EU i Francuska pozivaju SAD da ukinu „neprihvatljive“ sankcije protiv istražitelja ratnih zločina Međunarodnog krivičnog suda

tužiteljka MKS Fatou Bensouda
11 komentara

Američke sankcije protiv dvoje zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda (MKS) “neprihvatljive su i bez presedana” i trebale bi biti ukinute, rekao je glavni diplomata EU, dok ih je francuski ministar spoljnih poslova nazvao “teškim napadom” na sud.

Sankcije su “neprihvatljive mjere bez presedana kojima se pokušava ometati istraga i sudski postupak suda”, rekao je u četvrtak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell.

SAD bi trebalo da “preispitaju svoj stav i preokrenu mjere koje su preduzele”, dodao je Borrell.

Njegovi komentari uslijedili su ubrzo nakon što je francuski ministar inostranih poslova Jean-Yves Le Drian osudio sankcije kao „težak napad na sud“, rekavši da dovode u pitanje „multilateralizam i nezavisnost sudstva“.

U srijedu je State department najavio sankcije protiv tužiteljke MKS Fatou Bensouda zbog njene istrage navodnih ratnih zločina koje su američke trupe počinile u Avganistanu. Phakiso Mochochoko, šef Odjeljenja za nadležnost, komplementarnost i saradnju MKS, takođe je sankcionisan zbog pružanja podrške istrazi Bensoudae.

Američki državni sekretar Mike Pompeo opisao je MKS kao „temeljno pokvarenu i korumpiranu instituciju“ i rekao da SAD „neće tolerisati nelegitimne pokušaje da Amerikance podvrgne svojoj nadležnosti“.

Oko 123 zemalja širom svijeta potpisnice su Rimskog statuta koji je stvorio MKS. Amerika je prvobitno bila među njima, ali je predsjednik George Bush povukao potpis svog prethodnika Billa Clintona i američki Kongres je 2002. godine doneo zakon kojim je odobrena upotreba vojne sile za oslobađanje bilo kojih Amerikanaca ili saveznika koje drži MKS.

eufrancuskaSAD sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kolgo
3 godine prije

U srijedu je State department najavio sankcije protiv tužiteljke MKS Fatou Bensouda zbog njene istrage navodnih ratnih zločina koje su američke trupe počinile u Avganistanu.

Jedino kad su u pitanju vladari svijeta onda se pise navodni
a zasto niti jedne novine odabranih ne pisu navodno trovanje Novichoka?

Borik
3 godine prije

Peskov je rekao da je Moskva spremna na suradnju s Njemačkom
kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja Navaljni. 
Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova zauzvrat je primijetila da Njemačka nije pružila nikakve dokaze o trovanju.

tihobl
3 godine prije

Amerikanci su u ovom slucaju 100% u pravu. Oni su taj sud osnovali, oni ga i placaju. A sad im sudije ovako vracaju umjesto da idalje budu poslusni instrument State departmenta.

Max
3 godine prije

Ovime se jasno dokazuje da se SAD odmetnuo od međunarodnog zakona.

nekoime
3 godine prije

Dresden, Hiroshima, Nagasaki, Vijetnam, Irak, Sirija…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI