Erdogan optužuje Rusiju, SAD i Francusku da pružaju „oružanu podršku“ Jermeniji usred sukoba oko Nagorno-Karabaha

Erdogan - SAD - RUSIJA
58 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je članove Minsk grupe OEBSa da pružaju „oružanu podršku“ Jermeniji u tekućem sukobu oko Nagorno-Karabaha, potvrđujući vlastitu podršku Azerbejdžanu.

Govoreći na događaju njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK) u jugoistočnoj provinciji Sirnak u nedelju, turski predsjednik optužio je Rusiju, Francusku i SAD – države koje kopredsjedavaju OEBS Posredničkom grupom Minsk oko Nagorno-Karabaha – da su se priklonile Jermeniji u sukobu. Tri zemlje pružaju “sve vrste oružja” Jerevanu, tvrdio je Erdogan ne navodeći nikakve detalje.

Predsjednik je ponovio da se zalaže za Azerbejdžan, insistirajući da je u okviru njegovih prava da „oslobodi” spornu, Nagorno-Karabah regiju, pretežno naseljenu Jermenima.

„Naša braća Azerbejdžanci trenutno su u vrlo ozbiljnoj borbi protiv Jermenije. Zašto se bore u ovoj borbi? Zato što se bore za oslobađanje okupiranih zemalja Azerbejdžana od Jermena“, rekao je Erdogan. „Šta može biti prirodnije od toga?“

Nedavna eskalacija započela je krajem septembra, samoproglašena republika Nagorno-Karabah, koju podržavaju Jermeni, i Azerbejdžan krivicu za neprijateljstva prebacuju jedni na druge. Regija se jednostrano odvojila od Azerbejdžana nakon krvavog rata 1990-ih. Iako je proglasio nezavisnost, Baku i dalje smatra Nagorno-Karabah dijelom zemlje.

Turska je otvoreno podržala Azerbejdžan u tekućem sukobu. Ankara se suočila sa optužbama za pružanje direktne vazdušne podrške Bakuu, kao i za slanje sirijskih militanata u region – ove navode je Turska odbacila.

Uprkos naporima OEBS Minsk grupe, a posebno Rusije, borbe se nastavljaju. Prekid vatre postignut 10. oktobra nije uspio da zaustavi neprijateljstva. Novo primirje dogovoreno kasno u subotu takođe je izgleda bilo kratkotrajnog karaktera, jer su i Jermenija i Azerbejdžan optuživali jedni druge za kršenje.

AzerbajdžanerdoganfrancuskaJermenijaNagorno-KarabahrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
3 godine prije

Otkud smradu koji zabija svoj nos svuda, pravo da ikog optužuje?

kolona
3 godine prije

Rusija, Francuska i Amerika protiv NATO Turske, ima li to smisla?

nekoime
3 godine prije

Da li je optužio i Austrijance što mu još nisu predali Beč?

gost
3 godine prije

Rusija je bliža Azerbejđanu nego Armeniji (na stranu kurtoazne poruke podrške i diplomatske note), i politički i ekonomski su jako povezani gospodo draga.
A zašto nisu toliko bliski Armeniji… sve to zaslugom Pašinjana koji je zahladio odnose Rusije i Armenije.

3 godine prije zadnji put uredio gost
Ante
3 godine prije

Koja gnjida bez kakatera, pljuccccccc
Azerbjeđan nije postojao do 1920 godine, izmisljena drzava.

bauštelac
3 godine prije

a šta ti sereš brko ti si i zakuhao pizdariju i ne je nego armeniju pizda ti materina vidiš da kasniš sa osvajanjem planete

SULE
3 godine prije

Tebe islamisto treba vratit u srednji vjek pa ćeš manje sanjariti da si sultan-previše si se razmahao oko drugih država a Grci će ti stati na rep uskoro

bauštelac
3 godine prije

je li ispario moj komentar

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Ukrajinski predsjednik Zelenski je s Erdoganom, neki dan u Turskoj potpisao sporazum o vojnoj suradnji. Gdje se između ostalog moglo čuti od Erdogana da ”Turska nije priznala i ne priznaje ilegalnu aneksiju Krima.” (Od strane Rusije.) ”Ukrajina i ja ćemo i dalje podržavati našu braću krimske Tatare.” Zelenski: ”Napokon, je li moguće riješiti nešto bez Turske u našoj regiji? Naravno da nije!” Iz ovoga proizlazi da bi se lako moglo dogoditi da je sljedeća stanica za teroriste iz Idliba, Donbas. Govoreći o ulozi Turske u trenutnoj krizi u Karabahu, Lavrov je naglasio da se Moskva ne slaže sa stavom Ankare o Nagorno-Karabahu i o mogućnosti vojnog rješenja. I da ”Rusija Tursku smatra bliskim partnerom, ali ne i strateškim saveznikom.” Biti će zanimljivo promatrati kako će Rusi i dalje igrati na finoću. Jer sigurno neće udariti šapom o stol. A trebali bi. Lupiti jednom, negdje… Onako, za primjer. Čisto da neki… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
gigi pinna
3 godine prije

Da ih pomažu ne bi ih rasturali vaši dronovi. Da vam nema toga Azeri bi podvili rep treći dan – nešto kao Aškenazi.
Armenci okruženi neprijateljima – jedino se mogu naoružavati preko Irana, čija je uloga u svemu ovome mutna kao i ona ruska.
Erdo ide dokle može ići.

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Turci Osmanlije, većinski Suniti, koji su kobajagi u velikom sukobu sa Židovima Izraelcima zbog Palestinaca i Jeruzalema, zajedno pomažu Azerbajdžance. Turke Seldžuke, većinski Šite, protiv Armenaca kršćana. Kojima ne pomažu drugi kršćani, Gruzijci. Potiho im pomaže većinski šitski Iran, koji ima oko 20% stanovnika Azera. Naseljenih baš uz granicu sa Azerbajdžanom. Koji se upravo sada u Tabrizu i okolini protiv toga bune. Iako na teritoriji Azerbajdžana Izrael ima mossadov centar koji služi kao “oči, uši i odskočna daska” za nadzor Irana. Židovi, trgovci par excellence, od Azera nabavljaju naftu i prodaju im oko 7 milijardi dolara oružja. Armencima hoće pomoći i kršćani Grci. Koji nisu dobri sa Turcima. A kojima i samima treba pomoć Francuske. Koja se i sama gura oko Armenije. Bit će da Macron ne želi da se uvrijedi daleka rodbina onog šansonjera, Charlesa Aznavura… A Rusi bi bili dobri i sa Armenima i Azerima, Izraelcima i Irancima…… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Max
3 godine prije

Prema javno dostupnim podacima Armenija otprije ima Rusko i Sovijetsko oružje (potonje je naslijeđeno još od raspada SSSR) a Azeri imaju Rusko Tursko i Izraelsko oružžje ali obaviještajnu logističku i planersku potporu Turske vojske. Nigdje ni traga ni glasa Francuskom oružju u Armenskim redovima. Što onda upotrebljavaju Poster Laetitia Caste ili Asterixa i Obelixa? Ako Erdogan nešto zna neka kaže više.

Janez
3 godine prije

Nedaj se Erdo Sultane naš, pravda je na strani Azerbejdzana, Balkan je uz tebe!

chosmos
3 godine prije

Hehe, ovdje se samo gleda u Putka jel nešto za njega ili protiv njega da se znade za koga će se navijati. Nemaju veze pravda i činjenice. Potpuno besmisleni komentari, bez truna činjenica i objektivnosti. Sve nešto nadrealno, šta bi bilo kad bi bilo. Zar nije Karabah ista situacija kao Kosovo, ha braćo Srbi, obožavaoci Putka? Zar se navija za Armeniju samo zato što su pravoslavci jer i Putko ih puno ne simpatiše baš zato što su očito na krivoj strani. I njemu bedoća da djeluje njima u prilog kad postoje 4 UN rezolucije o Karabahu kao Azerskoj teritoriji. Kad se Rusi u Libiji udruže sa Francuzima, Saudima i mrskim kapitalističkim zemljama onda je sve ok ili kao potpisnice Minskog sporazuma stanu na stranu Armenije protiv vlastitih sporazuma onda je i to normalno. Blejači i navijači

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI