Erdogan kritikuje rivala zbog tvrdnje o ‘ruskom miješanju’

Erdogan
4 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je rivala Kemala Kilicdaroglua zbog tvrdnji bez dokaza da se Moskva miješa u predstojeće izbore u Turskoj. Erdogan je tvrdio da Zapad, a ne Rusija, “manipuliše izborima u Turskoj”.

„[Kiličdaroglu je rekao da] Rusija manipuliše izborima u Turskoj. Sram te bilo!” Erdogan je rekao gomili pristalica u Istanbulu u petak.

U objavi na Tviteru dan ranije, Kilicdaroglu je optužio “ruske prijatelje” zemlje da stoje “iza montaža, zavera, dubokih lažnjaka i traka koje su juče razotkrivene u ovoj zemlji”.

„Skidajte ruke sa turske države“, upozorio je Kiličdaroglu navodne ruske umešače.

Kilicdaroglu je vjerovatno mislio na objavljivanje video snimka koji prikazuje drugog predsjedničkog kandidata, Muharrema Incea, kako se navodno upušta u vanbračnu vezu. Ince je u četvrtak ispao iz utrke, okrivljujući sljedbenike prognanog klerika Fethullaha Gulena, čiji politički pokret Ankara tvrdi da je orkestrirao neuspjeli državni udar 2016. godine.

Nema dokaza koji povezuju Rusiju s objavljivanjem ili proizvodnjom trake, a Kremlj je rekao da “odlučno odbacuje” Kilicdarogluove tvrdnje.  “Ako kažem ‘Amerika manipuliše izborima u Turskoj, Nemačka manipuliše njome, Francuska manipuliše njome, Engleska manipuliše njome’, šta biste rekli?” Erdogan je nastavio, upućujući svoje komentare Kilicdarogluu.

Iako Erdogan nije pokušao da poveže curenje Inceove seks snimka ni sa jednom od zapadnih zemalja koje je spomenuo, njegov ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu je to učinio. “Jasno je ko ga je proizveo”, rekao je ranije u petak za CNN Turk. “Počinilac je Gulenov pokret i SAD.”

Soylu je tvrdio da se “Amerika miješala u ove izbore od samog početka” i proizveo snimku kako bi izbacio Incea iz utrke i preselio svoje glasače u Kilicdaroglu.

Erdogan je, međutim, optužio zapadne medije da pokušavaju da okrenu javno mnijenje u Turskoj protiv njega.

“Šta svi časopisi pišu na naslovnicama? ‘Erdogan mora otići.’ [Oni objavljeni] u Njemačkoj, Francuskoj i Engleskoj tako kažu”, rekao je on na skupu u petak. „Kako stavljate ove riječi na naslovnice ovih časopisa? Nisi ti, Zapad! Moja nacija će odlučiti!”

Ovosedmično izdanje The Economista na naslovnoj strani ima slogane “Erdogan mora otići” i “spasiti demokratiju” , dok su francuski časopisi Le Point i L’Express također objavili naslovnice protiv Erdogana.

U nedjelju će se održati predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj. Nedavne ankete pokazuju da su Erdogan – socijalni konzervativac koji je svoju zemlju udaljio od integracije u EU – i Kilicdaroglu – centrist koji se zalaže za ponovno poravnanje sa Zapadom – na jednoj cifri.

erdoganKemal Kılıçdaroğlurusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
11 mjeseci prije

Porucio mu je: Ko si ti da uvodis sankcije Rusiji kad to ne rade ni daleko jace zemlje?

Turska bez ruskih turista dozivjece katastrofu vecu nego zemljotres i biraci to znaju.

tihobl
11 mjeseci prije

Turska: Kilicdaroglu na skupu uoči predsjedničkih izbora nosio ‘pancirku’ u crnomorskom gradu Samsunu.

U intervjuu s Reutersom u petak, rekao je da je uvjeren u svoju pobjedu.

Pa sto nosis pancir kad te narod voli?

Sefer
11 mjeseci prije

Sultan je pametan i mudar kao i tursko rukovodstvo, bliži su rusima nego amerima i zapadu jer znaju da im je zapad iskren neprijatelj, vrijeme je da vode politiku neovisnu o ikome a i da grade mostove prema rusiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI