EU je dala ukrajinskoj vojsci 27 milijardi eura

Josep Borell - Rusija i Ukrajina
18 komentara

Evropska unija je odobrila najmanje 27 milijardi eura direktnih vojnih sredstava Ukrajini od prošle godine, izjavio je šef vanjske politike bloka Josep Borrell, hvalivši pomoć kao “najveću cifru ikada postignutu”.

Govoreći novinarima prije sastanka EU u Bruxellesu u ponedjeljak, Borrell je objasnio dnevni red događaja, ističući da članice, čak i sa obnovljenim nasiljem na Bliskom istoku, ne bi trebale “zaboraviti na Ukrajinu”.

“Naša podrška raste. Mogu vam reći da je dostigla razinu od 27 milijardi eura vojne podrške”, rekao je, dodavši: “To je najviša cifra ikada postignuta. Nastavljamo obučavati ukrajinske vojnike. Nastavljamo biti uz Ukrajinu.”

Iako je blok trebao raspravljati o dodatnoj pomoći Kijevu, neke članice su navodno prigovarale nastavku velikodušnosti. Prema više starijih diplomata koje je citirala Reuters prošlog tjedna, Njemačka “ima mnogo pitanja” o planu potrošnje od 20 milijardi eura koji podržava Borrell, dok bi druge zemlje mogle biti ograničene “stvarnošću javnih financija”.

Slovačka je javno objavila kraj sve smrtonosne pomoći Ukrajini, a Francuska je također objavila da će smanjiti isporuke oružja u nedjelju, priopćivši ministar oružanih snaga Sebastien Lecornu da Pariz više neće opskrbljivati oružjem iz vlastitih rezervi. Umjesto toga, rekao je da će Kijev morati nabaviti opremu od privatnih tvrtki “koristeći sredstva iz posebnog fonda”.

EU također pokušava isporučiti milijun artiljerijskih granata Ukrajini do sljedećeg marta, cilj koji je objavljen ranije ove godine. Međutim, teško je postići taj cilj, s izvješćem Bloomberga da je pružila samo 30% ukupne cifre.

U svojim komentarima u ponedjeljak, Borrell je priznao da blok možda “neće dostići cilj do kraja godine”, ali je primijetio da su članice “prešle na proizvodnju municije” i da “linije počinju raditi”.

“To će ovisiti o tome kako brzo će se ugovori realizirati i tvornice proizvesti”, dodao je. “Cilj je povećati kapacitet.”

Ukrajinske snage su potrošile ogromne zalihe granata i druge vojne opreme u sukobu s Moskvom, pri čemu su dužnosnici u Kijevu ponovljeno tražili više oružja i streljiva od stranih sponzora. Unatoč zapadnoj pomoći, međutim, ljetna protuofenziva Ukrajine odvijala se do jeseni, s vojnicima koji se bore da napreduju izvan snažnih ruskih utvrda. Ministarstvo obrane Moskve procijenilo je da je Kijev izgubio više od 90.000 vojnika, uz više od 55 tenkova i 1.900 oklopnih vozila, od početka ofenzive u lipnju.

Borelleuukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Ono kada je europska država u ratu sa drugom europskom, a EU aparatčici kao Neron pale da se rat u Europi nastavi, premda je ta europska država kojoj šalju pomoć u potpunoj ovisnosti o stranoj vojnoj i financijskoj pomoći, bez mogućnosti da pobijedi drugu koja je najjača nuklearna sila na planeti. Borellu, Bidenu i ovim briselskim aparatčicima po EU državama ruke su jako krvave jer su znali što će se desiti (ili su podkapacitirani za obavljanje svog posla) i jer bez tih slanja njihove vojne i financijske pomoći odavno bi rat završio pregovorima, a stotine tisuća Slavena ne bi poginulo u bratoubilačkom ratu. I sada kada je vrapcima na grani jasno u kojem smjeru sve ide, i dalje nastavljaju isporučivati vojnu opremu i slati financijsku pomoć u milijardama eura bankrotiranoj tvorevini. Iskristaliziralo se vremenom da je Briselu krajnji cilj razbucati europsku ekonomiju do kraja – prvo Covid mjerama, a sada… Čitaj više »

nastran
5 mjeseci prije

seronja ne odustaje! znači nesretnici i dalje idu na klanje?

tihobl
5 mjeseci prije

Otkad je EU vojni pakt? EU salje oruzje, NATO salje oruzje, drzave salju oruzje. Cusi me da NVO sektor nije poceo slati oruzje Zelenskom.

Dok briselski komesari smisljaju kako da 20% subvencija poljoprivredi prebace Kijevu Pariz porucuje: ne trazite oruzje na poklon, kupite ga iz fonda koji je osnovan za tu namjenu.

Мунгос
5 mjeseci prije

А тако је лепо Сорошоидна Европска Унија могла тих 27 милијарди да утроши за смањење дуга својих сиромашних чланица.

Ziv je Geza
5 mjeseci prije

Bogami ce EU gradjane skupo kostati frizura von der lajen i kurtoazni poljupci sakupljaca svinjskih lesina, grlica od maternice.

Adriana
5 mjeseci prije

Isporučite Ukrajini i koji milijun migranata umjesto granata. Dolaze tražeći kruha ljudi sposobni za vojnu službu, a premalo obrazovani za rad u europskim tvrtkama i bez neke volje za takvo što kao što je učenje jezika i rad kraj izdašnih socijalnih davanja. U vojsci ima kruha, bila ona ukrajinska, plaćenička, euro-nešto vojska itd. Vojske ne traže doktore i inženjere u ovakovim sukobima kao što je ukrajinski, već cannon fodder, što je usput, Ukrima počelo nedostajati. Samo što se nije počelo pištati kako osim sve više novca i naoružanja treba poslati i nekakvu EU vojsku – tjelesa europskih mladića i djevojaka, jer je Saveznik ponešto indisponiran, pa nije u stanju bog-zna-koliko, osim ispod žita podupirati dalji sukob, a otvaraju se naokolo i novi. Nekoć se išlo kao “migrant” u Vijetnamski rat, a preživjeli bi eventualno dobili američko državljanstvo. Bilo je ponešto toga i na euro-Balkanu prije tridesetak godina. A ako uspije,… Čitaj više »

Sloboda uma
5 mjeseci prije

Težiš ulasku u “uređenu baštu” kakva je EU u misleći kako će sve biti bolje… i onda shvatiš da radiš do 67., a uskoro i do 70., kako bi grupa krebila mogla finansirati ratove…

Herc
5 mjeseci prije

Pošaljite im i 5 miliona doktora inženjera što ih ukrcaste u evropu ,neka zarade plaću čisteći minska polja ,nabijem na qrac vas i njih.

Max
5 mjeseci prije

Nitko ne govori na što je novac utrošen.

tihobl
5 mjeseci prije

У Кијеву желе да подигну споменик Бајдену на месту споменика Пушкину. Композиција под називом „Партнери заувек“ приказује како се Бајден рукује са Зеленским.

Ово задовољство ће коштати око 10 милиона гривни (250 хиљада евра).

Naravno EU ce finansirati ovaj spomenik.

Grdi
5 mjeseci prije

Ratohuskac na sud !!!! …..

Tim
5 mjeseci prije

Je, dali ste. Samo su se pare preusmjerile na strane račune Zelenskog i klike.

Karma
5 mjeseci prije

Pljacka stoljeca eu plavusa. Pranje novca eu poreznih obveznika. Gadovi sotonski koji uzivaju u klanju rusa i ukra u blatu istoka. Krepali svi koji su za rat i ko je skuhao ovu nato ekspanziju. Zlo mrtvih dusa.

Mali Mjesec
5 mjeseci prije

Bolje i njima nego Plenkoviću i bandi u odijelima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI