EU će možda kazniti Mađarsku

Viktor Orban
29 komentara

Europska komisija navodno namjerava smanjiti financiranje zbog navodnog mita i korupcije

Europska komisija preporučit će uskraćivanje sredstava mađarskoj vladi zbog optužbi za korupciju u zemlji, tvrdi Bloomberg u srijedu, potvrđujući ranija izvješća u mađarskom tisku. Očekuje se da će procjena biti objavljena u nedjelju. EU je pokrenula istragu protiv Mađarske nedugo nakon što je njen premijer Viktor Orban učvrstio svoj domaći položaj uvjerljivom pobjedom na općim izborima u travnju.

Istraga je pokrenuta prema nedavno usvojenom zakonu EU-a koji povezuje isplate subvencija državama članicama s njihovim pridržavanjem normi vladavine prava bloka. Prema Bloombergovim izvorima, Europska komisija je gotovo spremna objaviti svoje zaključke. Izvršno tijelo treba preporučiti smanjenje financiranja u očekivanju poboljšanja u pridržavanju normi, rekli su agenciji visoki dužnosnici EU-a. Konačna odluka bit će donesena u roku od tri mjeseca nakon objave izvješća, a za usvajanje je potrebna kvalificirana većina glasova članica bloka.

Bruxelles bi mogao dati Budimpešti odgodu do tri mjeseca za provedbu niza mjera koje je mađarska vlada obećala donijeti, kako bi ublažila zabrinutost EU-a, piše Bloomberg.

Prema EUobserveru, čak 70 % financiranja dospjelih između 2021. i 2027. moglo bi biti uskraćeno Mađarskoj zbog neusklađenosti. Ukupna bi svota prema izvješću Bloomberga iznosila preko 40 milijardi eura. Orbanovoj vladi je tijekom istrage onemogućen pristup novcu EU-a.

Protukorupcijske mjere koje je Budimpešta predložila krajem kolovoza uključuju stvaranje novog tijela za nadzor nad trošenjem sredstava EU i izmjene mađarskih zakona o javnoj nabavi. Državna ministrica pravosuđa, Judit Varga, sastala se s dužnosnicima EU-a prošli tjedan kako bi razgovarali o paketu.

Vremenski rok za objavu izvješća o korupciji prvi je otkrio mađarski list Népszava u utorak navečer. Njegovi izvori rekli su da postoji opasnost od obustave 20 % subvencija EU, ako Budimpešta ne ispuni zahtjeve Bruxellesa.

Kazna bi, ako se provede, bila prvi takav slučaj. Vodstvo EU-a izrazilo je zabrinutost za vladavinu prava u nekoliko istočnoeuropskih zemalja, ponajviše u Mađarskoj i Poljskoj.

euKažnjavanjemađarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Zabrinutost naglo porasla par dana nakon EU zahtjeva Mađarskoj da obustavi suradnju s Rusijom. Jer inače se zaista radi o elitnom društvu, kako bi one finske fašistkinje rekle privilegija je uopće ući na prostor EU. Samo im se valjda slučajno omaklo da poslušna kolonija Hrvatska u pravilu ima korumpirane ministre doslovno kao da je to upisano u uvjetima za posao, do sada uzrokujući preko 100 milijardi kuna štete za RH. Omakne se njima i korupcija u Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, Grčkoj, ali ne, nije to politički uvjetovano, nije to metoda političko-ideološkog pritiska, ne. Njima se slučajno omaklo a Mađarska, eto, ima peh.

Filip
1 godina prije

Naravno, treba kazniti vladu koja nije prodala (bar nedovoljno) svoj narod.

eks
1 godina prije

Klasičan metod zapadnih psihopata fašista, na čelu sa imperijom zla – USA . Kada neka država ne prihvata njihov diktat i sluganstvo, slede optužbe za korupciju, kršenje ljudskih prava, diktaturu, … sve da se čoveku povraća od njih .

1 godina prije

Reciprocitet.neka madjiarosi jednostavno uskrate dio sredstava koje svake godine moraju uplaćivati ovoj azdaji zvanoj EU.na sva zvona se razglasi kada Hrvatska dobija iznose iz EU fondova a koliko smo do sada samo uplatili.. hvala.

dona
1 godina prije

a korupcija u banana državi hrvatistanu, ma dajte šupljoglavi birokrate iz EU treba vas sve smijenti koliko se bolesni sa bolesnom nakaradnom predsjednicom Ursulom koju nitko nije izabrao od građana EU a uzima naš novac ..i šalje zelenom tvoru, treba vas sve smijeniti

1 godina prije

evo nešto drukčije o istome.jasno je da se radi o kazarskojgomili oko NWO-a pa iako su godine odzujale vidljivo je da spomen boja iza kulisa i te kako ima razloga kao i da iza te gomile stoji neki viši pokvarenjak……  zanimljivo pitanje iz 2009 na Production live chatu.    Možete li govoriti o naporima Služećih sebi da steknu određene kontinente? Ako će se svijet bez obzira na sve transformirati u 4. denzitet koji služi drugima, nije li ovo bio uzaludan napor od početka? Na početku Naše prisutnosti 1995. godine govorili smo o ratu za kontinent Južne Amerike. Ovo je osvojeno za one u Služenju drugima. Trenutno je rat za afrički kontinent u završnoj fazi s istim rezultatom. Odgovor na vaše pitanje zahtijeva da razumijete kako Služeći sebi djeluju. Oni koji zapovijedaju u ovom stilu života koji se temelji na zapovijedanju i kontroli ne mare za podanike ispod sebe. Nije ih briga ako su… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

“Istraga je pokrenuta prema nedavno usvojenom zakonu EU-a koji povezuje isplate subvencija državama članicama s njihovim pridržavanjem normi vladavine prava bloka.”

Jbt, što bi bilo da EU sankcionira Hrvatsku zato što predstavnike najvišeg suda u Hrvatskoj – Ustavnog suda koji može poništiti bilo kakvu sudsku odluku kao najveća sudska instanca u Hrvatskoj – biraju političari u Saboru?

Ma neće, premijer nam je došao direktno iz briselskih hodinika, a njegov HDZ je poslušna EU kujica (i SDP “oporba”, da se ne varamo) – izglasa se u Saboru sve što zaželi Brisel 😁

Suze Roni
1 godina prije

Hoce li netko, mozda Madjarska ili Poljska otvoriti najtezi slucaj korupcije
u EU, a to je dopisivanje sa sms porukama izmedju CEO Pfizera Alexa Bourle i Ursule von der Leyen oko provizije za Ursulu u vezi 19 milijardi eura ili usd cjepiva za EU.

držnedaj
1 godina prije

Trebaju i pametni Mađari referendum – mađexit i odhebat lekajbrisel lažnu tvorevinu

Suze Roni
1 godina prije

I opet me blokira administrator. Daj vec jednom pogledaj moj profil i odkad komentiram. Prije nego si dosao ovdje.

Max
1 godina prije

Nametanje diktature slobodnoj zemlji.

Nekoime
1 godina prije

EU optužuje nekog za korupciju? Pored Ursule van der Layen? Kao kada bi Biden optužio nekog za zaboravnost.

1 godina prije

Mene bi zbilja čudilo da ne poduzmu represivne mjere protiv madjarske..Nije valjda da bi dopustili da madjari daju primjer ostalima…
Mislim da se madjari ” kurče” dok ostali pate…Neće ići u zemlji jednakosti i slobode zvanoj EU 😀…

1 godina prije

Friško izglasano :

Europski parlament izglasao je u četvrtak Mađarsku kao “izbornu autokraciju”.

Dokurčilomi
1 godina prije

Ma EU može sočno popušiti Mađarskoj ili je izbaciti van ako ima muda.

gargamel
1 godina prije

Pa po logici stvari, kazna bi bila isključenje iz EU, zna Orban da to neda jamerika, može da se sprda .Te obustave subvencija im Putin namiri kroz cijenu gasa.

gogo
1 godina prije

kakva vladavina prava? ne žele predati državu wef-u i korporativnoj bandi ! Pa onda bi skoz korumpirana hrvatska morala biti prva na ovom spisku, Urslula je opasana igrač i znamo za koga radi

gogo
1 godina prije

jednostavno žele potpunu kontrolu nad svim članicama koju kupuju naštancanim eurima..Zamka u koju upadaju siromašnije države istočne europe. Svaka čast Orbanu što se odupire toj bandi.

tihobl
1 godina prije

Preko 70% madjara navija da Rusija pobjedi u ratu. Oko 60% slovaka navija za Rusiju, a 30% za Kijev. A poljaci su posebna prica – mrze i ruse i ukrajince skoro podjednako.

ogo
1 godina prije

Podrska Madjarskoj do neba

Vitez
1 godina prije

Mađarska više nije demokratska država – ovako je glasovao Europski parlament

Većina članova organizacije (433) podržala je usvajanje dokumenta koji predlaže da se Mađarska smatra državom s “hibridnim režimom izborne autokracije”. Ovaj oblik vladavine podrazumijeva redovite izbore, tijekom kojih se norme demokracije poštuju samo izvana.

Protiv su glasala 123 zastupnika, 28 je bilo suzdržano.

Kio
1 godina prije

A Usrlulja i fajzer korupcija? Eno im pred nosom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI