EU iznosi planove za rusku imovinu

Ursula von der Leyen
48 komentara

EU nastoji da konfiskuje rusku imovinu, a ne da je samo zamrzne, ali blok tek treba da postavi pravni temelj za to, rekla je u utorak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Zvaničnica je dala svoje komentare tokom konferencije posvećene obnovi Ukrajine, kojoj je prisustvovao veliki broj istaknutih međunarodnih donatora Kijeva. “Naš cilj nije samo da zamrznemo, već i da zaplijenimo imovinu”, rekla je ona, iako je upozorila da uspostavljanje pravne osnove za takav potez “nije trivijalan”. Prema von der Leyen, EU je stvorila radnu grupu koja uključuje različite međunarodne stručnjake “ne samo da bi se odredilo šta je zamrznuto”, već i da vidi koji bi bili pravni preduslovi za zapljenu ruske imovine i njeno korištenje za obnovu Ukrajine.

“Volja postoji, ali pravno to nije trivijalno, ima još puno posla da se postigne taj cilj”, ponovila je ona, napominjući da se EU pridržava vladavine prava, te stoga ovaj proces mora biti “pravno ispravan . Odgovarajući na primjedbe von der Leyen, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da u stvarnosti predsjednik Evropske komisije želi da se Rusija “iscrpljuje provlačeći se po sudovima” dok pokušava da povrati svoja sredstva.

Tokom konferencije, von der Leyen je izjavila da je Svjetska banka procijenila cijenu štete za Ukrajinu na 350 milijardi eura (345 milijardi dolara). Kada je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju u Ukrajini krajem februara, multinacionalna operativna grupa zamrznula je 30 milijardi dolara sredstava koja pripadaju ruskim pojedincima, kao i 300 milijardi dolara imovine ruske centralne banke. Rusija je oštro kritizirala zamrzavanje sredstava, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da je Zapad u suštini počinio krađu. Zapadni zvaničnici su u više navrata izražavali želju da konfiskuju rusku imovinu u korist Ukrajine. Međutim, u julu, tokom druge konferencije o obnovi Ukrajine, švicarski predsjednik Ignazio Cassis usprotivio se takvom potezu, tvrdeći da bi to stvorilo opasan presedan. “Morate osigurati da građani budu zaštićeni od moći države. To je ono što mi zovemo liberalne demokratije”, rekao je tada.

eurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

jedno su sankcije ,drugo je zapljena .. Sankcije su ignoriranje odnosno prekid suradnje ,a zapljena je otimacina ,lopovluk i time postaju strana u sukobu koji se njih ne tice i ne desava se na njihovom teritoriju ,odnosno nemaju nikakve veze sa sukobom ali sa ovim potezom postaju strana u sukobu i legitiman cilj ,,ocito po svaku cijenu zele ratni sukob

hogar strašni
1 godina prije

znači slijedeći korak je zapljena imovine svima koji pokažu samo malo neslagana s sistemom i Brisela

FATIH
1 godina prije

ZAR UREDJENE ZELJE KRADU TUDJI NO VAC.KO KRADE TAJ LAZE…..
Vvvvv zzzzz oooo

Ziv je Geza
1 godina prije

Jos jedan krucijalni zakon ode u vjetar, zakon o neotudjivosti privatnog vlasnistva, krenut ce sa Rusima a zavrsiti u svakom domu sirom planete.

Neka buduca van der lajen ili neki buduci anemicni,stavit ce zakonski akt o konficiranju privatne imovine u parlamentarnu proceduru,neki njonjo i neki fikusi ce to izglasati i ode mast u propast a gojimi pod satore i u kontejnere.

Nekoime
1 godina prije

Hoće li se ista pravila primijeniti i na zemlje koje su opustošile Irak, Siriju, Libiju, Jemen…

Мунгос
1 godina prije

Урсула фон дер Лајен –
„napominje da se EU pridržava vladavine prava, te stoga ovaj proces mora biti pravno ispravan“.
Дакле, Урсула фон дер Бандитен сама уместо нас доказује какве су правне тековине Европске Уније: Она то назива „процес“, значи процес отимања је легалан, није пљачка, уколико је он „Правно Исправан“. Аферим, Знали смо ми да је Европска Унија изгубила правне науке и пре појаве Урсуле.
Ево моја помоћ Урсули са једном узансом: „И пљачка је дозвољена уколико се врши у добротворне сврхе“. Овој узанси бисмо доделили положај при врху обичаја Европске цивилизације, као највеће и најпоштеније Европске вредности.

mrdo
1 godina prije

To je samo početak. Zaplijeniti će kapitalisti i imovinu zapadnih sitnozubaca, koji će biti sretni jer će biti oslobođeni tereta posjedovanja i razmišljanja.

To nam je naša borba protiv socijalizma dala!

Mahatma
1 godina prije

Pa nije normalno kakvi debili vode Europu. Koja će to kineska ili indijska kompanija uložit išta više ako im se samo tako može ukrasti imovina?

Optimista
1 godina prije

Rusofili ne cmizdrite,.to će,biti dobar presedan I za buduce americke avanture

Vojni analitičar
1 godina prije

EU nastoji da konfiskuje rusku imovinu, a ne da je samo zamrzne, ali blok tek treba da postavi pravni temelj
U prijevodu – ne postoji zakonska mogućnost da to napravimo zato ćemo morati donijeti nove zakone koji će to omogućavati. Što ti je vladavina prava. Neprocjenjivo.

Dokurčilomi
1 godina prije

Ursula a što ćemo s tvojom dobiti od Pfizera? Hoćemo li je uzeti i dati cijepljenima isto kao što ti hoćeš uzeti Rusima?

Max
1 godina prije

To je otimačina.

Vrata
1 godina prije

Te rezerve u dolarima svakako nece nista vrijediti kada Rusija sa saveznicima ukine dolar kao naftnu valutu.

Dtop_Cenzura
1 godina prije

Rusija bi trebala zapljenivati brodove EU i UuSA dok ne namire iznos npr LNG brodove pa kom opanci kom obojci ionako su opljačkani,treba hajducima sila samo tu batinu razumiju

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Kako Palpatine kaže: “I will make it legal!”

tihobl
1 godina prije

Do prije nekoliko dana je govorila da ce zaplijeniti rusku imovinu. Solc onakav smotan joj je rekao da prvo mora da to razradi pravno i da sumnja da je to moguce izvesti. Sad je ublazila pricu i pominje da ce razraditi pravni mehanizam.

Pametni ljudi upozoravaju da je to opasan presedan i u pravu su. I druge drzave to mogu poceti radititi, a valja se zapitati cija je imovina najvise izlozena. Od svih bumerang sankcija koje su usvojene u Briselu ova je najopasnija.

Roccos
1 godina prije

Evo što kaže njemački politolog Alexander Sosnowski”Nikada nisam mislio da ću tako nešto doživjeti u Europi koju sam smatrao prilično demokratskom,u smislu da svatko može da kaže što hoće,a da zato ne dobije ikakve sankcije.Sada mogu da kažem nešto”pogrešno” i organima za sprovođenje zakona ,ništa ne košta da pronađu razlog da pozovu bilo koga na razgovor ili odu u kućni posjet.Ovakvi eksperimenti sa Nijemcima su se vjerojatno izvodili samo u vrijeme Trećeg reicha.Nivo pada Njemačke u totalitarizam,odlično demonstrira jedan od najnovijih falsifikata o ruskoj vojsci u Hersonu .Nitko ne objašnjava zašto bi Rusi digli u zrak branu na svojoj hidroelektrani,potopili svoj Herson,riskirali katastrofu u svojoj nuklearnoj elektrani ili blokirali snabdijevanje vodom svome Krimu.Nažalost njemačkom društvu nisu potrebna takva pojašnjenja.Netko je potpuno opsjednut propagandom,dok se većina jednostavno plaši da kritizira ono što iznose mediji.Plaše se,jer sada zaposleni u agencijama za provođenje zakona,mogu da posjete bilo kojeg Nijemca koji je protiv”partijske politike”.Mogu… Čitaj više »

petar schroder
1 godina prije

Tko je ovu zenu birao na celo EU? MISLIM MERKLI I MACRON; POSTO SU ZNALI 2019 GODINE DA DOLAZI CORONA Na celu EU je trebao biti izabran MANFRID WEBER ,ali Merkl u zadnju minutu bira svoju bivsu ministricu vojske koja je dok je bila ministrica vojske pronevjerila POLA MILIARDE EURO:Uzimala je savjetnike iz jedne agencije gdje su radila njena djeca i plavala satnici 10 tisuca euro Kada je DER SPIEGL OTKRIO TU AFERU MERKL JE SALJE NA CELO EU JER JE KAO PRIJATELJICA KLAUSA SCHWABA TREBALA BAS TAKVU OSOBU NA CELO EU; Zaposljava svoga muza u farma od koje ona kupuje miliarde doza sa svog privatnog telefona. Inace zena je po profesiji zenski doktor a izbore nikada nije dobila U politiku ulazi na racun svoga pok .oca koji je bio politicar Zena prijeti jednoj Italiji gdje su bili regularni izbori, Ona ce upropastiti EU

Voltaire
1 godina prije

Babetina se odlucila za pljacku, naravno demokratsku 🙂

Darko
1 godina prije

Prokleta nedojebana ofucana krmača pa što to zlo netko ne ubije i riješi Europu tog zla..

Lucija, prva
1 godina prije

Znači, ne samo da je EU komisija prihvatila ulogu viđenja vanjske politike, a za koju nema ovlasti, nego će sada postati i zakonodavni tijelo?

Ovo će ipak morati ići kroz EU parlament.
Ili – neće? 😄

Ova babetina ima sedmero djece. Cijela familija joj je sad u Kaliforniji.

Pravednik
1 godina prije

Zlatna milijarda,…..brane svoje interese do posljednjeg ukrajinca…..gotovi su
Nije im u interesu svijet gdje svatko ima isu mogučnost.

Мунгос
1 godina prije

Поштовани logicno.com,
Уколико желите да наши коментари буду видљиви другима у облику разговора и одговора, лако је то решити – учините сваки коментар и одговор дигитално видљивим. А не сакривен иза листе „прикажи одговор“.
Унапред сам захвалан, зато што је моја велика жеља да сазнам шта мој колега коментатор мисли у свом одговору.
Уколико послушате мој савет, онда ће коментарисање чланака повратити стару славу и натерати новинаре да пишу професионално, а не по наредби Мејнстрима.
Зато што ће док пишу чланак увек мислити на утук који ће им дати неки коментатор.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI