EU bi trebala biti spremna da primi 10 novih članica

Josep Borell
35 komentara

Evropska unija se mora pripremiti za buduće proširenje koje bi moglo uključiti do deset novih članica, rekao je u četvrtak visoki diplomata bloka Josep Borrell, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u španskom gradu Toledu.

Ukrajina i zemlje zapadnog Balkana su glavni kandidati za pristupanje EU, rekao je zvaničnik, dodajući da tekući sukob između Kijeva i Moskve nije spriječio takav razvoj događaja.

“Mislim da je rat u Ukrajini imao kolateralni efekat, a to je da se ubrza proces proširenja”, rekao je Borrell novinarima nakon sastanka. Dodao je da, iako će proces učlanjenja i dalje u velikoj mjeri ovisiti o tome da potencijalni kandidati ispune sve potrebne uslove, “dobro je imati politički cilj – horizont – … da damo politički poticaj procesu”.

„Da, i mi moramo biti spremni za proširenje koje bi moglo dodati još deset članica Evropskoj uniji“, rekao je on, ne navodeći nijednog od potencijalnih kandidata osim Ukrajine. Postavljanje “vremenskog cilja” bi navodno pomoglo EU da “mobilizira našu energiju i energiju zemalja kandidata”, tvrdi Borrell.

Ranije ove sedmice Financial Times je izvijestio da se Brisel priprema za potencijalno proširenje prije 2030. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel navodno je planirao da predloži prijem novih država članica u bliskoj budućnosti, navodi list. FT je također rekao da je Michel navodno nastojao naglasiti i važnost tajminga.

Očekuje se da će lideri EU održati sljedeću diskusiju o proširenju početkom oktobra na samitu u španskom gradu Granadi. Tokom proteklih godina, Brisel je zvanično prihvatio Ukrajinu, Moldaviju i Albaniju kao zemlje kandidate. Razgovaralo se i o tome da li u dogledno vrijeme dozvoliti pridruživanje još osam drugih zemalja.

Kijev je dobio status kandidata 2022. usred sukoba s Moskvom. Ukrajinski zvaničnici su od tada insistirali na otvaranju pregovora o pristupanju što je prije moguće, po mogućnosti prije kraja 2023. Neke članice Evropske unije, uključujući Francusku, ranije su izjavile da Kijev ne bi trebao očekivati ​​brzi put do članstva.

Brisel je u februaru saopštio da je Ukrajina tek u “ranoj fazi priprema” za implementaciju politika EU u mnogim ključnim oblastima.

BorelleuEurointegracije
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podsjetnik
8 mjeseci prije

Makedonci naprijed, prema ostalima bodljikavu žicu I betonski zid
Isto vrijedi I za pristup internetu

Ime
8 mjeseci prije

A ostali su? Nisi dovoljno jasan, vjerovatno ni sam sebi…

Rudar
8 mjeseci prije

Ukrajina bez Rusije ne može nikako biti članica Europske Unije.
Nego, a da prime USA u EU, oni i tako gospodare sa EU pa neka to bude i zvanično !

Janbo
8 mjeseci prije

Dace Bog da Srbija nikada ne udje u tu fasisticku tvorevinu. A i ako udje, nije problem, tu gde smo mi, tu trava ne raste. Toliko smo samodestruktivni da cemo i vas, bajne evropejce razjebati kao beba zvecku. Tako da, ako ne budete primali nove clanice, raspascete se, a Srbija ce vam doci kao kap koja je prelila casu u tom raspadu, ako je primite.

borjana
8 mjeseci prije

“…da se Brisel priprema za potencijalno proširenje prije 2030”
Toliko su si bili ostavili vremena, cijela desetljeća, zašto je sad odjednom toliko bitno da ih se sve do 2030 primi??? Po čijoj to direktivi i čemu tolika priša?!? Zašto je sad toliko bitno da to baš bude prije 2030?
A da ukrajinkso-ruski sukob nije uticao na hitan prijam ostatka balkanskih država u eu prije 2030, tu vezu ne vidi samo očiti slijepac, politički diletant i idiot.

nekoime
8 mjeseci prije

Niger, Mali, Gabon…

C.F.
8 mjeseci prije

Do 2030 svi moraju biti u 2 bloka.
Oba bloka su se obvezala na provodenje UN 2030 SDG.
Poslije jedan centar daje direktive za cijeli svijet.
To ne znaci da ce oba bloka raditi copy paste vec da ce svaki na svoj nacin implementirati iste ciljeve.

Nenad
8 mjeseci prije

Ne moze Zapad bez kolonija..

sram te bilo
8 mjeseci prije

koji legitimitet ima ovaj žmurac (punoglavac), je li prošao  ikoju demokratsku proceduru izbora. Naravno da nije .Globalistički kripto oligarsi i onako tvrde (a eto i provode) da nema potrebe za izborima u demokraciji jer se imenovanja i postavljenja uklapaju u društvenu inkluziju i političku koheziju (pa ti misli) i tako ulazimo u novo normalno i slupano vrijeme iznajmljenoga životinjarenja… eto ooni će određivati tko će  ući u demokratski fašistički gulag Zapada (EU) i to bez referenduma ,kako i neka slučajna državica  tzv. Hrvatska. Sram te bilo

ime
8 mjeseci prije

za šta če ih primit?
nas drže za jaja.

witchie
8 mjeseci prije

A tko bi uopće više htio ući u tvorevinu koja se raspada? To je kao da se netko pridruži ustašama u jesen 1944.

Mahatma
8 mjeseci prije

Kad će Izrael u EU, zna li se šta?

Jomla
8 mjeseci prije

Šta, treba prosjak da im popravlja prosjek?

Max
8 mjeseci prije

Eu,je,trula.

gojko
8 mjeseci prije

ajmo ih grupirat pa da nam je lakse

gogo
8 mjeseci prije

jhrvatska je primjer da je eu teška pušiona ! To sranje je gora diktatura nego bivša juga ! 

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI