Erdogan poručio američkom ambasadoru da “zna svoje mjesto”

Erdogan
27 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da su od sada njegova “vrata zatvorena” za američkog ambasadora u Ankari Jeffryja Flakea, osuđujući nedavni sastanak diplomate sa njegovim rivalom na predstojećim predsjedničkim izborima.

Erdogan je u nedjelju prisustvovao ceremoniji u istanbulskoj četvrti Bagcilar, posvećenoj zvaničnom otvaranju skoro 100 kuća i drugih objekata izgrađenih nakon niza razornih zemljotresa. U nastavku sastanka sa grupom zvaničnika iz pokreta krajnje desnice Sivih vukova, on se u velikoj meri fokusirao na izbore 14. maja i navodnu zloupotrebu diplomatskih ovlašćenja od strane izaslanika Vašingtona.

“Moramo naučiti Ameriku lekciju na ovim izborima,” rekao je Erdogan , a citira Anadolu.

Ambasador Flake se 29. marta sastao s liderom Republikanske narodne partije (CHP) Kemalom Kilicdarogluom, “u okviru nastavka razgovora sa turskim političkim strankama o pitanjima od zajedničkog interesa između naše dvije zemlje”, navodi se u tvitu američke ambasade .

“Naša vrata su mu zatvorena, on više ne može ući. Zašto? On mora da zna svoje mesto”, rekao je Erdogan. “Sram te bilo, misli svojom glavom. Vi ste ambasador. Vaš sagovornik ovdje je predsjednik.”

Erdoganove izjave dolaze manje od šest sedmica prije održavanja predsjedničkih i općih izbora u Turskoj 14. maja, a Kilicdaroglua je savez šest opozicionih stranaka iznio kao svog glavnog protivnika nakon mjeseci političkih sukoba. Očekuje se da će se turski predsjednik i njegova vladajuća AK Partija suočiti s teškim izazovom nakon razornog zemljotresa koji je početkom februara ubio više od 50.000 ljudi u zemlji.

erdoganJeffry FlakeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Trebao je odmah opaliti vritnjak i izgon americkoj bitangi koja si je svasta dozvolila. Pizda im materina samo rade nered po svijetu..

CSI Miami
1 godina prije

Predsjednik Dodik je u pravu što je izolovao ove USrA bitange.

tihobl
1 godina prije

Prvo Dodik, zatim Erdogan. Ko je sledeci?

Dux
1 godina prije

Tako govori predsjednik koji ima muda, a ne ko ovo šugavci u EU, koji bi i majku prodali za Američke mrvice sa stola. Svaka čast Erdoganu, ma šta ko o njemu mislio.

BanOvan
1 godina prije

Plasim se da bi Turke mogao poklopiti neki novi “iznenadni” zemljotres.
Osnova zapadne demokratije je “Nema da mislis svojom glavom, jer smo za to ovde MI”

tuf
1 godina prije

Ameri već neko vrijeme pripremaju teren s Kemalom kako bi destabilizirali i maknuli Erdogana s trona. Gledajte samo kako će se njihov angažman (plasirane afere, pritisci, eskalacije) povećavati kako se budu približavali predsjednički izbori. Posebno će biti perfidni s pripisivanjem krivice za žrtve potresa, kao da je građevine od početka 20-og stoljeća Erdo svojim rukama gradio.

Tri p
1 godina prije

Erdoan je vec duze vrjeme pod amer pritiskom, lira je na udaru i prije rata i plandemije, a obzirom da je cvrsto vezana uz dolar to im polazi za rukom. Na zalost tuci su vec decenijama u usa kljestima i mozda najbitnija nato zemlja za bliski istok i vrata azije. To ameri nece ispustit bez borbe, tursku bi bili spremni “branit” i kopnenom invazijom.

Brzipuz
1 godina prije

Svatko tkobahatim Amerikancima opali barem i čvrgu zaslužuje pohvale. Čak i onda kao npr Erdogan i nije moj izbor.

Herc
1 godina prije

zemljotres je uzrokovan američkim oružjem HAARP da se oslabi Erdogan a nakon neuspjelog puča i pomoći od Putina koji mu spasio glavu zna ko mu radi o glavi

Steve
1 godina prije

Samo na kolac! Nabodi ga Tayippeeeeee…

Max
1 godina prije

Lijepo rečeno.

nessy
1 godina prije

Svi USA ambasadori sirom svijeta, ponasaju se kao stecajni upravitelji zemlje u kojoj borave. Mijesaju se u unutarnju politiku i interne stvari drzave, i budu ludo iznenadjeni kada ih se pozove na red. Turska, kakva-takva, ima svoj nacionalni ponos, i ne dudlaju Uncle Joeu kao Njemacka. Njemacka je ulozila miljarde u NS i nakon sabotaze nije niti dignula ton, a cijeli svijet zna sto se dogodilo, ameri su se pobrinuli za to. Iole suverena nacija bi napravila temeljitu istragu, i ne bi stala dok ne bi nasla dokaze. Trazili bi odstetu za unistenje i ekonomsku stetu njime izazvanu. Njemacka je umjesto toga odlucila placati USA ucjenu, plin po visestrukoj cijeni. Vlada im je svjesna da sav ind. napredak proslih desetljeca mogu zahvaliti jeftinim energentima. Isto su svjesni da je s time gotovo. “Svi junaci mukom zamukose”, niti glasnog protesta nismo culi. Njemacku nekada, nisi morao voliti, ali si je morao… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI