EU bi mogla “odgoditi” odluku o Ukrajini

Ukrajina i EU
8 komentara

Brisel možda neće pokrenuti formalne pregovore o članstvu s Kijevom na samitu sljedećeg mjeseca, kao što je prvobitno planirano, već bi umjesto toga mogao pomjeriti to pitanje za mart 2024. godine, izvijestio je Reuters u petak, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika EU.

Mađarska bi potencijalno mogla blokirati konsenzus neophodan za otvaranje pregovora, ali problem ide dalje od Budimpešte, rekao je zvaničnik, identificiran samo kao neko ko je uključen u pripremu samita šefova 27 zemalja članica EU od 14. do 15. decembra.

Neki čelnici EU predložili su da se pozabave tom temom na samitu u martu, nakon što je Evropska komisija imala priliku da ocijeni da li je Kijev ispunio sve uslove EU.

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je ranije ovog mjeseca da Ukrajina “apsolutno nije spremna” za pregovore o članstvu u EU, dok je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nazvao “apsurdnim” da blok čak i pokuša ocijeniti poštivanje Kijeva dok je rat u toku.

Iako je EU u više navrata obećavala da će stajati uz Ukrajinu “koliko god bude potrebno”, neimenovani zvaničnik je rekao za Reuters da su posljednje rasprave bile “provjera stvarnosti” o ovoj politici, pri čemu su nacionalni lideri “shvatili da je prilično skupa”.

“Ne možemo dozvoliti da Ukrajina bankrotira, to nije opcija za nas. Ali to nije lako”, rekao je zvaničnik. “Kako da platimo za ovo?”

Prijedlog povjerenika za vanjsku politiku Josepa Borrell-a da se Ukrajini dodijeli dodatnih 50 milijardi eura (54 milijarde dolara) do 2027. godine navodno je kritikovan “s više strana”, a ne samo od strane Mađarske.

Njemačka je najveći finansijski doprinos EU, ali je ranije ove sedmice njen ustavni sud blokirao plan kancelara Olafa Scholza da prenamijeni 60 milijardi eura (65,21 milijardu dolara) neiskorištenih sredstava za pandemiju za svoj „fond za klimu i transformaciju“ . Ovo je dodatno vezalo ruke Berlinu kada je u pitanju pronalaženje novca za Kijev, rekao je zvaničnik Reutersu.

“Možda smo imali prevelika očekivanja”, rekla je osoba agenciji. „Hoćemo li nastaviti da podržavamo Ukrajinu finansijski, vojno? Imamo li sredstva za ovo? Jesmo li sigurni da će nas SAD pratiti u narednim godinama?”

Washington je već predložio smanjenje iznosa ekonomske pomoći – novca koji se koristi za isplatu vladinih plata – Kijevu za 275 miliona dolara mjesečno, uz očekivanje da će EU, Kanada i Japan povući zastoj. Međutim, Kongres tek treba da odgovori na zahtjev Bijele kuće od 61,4 milijarde dolara.

U međuvremenu, bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov procijenio je da 75% budžeta Kijeva dolazi od zapadnih grantova ili zajmova u ovom trenutku i da vlada predsjednika Vladimira Zelenskog ne bi bila u mogućnosti da isplati plate za oktobar bez doznake od 1,5 milijardi eura iz EU.

“Nije da su ljudi pozivali na mir”, rekao je neimenovani zvaničnik za Reuters. “Pojedinačni članovi su vrlo jasno rekli da nam u jednom trenutku treba okončati ovo. Konsenzus je da se nastavi pružati podrška Ukrajini, ali neka od tih pitanja dolaze.”

euGrantoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
5 mjeseci prije

Najpre treba definisati “Ukrajinu” – koju i kakvu “Ukrajinu” . Ovi EUropejci su obični klovnovi. Niko ih više ne shvata ozbiljno, jer lideri mnogih EU država su klovnovi pod dirigentskom palicom američkih psihopata.

Nekoime
5 mjeseci prije

Učlanite Ukrajinu dok je još ima.

roberto
5 mjeseci prije

Kak sad neće????…možda treba poslat neki dopis vladi rh i osobama u istoj,neka glavna njihova osoba ode u brisel i to promijeni…ipak on ima najviše uticaja tamo..hehehe..valjd zato jer ga je junker…za zadanjicu štipao;););)

tihobl
5 mjeseci prije

Prosli mjesec Zelenski je od brisela dobio 1.5 milijardi i sa njima isplatio plate, ali nije imao za penzije.

Max
5 mjeseci prije

Nema eura.

dona
5 mjeseci prije

neka skinu to go….o sa vlasti , i odj..bu amere možda još ima šanse za njih

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI