugu. Sada će se suočiti s opozicionim liderom Kemalom Kilicdarogluom u drugom krugu glasanja zakazanom za 28. maj.

Kilicdaroglu je obećao da će popraviti veze Ankare sa NATO-om i ponovo pokrenuti pregovore o članstvu sa EU. Erdogan ga je optužio da želi da “odvoji” Tursku od Rusije.

BidenerdoganSADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
10 mjeseci prije

Nije produžio licencu na software za brojanje glasova.

Tako treba
10 mjeseci prije

Ako želi ili ako ne želi , pitanje je sad

U prolazu
10 mjeseci prije

“…optužio je američkog lidera da je planirao svoju smrt prošle sedmice…”
Da je Bidni Džo planirao svoju smrt, to i ne bi bila tako loša vijest…
Netko bi mu valjda posudio dovoljno jak “štrik”…
No, ovdje se radi o površnom prijevodu kakvih na žalost na ovom sajtu ima popriličan broj…

Ivan
10 mjeseci prije

Erdogan zna da ovo govno Biden nece jos dugo..

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Brkati pacov iz turske
Namazan grasom i masti od guske

Schroder
10 mjeseci prije

Neka se Amerika brine za toliko beskucnica koji zive u Amrrici ,koji izgledaju kao zombi a neka puste Evropu u miru.Turski gradani neka sami odluce koga da izaberu, bez mjesanja Amerike .

Donat
10 mjeseci prije

To što Erdogan nije uspio u prvom krugu za djelić postotka dalo je vremena CIA, Mossadu i sličnom društvu da svojim metodama utječu na konačni izbor njegov konkurenta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI