Erdogan poručio da SAD prijete “jer još nisu osjetili osmansku šaku”

40 komentara

Američki državni tajnik Rex Tillerson je već dva puta posjetio Tursku tijekom svoje prve godine u uredu, ali njegovo treće putovanje će vjerojatno biti najvažnije.

Tillerson će u Tursku ići kako bi pojasnio Ankari koje su granice strpljenja Sjedinjenih Država i NATO saveza u odnosu na avanture Recepa Tayyipa Erdogana u Siriji i njegovo partnerstvo s Rusijom i Iranom. U Turskoj će se Tillerson fokusirati na vojne operacije Ankare u Afrinu i Manbiju, kao i na nedavne agresivne izjave turskih dužnosnika koji su prijetili američkoj vojsci u Siriji i obećali da će proširiti opseg svojih operacija protiv sirijskih Kurda.

Odnosi Turske i Sjedinjenih Država bili su napeti i tijekom mandata predsjednika Baracka Obame, a mnogi vjeruju da bi se pod upravom predsjednika Donalda Trumpa NATO saveznici u Siriji mogli i vojno sukobiti.

Tillersonova misija je smanjiti napetosti, ali tako da Ankari pokaže crvene linije Washingtona, očekujući da će turski čelnik pred prijetnjama promijeniti stav.

Kao i Obama prije, Trump podupire kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) zbog uspjeha u čišćenju teritorija koje je nekada držao ISIL, iako su te akcije pratile brojne kontroverze i vrlo upitno djelovanje Kurda na sjeveru Sirije nakon, nazovimo to tako, “oslobađanja tog područja”.

To je razljutilo turskog predsjednika Recep Tayyipa Erdogana, jer je SDF je krovna organizacije u kojoj kurdski militanti i jedinice YPG snaga čine većinu, a Ankara ih smatra “terorističkom skupinom”.

Rex Tillerson
FOTO: Rex Tillerson

Erdogan redovito optužuje Washington da podupiranjem kurdskih boraca unutar Sirije potkopava sigurnost njegove zemlje, ali i zato što SAD odbijaju izručiti klerika Fethullaha Gülena zbog navodnog organiziranja neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj 2016. godine. Osim toga, Erdogan zamjera Washingtonu što nikada nije povukao odlučne poteze u svrgavanju sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Usprkos zabrinutosti Sjedinjenih Država,  krajem siječnja je Erdogan pokrenuo vojnu kampanju “Maslinova grančica”, šaljući tursku vojsku u sjeverozapadni sirijski grad Afrin kako bi spriječio YPG snage da preuzmu kontrolu nad sjedištem trećeg “kurdskog kantona” u Siriji.

Sada prijeti da će svoje vojnike poslati istočno prema Manbiju, gdje Kurdi i američke trupe još uvijek “osiguravaju grad” od terorista “Islamske države”, čijih boraca odavno nema u širem području grada i ne mogu mu pristupiti ni s jedne strane.

“SAD ne žele da se to dogodi”, poruka je Washingtona, iako ne postoji mogućnost da se ISIL stvori u Manbiju, osim ako teroriste s teškom vojnom opremom velikim vojnim transportnim zrakoplovima ne prebace američke snage. No, Tillerson će svejedno ovu poruku ponovo prenijeti Erdoganu.

U petak je visoki dužnosnik State Departmenta izjavio novinarima kako  “SAD pozivaju Tursku da pokaže suzdržanost u njihovoj kampanji u Afrinu i da se suzdrže duž linije razgraničenja u sjevernoj Siriji”.

“Trebamo raditi s Turcima i otkriti najbolji način kako možemo raditi s njima kako bismo riješili njihovu legitimnu zabrinutost za sigurnost, istodobno minimizirajući civilne žrtve i iznad svega se usredotočiti na borbu protiv ISIL-a, koja nije gotova”, kazao je dužnosnik.

Neki vjeruju da je na ovom putu Tillersonu važnije slušati nego razgovarati.

Turska SAD

Viši strateški analitičar Nicholas Danforth izjavio je da je “oprezno optimističan”.

“I dalje mislim da će na obje strane biti zdravog razuma i kako će obje strane shvatiti da bi šteta koja bi nastala od sloma američko-turskog odnosa za NATO pakt bila katastrofalna i da će zbog toga izbjeći provokativne korake”, rekao je Nicholas Danforth.

“Ali opet, obje strane djeluju sa stavovima od kojih će teško odustati”, dodao je Danforth.

U međuvremenu je turski predsjednik danas govorio pred zastupnicima vladajuće Stranke pravde i razvitka.

Turski čelnik Recep Tayyip Erdoğan je pozvao je Sjedinjene Države da zaustave podupirati YPG snage sirijskih Kurda, što čine pod izgovorom borbe protiv terorista “Islamske države”.

“Oni koji prijete nikad u životu nisu isprobali osmansku šaku”

Erdogan  je istaknuo da su Sjedinjene Države do sada YPG snagama dale 550 milijuna dolara, a taj iznos može doseći i 3 milijarde.

“Imamo 911 kilometara granice sa Sirijom. Kakve veze SAD imaju sa sirijskom granicom? Kažu da se bore protiv ISIL-a. I koliko su boraca ISIL-a uništili? Oni koji su se borili protiv ISIL-a sada se bore protiv Turske. Nitko nema pravo koristiti ISIL kao izgovor. Vrijeme je da završimo ovaj teatar s ISIL-om. Vrijeme je da skinemo maske”, rekao je Erdogan u govoru pred zastupnicima vladajuće Stranke pravde i razvitka.

Na zvučne izjave o “teškom odgovoru” u slučaju mogućeg udara turskih snaga na američke i YPG snage, prije svega u Manbiju, Erdogan je odgovorio u svom stilu, ali koji sugerira da će Tillerson i američko izaslanstvo imati težak posao u Ankari.

“Oni koji to kažu nikad u životu nisu isprobali osmansku šaku”, rekao je Erdogan.

U međuvremenu su američki vojni savjetnici s YPG snagama dogovorili raspoređivanje na granici s Turskom. Naime, iračke šiitske snage su uspjele spasiti jedanaest sirijski kurdskih boraca koje je ISIL okružio na samoj granici Sirije s Irakom. YPG militante je spasila jedinica 13. brigade iračke Hashd Al-Shaabi armije, koja je provela uspješnu operaciju spašavanja na sirijsko-iračkoj granici, gdje su kurdski militanti pali u okruženje terorista “Islamske države”. Epizoda se dogodila usred bitke između kurdskih snaga i ISILa u području Al-Sousa u pokrajini Deir Ez-Zor, blizu granice Sirije s Irakom.

ISIL je iskoristio trenutak kada su YPG snage prije nekoliko tjedana napustile nekoliko sela na Eufratu zbog turskih prijetnji na sjeveru. U tim selima postoje samo borci Vojnog vijeća Deir Ez-Zora, koje se samo ne može nositi s ostacima kalifata koji još uvijek drže područje uz iračku granicu. Međutim, pogranične YPG snage, male jedinice koje su ostale u tom u tom području, to ne smeta da napadaju i izazivaju sirijsku vojsku u Tabiyahu.

Američki diplomatski teškaši s ultimatumima dolaze u Tursku, EU i arapske zemlje

Afrin
FOTO – Područje u kojem djeluju američke snage Erdogan poziva da prekinu glumiti “borbu protiv terorizma”
HezbollahISILIslamska državaKalifatMaslinova grančicaNATOSDFYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vučedolac
6 godine prije

bio erdo u zg, taman nešto oko stogodišnjice armenskog genocida

Weteran
6 godine prije

Osmanska Turska!?
Odlično!
To nam treba?!

hiber
6 godine prije

Hm. Trebalo mu je pet godina da shvati da USA nije imao namjeru da sruši Assada. Koliko će mu godina trebati da shvati da ako amerima nije bilo interesu srušiti Assada koji onda vrag rade Rusi u Siriji?

Petar Veliki
6 godine prije

Ove dane Toyota preko američkog konvoja ponovo uvozi čuda Hiluxa u Siriju. Šta li se to samo sprema? 🙂

Ivo Lola
6 godine prije

Tko god udari na . kauboje, bilo s riječima ili nuksom, ima moju podršku!

Son of Alerik
6 godine prije

Turcima je ovaj rat u Siriji došao kao as na keca. Imaju izgovor da potamane Kurde. Ne tamane ih samo u Siriji, nego i u Turskoj. Jesu li Kurdi ISILovci ili nisu, Erdoganu je svejedno. Bilo bi za njega dobro da jesu, a ako ipak nisu, onda ih valja tamaniti zato što su Kurdi.
Prijetnje nekakvom ‘osmanskom šakom’, hm, osmanskom? Što je očita aluzija na Osmansko carstvo. Da, bi sultan Erdogan to obnovio na tuđi račun, ma su vremena drugačija.
Možda misli da je on upravo taj koji upravlja s Balkanom preko muslimana koji tamo obitavaju, ma se čini da se malo precijenio.

Son of Alerik
6 godine prije

Kolinda je najsposobnija državnica u ovom dijelu svijeta. Nije ni čudo da patiš zbog toga:))

čitatelj portala
6 godine prije

Jesam dobro razumio: Erdogan prijeti Tillersonu?!

fbslo
6 godine prije

Trump podupire kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) zbog uspjeha u čišćenju teritorija koje je nekada držao ISIL,……..

Ameri podupire svakog, ko bi mogao dovesti do raskomadanja Sirije i omogučiti sukob sa Iranom. Bilo to kozojebi glavorezi ili Kurdi(kojima je potrebno priznati borbu protiv Isil-a za vrijeme, dok je malo jedinica ratovalo protiv Isila).
Prosto treba Amere isterati i Kurde stisnuti malo natrag i dati njime neku obliku blage avtonomije ili slično u postoječima granicama Sirije. Ali samo na onim djelima, dje su bili prije rata u večini…

ahahaaaa
6 godine prije

ahahahaaa, a pazi ovo…….

Putin accused of covering up extent of use of mercenaries in Syria.
Vladimir Putin has been challenged to publicly admit to mass deaths of hundreds of Russian mercenaries fighting in Syria this month.
The Russian President is accused of covering-up the government’s is reliance on ‘cannon fodder’ hired guns to minimise the extent of regular army casualties.
More than 600 Russian mercenary soldiers have reportedly been killed in Syria in recent weeks, many in airstrikes carried out by the U.S.-led coalition.

Zadranin
6 godine prije

Posla bi ja Tilersona odma čelom nazad na ulazu u turski prostor. Mrš djubre jedno zločinačko, i ti i tvoji pajdaši iz Izraela i američkih “orlova”.

Sinisa
6 godine prije

Pojma ti nemas….glumac.

Jole
6 godine prije

Nekako mi se čini se da u pozadini Erdoganove izjave osjeti da im želi poručiti da nije sam u Siriji,kolikogod savezništvo sa Rusijom i Iranom nije čvrsta materija.Drugim riječima,tko vas hebe,niste vi jedina sila na planetu.Inače Erdogan često igra na kartu trgovca koji se pogađa, ovisno o situaciji.Malo na jednu,a onda na drugu stranu.On je svjestan da je Turska sa svojim geopolitičkim položajem,sama po sebi,veliki adut za svog saveznika i zna da će se Ameri teško odlučiti na potpuno neprijateljstvo sa Turskom.

Bill Clinton
6 godine prije

Erdo je izgleda na vrijeme shvatio što mu moji spremaju (još za vrijeme moga mandata)!

Aria
6 godine prije

Vec odavno agresija vlada i stvara patnju pod krinkom demokracije mira i sigurnosti ,stoljecima!Volio bih vidjet slabljenje negativnih trendova mrznje i ratovanja,jer to nije ni ljudski ni ekonomski ni ekoloski a niti po Bogu!Cudim se silnim institucijama koje vjecno šute pa i medijima koji su vise za laz i mrznju!Iza brda se odvija puno veci plan,ako se ljudi ne probude i otvore oci,bit ce lose svima.

BBB
6 godine prije

Erdoane, care! Udri te kurdske teroriste i plaćenike cionista!

zusuki-kasawaki
6 godine prije

Kurdi su jedini istinski borci protiv ISILA i jedini koji se bore za jednu stvar temeljnu i istinsku,a to je stvorit naciju,slobodu,državu,teritorij itd itd dok sve druge vojske,formacije,nacije za gluposti za profit i falše interese koji nisu dostojni smrti onoliko broja ljudi i svi su međusobno trgovali,varali sa teroristima suprotnim str. jedino Kurdi nisu zato če biti nagrađeni no još ih teška borba čeka no imaju moral koji je jači i od jedne vojske svijeta.

nonwo
6 godine prije

Gdje su trenutačno u Siriji Kurdi-tu su zapravo ameri;Naoružavanjem YPG-a, se naoružavaju ameri..Kurdi su paravan za zadržavanje na terenu Sirije sad kad je plan s “umjerenom oporbom” doživio poraz……Nastavlja se isti posao ,samo se mijenjaju akteri…Ameri su već navukli znakovlje Kurda na uniforme- radi jedinstvenosti djelovanja,bla…bla..tako nekako su izjavili…Kurdima su za to ,osim love,morali nešto i obećati..A to što Kurdi žele,sigurno se ne sviđa Erdoganu,jer je njegova guzica u pitanju..Tiranosaurus Rex može mlatiti što god hoće i paziti da ne bude provokativan,ali Erdogan nema razloga da mu povjeruje jer su ga već jednom pokušali srediti,Trenutačno od suradnje s Kurdima imaju veću korist…Kad im Kurdi ne budu trebali biti će ćao đaci…..Malo je nezgodno što su Turci u nato-u ali “stalna na tom svijetu samo mijena jest”…Toliko o sklopljenim savezima..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI