EU bi mogla “pokloniti” 1.000 milijardi eura, ali kao novi dug

EU nudi novac, ali kao novi dug
11 komentara

Ministar gospodarstva Republike Francuske Bruno Le Maire predložit će šefovima država plan oživljavanja europske ekonomije u iznosu od 1.000 milijardi eura. On još uvijek vjeruje da je zajednički dug najbolje rješenje za izlazak iz ekonomske krize povezane s koronavirusom, ali nailazi na zemlje sjeverne Europe.

U četvrtak, 23. travnja, Europsko vijeće ponovno će raspravljati o sredstvima koja su na raspolaganju 27 zemljama za odgovor na ekonomsku krizu uzrokovanu koronavirusom. Bruno Le Maire predložit će plan oporavka od 1.000 milijardi eura. Detaljno je opisao ovu mjeru s Ouest-France.

Ministar gospodarstva ocjenjuje da je Europa reagirala “brzo i snažno”, bez čega bi euro zona bila “u velikim poteškoćama”. Njegov plan od 1000 milijardi, koje bi dostavila Europska središnja banka, način je zaobilaženja zemalja poput Njemačke i Nizozemske koje ne žele zajedničko zaduživanje. Između ostalog, Bruno Le Maire je dobio potporu Giuseppea Contea, predsjednika talijanskog Vijeća ministara.

“Možemo razgovarati o tehničkim modalitetima”, precizira ministar, “ali ovaj je fond od vitalnog značaja za ostanak u tehnološkoj i ekonomskoj trci 21. stoljeća. To je također bitno za političku budućnost Europske unije”. Smatra da je vrijeme pravo jer su kamate vrlo niske.

Taj bi se fond trebao koristiti za početno ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu, uglavnom bolnice. To će također pomoći automobilskoj i zrakoplovnoj industriji, kao i energetskom prijelazu i novim tehnologijama, poput implementacije 5G. “Ako ništa ne učinimo, kriza će rezultirati stotinama tisuća otpuštanja u Europi i tehnološkom degradacijom europskog kontinenta”, upozorio je Bruno Le Maire.

U utorak, 21. travnja, Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište, u međuvremenu je prikupio iznos od 1.600 milijardi eura za oživljavanje gospodarstva Europe, odnosno 10% njezinog BDP-a. Prema njegovim riječima, samo sveobuhvatna europska strategija može spasiti sve “ekosustave” i gospodarske sektore.

U vezi s mjerama koje se primjenjuju na nacionalnoj razini, Bruno Le Maire podsjetio je da je solidarni fond već zatražio milijun tvrtki, od kojih je 700.000 dobilo pomoć do 1.500 eura. Iznos koji bi trebao porasti na 2.000 ili čak 5.000 eura za one koji imaju najviše poteškoća.

“Nećemo oživjeti gospodarsku aktivnost povećanjem poreza”, obećao je. Ipak se nada da će 55 milijardi eura koje su Francuzi uštedjeli tijekom karantene (podaci OFCE) biti iskorišteno za “obnovu gospodarstva nacije i ekološku tranziciju”.

Od 11. svibnja većina će sektora moći nastaviti s radom, ali to neće biti hoteli, kafići i restorani, na koje najviše utječu mjere izolacije. Vlada želi zadržati “društvo određenog socijalnog distanciranja”, međutim, rekao je da bi s Emmanuelom Macronom u petak, 24. travnja trebao razgovarati o posebnim mjerama podrške za ovaj sektor.

Restorani su zbog toga posebno zabrinuti. Doista, Jacques Bally, predsjednik vodiča Gault & Millau, prošlog je tjedna u Le Mondeu upozorio da “25% restorana prijeti trajnim zatvaranjem”.

euKoronakrizakreditiZaduženje
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crna guja
3 godine prije

odakle sad vade te novce baltazar je beba od madjionicara suvremenog svjeta balt balt baltazar

Istrazuj
3 godine prije

“…Ministar gospodarstva ocjenjuje da je Europa reagirala “brzo i snažno”….” . Ovaj Rotschildov bankar – naravno laze kao pas! . Bar, koliko ja mogu upratiti, ogroman je bijes i u Austriji i u Njemackoj prema ovim gnjidama politicarima koji su reagirali “brzo i snazno” po komandi Rotschilda i tzv SZO. U Austriji Kurz, u Nemackoj Merkel (cionisticki klovnovi) – naprosto su juce ispljuvani u parlamentima – objektivnim pitanjima, baziranim na statistikama i zdravom razumu… Kurz je pobjegao – bez diskusije, a za Merkelicu je odgovarao glupavi idiot, tako da je kos vise onih koji bijesni! I to mi izgleda tek pocinje! Naravno, u Balkanskim zemljama ce vjerovatno doci do istih pitanja – a izvuci ce se vjerovatno samo Vucic, (i onaj hazarski smrad Kon, koji je vec jednom ojadio Srbe prije 10 godina laznom pandemijom) jer Srbi izgleda, naprosto vole psihopate na vlasti, a pamcenje im je kao i svim… Čitaj više »

Lucija
3 godine prije

Nije to niš’. Sjedim u parkiću. Baba na susjednoj klupi priča neprestano na mob 54 minute !

Bosanac
3 godine prije

Bas me cudi to od EU 🙂 , ajd sad mogu sredit dugove Douthce Banke i slicnih, pokupovat svasta jos sto je u rukama drzava, a narod to nek placa poslije kroz poreze

Ana
3 godine prije

Koliko je tu milijardi koje ce, kao i do sada, otici u ona 4 milijuna fantomskih Carte Vitale?
Ili onih milijardi koje ce Car Predsjednik, onako galantno , kako se radi sa tudjom mukom, prosuti u Afriku, zauzvrat ne trazeci nista- ni da preuzmu svoje drzavljane koji su u stotinama tisuca ilegalno u Francuskoj, niti garancije da ce se vlasti pobrinuti da se sprijeci nova najezda “jadnih malih migranata koji eto spasavaju zivote ali nema veze ako im se i zadesi da se vrate natrag jer im Covid nije bio u planovima///”.
Koliko milijardi za jos jedno uzaludno obnavljanje “kvartova”, ili za bolnice koje nece vidjeti sugavog eura?
I tako dalje…

Zax
3 godine prije

U biti stampanje novca iz nicega. Recept koji su izumili ameri. Njihov primjer pokazuje da to bas nije najbolja ideja

aejfnvijaqfvraewfvjiaewcvjawcvwd
3 godine prije

Zar netko misli da su kamatari filantropi………….

Kruševacusrcu
3 godine prije

ma jeste, da, ako ne uvedu 5g moraće da otpuste stotine hiljada radnika. I naravno da je dug uvek bio najbolje rešenje, ali samo za bankare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI