Erdogan izražava “principijelni stav” o proširenju NATO-a

Erdogan NATO
8 komentara

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan nenajavljeno je otputovao u Tursku kako bi se sastao sa svojim kolegom u administraciji predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana usred obnovljene zabrinutosti da bi Ankara mogla blokirati pridruženje Švedske i Finske NATO-u.

Sullivan se u nedjelju u Istanbulu sastao s Ibrahimom Kalinom, glavnim Erdoganovim savjetnikom, kako bi razgovarali o kontinuiranoj podršci Kijevu u sukobu Rusije i Ukrajine i “napretku u pristupanju Finske i Švedske NATO-u”, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Razgovori su uslijedili samo dan nakon što je Erdogan obnovio prijetnju da će blokirati širenje NATO-a, osim ako dvije nordijske zemlje ne ispune uslove sporazuma potpisanog u junu.

“Dok obećanja data našoj zemlji ne budu ispunjena, mi ćemo zadržati svoju principijelnu poziciju”, rekao je turski lider u subotu. Ankara je zatražila da Helsinki i Stockholm zaustave navodnu podršku organizacijama koje smatra terorističkim grupama i navodno je zatražila izručenje više od 30 osoba optuženih za terorizam.

“Pomno pratimo da li se ispunjavaju obećanja Švedske i Finske ili ne, i naravno, konačna odluka će biti na našem velikom parlamentu”,  dodao je Erdogan.

Turska i Mađarska su jedine dvije države u vojnom bloku predvođenom SAD-om koje tek treba da formalno odobre pristupanje dvije nordijske nacije, ostavljajući proces u stanju neizvjesnosti, jer alijansa mora jednoglasno ratificirati nove članice.

Salivan i Kalin su takođe razgovarali o “svojoj osudi ruskog pokušaja ilegalne aneksije ukrajinske teritorije”, saopštila je Bijela kuća. Američki savjetnik je zahvalio Turskoj na njenim naporima da olakša izvoz ukrajinskog žita i pomogne da se osigura oslobađanje ukrajinskih ratnih zarobljenika.

SAD i Turska sukobile su se zbog odbijanja Ankare da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Rusije otkako je počela vojna ofanziva Moskve u februaru. Ankara je pokušala da izbalansira svoje bliske odnose i sa Moskvom i sa Kijevom, igrajući ulogu posrednika, dok je kritizirala odluku o održavanju referenduma u četiri bivše ukrajinske regije koje su prošle sedmice velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji. Odnosi s Washingtonom dodatno su zategnuti prošlog mjeseca, kada je administracija predsjednika Joea Bidena odlučila ukinuti trgovinska ograničenja za odbranu Kipra. Turska je odgovorila obećanjem da će pojačati svoje vojno prisustvo na sjevernom Kipru.

Bijela kuća je saopštila da su Sullivan i Kalin razgovarali o “važnosti dijaloga i diplomatije za rješavanje bilo kakvih nesuglasica u istočnom Mediteranu”, kao io njihovoj podršci mirovnim pregovorima između Jermenije i Azerbejdžana.

Salivan se u nedjelju sastao i sa Andrejem Jermakom, višim pomoćnikom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Američki savjetnik je “prenio da SAD i njihovi saveznici i partneri” ostaju u potpunosti privrženi Kijevu, i obećao da će SAD “nametnuti teške troškove svakom pojedincu, entitetu ili zemlji koji pruži podršku ruskoj navodnoj aneksiji” ukrajinskih teritorija.

FinskaNATOSADŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Uvest će porez na aneksiju, kao što su uveli i porez na CO2.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Eh Scandinavci , dokle ste stigli , kad vas Turci Madzari , mogu zahebavat a vi okolo njih obigravat i kukumavcit . Prnuli ste i vi u fenjer — vidim ja .. Dokle ste stigli , jadno i bjedno . Tja . Tu nehdje sada i pripadate …

Optimista
1 godina prije

On i principijelnost
Oksimoron.
Jedini princip kojeg se drzi- biti na vlasti
I od sebe napravili legendu
Neron reče – neka me vole il nek me mrze, samo neka misle na mene

Tupko Glupko
1 godina prije

“SAD i Turska sukobile su se zbog odbijanja Ankare da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Rusije otkako je počela vojna ofanziva Moskve u februaru.”

I što će napraviti?
Izbaciti ga iz NATO sigurno neće zbog veličine i geostrateškog položaja Turske.
Erdogan je na vlastitoj koži saznao što znači biti američki prijatelj više puta.
I pad turske lire i vojni puč.
Tako da izuzetni mogu samo kmečati.
Ono, kada nisi vazal izuzetnima kao sve druge NATO članice.

Alp Arslan
1 godina prije

Sultane nedaj bagri u Nato pomozi brata Putina

Tupko Glupko
1 godina prije

U Turskoj je službena inflacija preko 80% godišnje.
Kolika bi tek bila da su dali sankcije Rusiji?
Do Nove godine bi i u Europi mogli na te brojke.
U onim baltičkim državicama je već preko 20%.
S tim da neće rasti plaće kao u Turskoj.

hiber
1 godina prije

Koliko mu dobro ide sa Putinom, toliko loše sa Amerima. Em’ mu je Begović popušio u Bosni, em’ mu je USA ukinula embargo na isporuke oružja Cipru.

Max
1 godina prije

Erdogan će tražiti velike ustupke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI