Erdogan o gasnim ambicijama Turske

Erdogan
6 komentara

Turska se pretvara u veliko čvorište prirodnog gasa na koje će se brojne strane zemlje moći osloniti u budućnosti, rekao je u subotu predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodajući da je njen uravnotežen stav o ukrajinskom sukobu pomogao Ankari da spriječi energetsku krizu.

Tokom govora na događaju u istočnoj turskoj pokrajini Malatya, Erdogan je kritikovao opoziciju koja ga je pozvala da izabere stranu u ukrajinskoj krizi. On je rekao da bi se Ankara, da je odbila da se uključi u dijalog i sa Moskvom i sa Kijevom, našla u istoj ranjivoj poziciji kao i Evropska unija.

“Cijeli svijet je cijenio našu uravnoteženu politiku koju smo iskazali suočeni s ovom krizom. Da je zemlja u rukama opozicije, ne znam kako bismo proveli ovu zimu”, rekao je Erdogan.

On je rekao da je Ankara izabrala drugi put u smislu energetske sigurnosti i da neće imati problema sa gasom, dodajući da će “Istanbul biti veliko čvorište prirodnog gasa”.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon njegove objave u srijedu da je prihvatio prijedlog svog ruskog kolege Vladimira Putina o stvaranju međunarodnog čvorišta prirodnog gasa u zemlji.

Dvojica lidera razgovarali su o tom pitanju prošle sedmice tokom samita u glavnom gradu Kazahstana, Astani. Ruski lider je predložio preusmjeravanje gasa iz gasovoda Sjeverni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog mjeseca u očiglednim aktima sabotaže, preko Turske.

U međuvremenu, mnoge zapadne zemlje, uključujući SAD, nisu bile zadovoljne prijedlogom. U srijedu je glasnogovornik američkog State Departmenta Vedant Patel ponovio da Washington nastavlja “pozivati ​​naše saveznike da preduzmu korake za diversifikaciju svojih izvora energije, kako bi smanjili energetsko oslanjanje na Rusiju”.

Ovu izjavu ponovio je i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je ustvrdio da prijedlog da se Turska pretvori u plinsko čvorište “nema smisla”, s obzirom da Evropa ima za cilj da se odvikne od ruske energije.

Čvorištegasturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

U znak osvete će Ursula i Scholz udruženim snagama prditi u diple, dok svi oko njih od muke ne pozelene. Tko kaže da zelena energija nema budućnosti.

Max
1 godina prije

Turska ima dobru poziciju i velike anbicije čak i prema Hrvatskoj.

hiber
1 godina prije

U međuvremenu cijena plina u Europi pala ispod 1000 dolara 1000 m3. Tako da nista od toga.

Denis
1 godina prije

Što su to gasne ambicije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI