”Turska neće od SAD-a tražiti dopuštenje za nabavku S-400 sustava od Rusije.”

S-400
11 komentara

Prošlog mjeseca SAD su sankcionirale Tursku zbog kupnje ruskih proturaketnih obrambenih sustava S-400, što je potez kojeg je oštro kritizirao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turska neće tražiti od SAD-a dopuštenje za kupnju novih sustava S-400 od Rusije, rekao je u petak predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dodao je kako Ankara planira razgovarati o isporuci druge serije S-400 s Moskvom krajem siječnja.

“Nijedna država neće odrediti naše nacionalne obrambene mjere, one se temelje samo na našim odlukama. Pitanje s prvom bataljunom S-400 je zatvoreno, o drugoj pošiljci se raspravlja. Krajem mjeseca razgovarat ćemo s Rusijom između ostaloga i o ovim pitanjima”, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Erdogan je također rekao da će, nakon što Joe Biden preuzme dužnost, sve rasprave u vezi sa S-400 biti nastavljene s novom američkom predsjedničkom administracijom.

“Ne znam što će Biden reći, ali u svakom slučaju nećemo tražiti dopuštenje ni od koga”, rekao je turski predsjednik.

Turska je 2019. godine primila prvu pošiljku S-400 iz Rusije, što je jako naštetilo tursko-američkim odnosima. Washington je zahtijevao da Ankara odustane od tih planova i da umjesto toga kupi američke sustave Patriot. Osim toga, SAD su najavile odgodu ili čak otkazivanje isporuku borbenih mlažnjaka F-35 Turskoj te da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA). Washington tvrdi da su S-400 nespojivi s NATO standardima i da predstavljaju sigurnosni rizik. I Ankara i Moskva odbacile su optužbe i nastavile pregovore o dodatnoj seriji protuzračnih sustava.

NATOTayyip Recap Erdogan
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister NO
3 godine prije

Koji igrač! J.. se sa svima a njemu nitko (zasad) da ga utera 🤣🤣🤣

Pero
3 godine prije

I ja jedanput da se slazem sa Erđom.
Ima pravo.

Davor drugi
3 godine prije

Erdogan je lik koji jednom guzicom pokušava uporno sjediti na 16 stolica. Prevrtljivac i igrač u ponudi “tko daje više”, bez ikakvog osvrta ne neko dugoročno strateško planiranje kao i odabira strateških partnera. Pokušava uvijek zamutiti do krajnjih granica, a potom u mutnom uloviti što se više može, prost i jednostavan ucjenjivački raspoložen, stvorio si daleko više problema sa svima, nego što je neku veću korist po interesu Turske dobio.
Pokušava Tursku u više smjerova postaviti kao nekog svjetskog, odnosno globalno bitnog čimbenika, a koji joj status kao takve uopće ne pripada bilo u ekonmskom, tehnološkom, vojnom ili u bilo kojem drugom smislu.
“Nijedna država neće odrediti naše nacionalne obrambene mjere, one se temelje samo na našim odlukama.”
Unatoč svemu gore navedenom, odluka kao i izjava hvale vrijedna. To mu se mora priznati.

3 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
Bosanac
3 godine prije

Kad krenu padat rakete pa poneka zaluta i kod nas…mi cemo izgleda imat PVO u vidu luk-a i strijele + po jednu eskadrilu golubova pismonosa i visokoletaca

tango
3 godine prije

Neka skupina koja dugo jase cijelom svijetu na grbaci nikako da shvati da joj je suton blizu ja mislio necu docekati po svoj prilici da hocu

bauštelac
3 godine prije

još jedna turska sapunica u nedogled radnja se odvija na otpadu starog željeza glavni lik rahmed i ramsija

Sulejman
3 godine prije

Čovjek sa kičmom i stavom to je naš Sultan, živio nam Erdo 100 godina!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI