Estonski vojnici u šatore, a NATO “gosti” u vojarne

NATO vojnici u Estoniji
19 komentara

Estonski vojnici na službi u vojnoj bazi Thapa, oko 80 kilometara od glavnog grada Tallinna, prešli su živjeti u kamp za obuku Lyasna, a svoju su vojarnu prepustili saveznicima NATO pakta, javlja BBC.

Stotine regruta iz 1. pješačke brigade se bili prisiljeni promijeniti mjesto stanovanja i otići u manje ugodan kamp, a krov nad glavom su prepustili kolegama iz Sjevernoatlantskog saveza.

Snage NATO pakta su stigle u Estonije “kako bi ojačale obranu zemlje na istočnoj granici i suočiti se s prijetnjom globalnoj sigurnosti”. U Estoniju su stigle snage iz Velike Britanije, koja je poslala 800 vojnika, a njima su se pridružili vojnici iz Francuske i Danske.

U isto vrijeme, piše estonski Postimees, većinu vremena su šatori prazni, jer su estonski vojnici na obuci.

Narednik 1. pješadijske brigade Estonije, Andreas Rebane, rekao je da je zbog dolaska saveznika u vojnu bazu Thapa Glavni stožer smatrao primjerenim da se odgode godišnji manevri “Proljetna oluja” za dva tjedna, koji su se ranije održavali  početkom travnja.

Na središnjem poligonu Lyasna je postavljeno 90 šatora, koji mogu primiti 640 vojnika.

Narednik Andreas Rebane kaže da u šatorima nije hladno, jer svi imaju pećnicu.  Naveo je i da sljedeći vikend većina vojnika ide kući, a samo ih nekolicina ostaje zbog zaštite. U kampu Lyasna obično živi desetak vojnika, koji osiguravaju šume i vode.

Također je istaknuo da su šatori u Estoniju došli iz Švedske i  estonska vojska ih koristi oko 15 godina. U svaki šator je postavljena peći za do deset ljudi. U kampu se spava na strunjačama, imaju struju, a također imaju stroj za pranje rublja i tuš.

Prema izjavama, nitko od estonskih vojnika se ne žali na poteškoće i činjenicu da su svoje vojarne morali dati kolegama iz NATO pakta.

NATO snage su u baltičke zemlje poslali Poljska, Rumunjska i Bugarska, kako je odlučeno prošlog ljeta na summitu Saveza u Varšavi. Jačanje NATO snaga se pravda opasnošću od ruske agresije. U zemljama koje graniče s Rusijom je sada već više od sedam tisuća vojnika NATO pakta. U Poljskoj se nalazi oko 4000 vojnika, dok su u Latviji i Litvi oko 1200 vojnika iz Kanade i Njemačke. Više od 300 američkih marinaca je stacionirano u Norveškoj.

Vježba “Proljetna oluja” će se u Estoniji održati od 8. do 26. svibnja 2017. godine. U njoj će sudjelovati oko 2300 vojnika iz 13 zemalja. Uz estonske vojnike, uvježbavat će se vojnici Sjedinjenih Država, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske, Kanade, Finske, Ukrajine, Švedske, Španjolske i Gruzije.

NATOvojnici
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
7 godine prije

Vezi konja gdje ti gazda kaze.

Srba
7 godine prije

ovo je smejurija…sta im rade. Slugama je tamo mesto. Cackaju mecku i posle im kriv kivi Stojko kad dobiju po p…

Željko
7 godine prije

Neka ostave malo mjesta u šatorima jer ” vrhovnica ” šalje ovih dana i HV , nažalost !!

Dunja
7 godine prije

Zar zaista neko veruje u “snagu” 800…1000… vojnika eunatousa?? koga će ONI braniti ako Rusi ikad napadnu??!!

Steve
7 godine prije

Pa nego kako !? To su fini ljudi, nisu za šator. I sva će ta tamo nagomilana ordija da čeka na Ruski napad ?! E budala i infantila…

mars
7 godine prije

Ništa čudno, samo na vojnu sferu preslikan ekonomski model zapadnog tzv. savezništva s određenom državom koju su ubacili u svoju mašinu za mljevenje. Prvo je namame pričama da je kod njih sve sjajno i bajno, da teče med i mlijeko. Ona nasjedne i sva sretna im poleti u zagrljaj i u potpunom stanju delirija usput širi noge i izbacuje stražnjicu, sve u nadi da će je zapasti dio obećavanog blagostanja. E onda dio tog blagostanja i dobije, ali ne država kao takva niti njeno društvo, tj njeno stanovništvo, već šačica onih vladajućih, koji za njihov račun nastavljaju da šire noge svog stanovništva ne pitajući ga da li i ono to želi. Zatim unište sav domaći privredni potencijal kojim bi ta država mogla biti samodostatna i na njegovo mjesto dovedu svoje kompanije, banke i kapital, što je u narodnim masama poznato i široko razvikano kao strane investicije. Onda na red dođe… Čitaj više »

davor
7 godine prije

Ja sam za to da Rusija tj. neki njihov niže rangirani državni ili vojni službenik svake godine pošalje pristupnicu za članstvo u NATO paktu koja će naravno biti odbijena ali čisto da se rugaju toj šizofrenoj agresorskoj tvorevini koja bi onda gubila svoj antiruski smisao postojanja

subaru
7 godine prije

Trampeta je potpisala ukaz da vojska više ne treba tražiti odobrenje kongresa za rat, pametnom dovoljno zašto je to namjenjeno.

dobagan rogić
7 godine prije

To je zato jer je Estonija drek

Zvrk
7 godine prije

nije baš slučajno. Estonija je od tri baltička “diva” najviše proruska.

elijah magnier
7 godine prije

Tako će biti i u LIJEPOJ NJIHOVOJ,kad bude vrijeme.Naša VRHOVNICA imati
će grijani šator za dvoje-pretpostavljam Jakov.Ili možda Z.M.

Osoba C
7 godine prije

” ….šatori u Estoniju došli iz Švedske…..spava na strunjačama…..”
Pa je l’ mi proizvodimo išta da im prodamo? Makar kokice, čvarke, zanimaciju. Da bude bar neke koristi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI