EU je i dalje spremna da istraži ”diplomatsko rješenje” ukrajinskog sukoba

Josep Borell - Rusija i Ukrajina
22 komentara

EU je i dalje spremna tražiti “diplomatsko rješenje” za tekući sukob između Rusije i Ukrajine, rekao je visoki diplomata bloka Josep Borell. Međutim, povratak diplomatiji bio bi moguć samo ako bi “okolnosti” dozvolile da se to dogodi na neodređeni “smisleni” način, naveo je on u postu na blogu u srijedu.

„Pojačaćemo našu strategiju podrške Ukrajini – vojno, finansijski i politički; pojačavajući pritisak na Rusiju dodatnim sankcijama i podržavajući našeg međunarodnog partnera u rješavanju posljedica rata”, napisao je Borrell, pozdravljajući predstojeće pokretanje vlastite “misije obuke” za kijevske trupe.

“Na sljedećem sastanku Vijeća za vanjske poslove 17. oktobra, nadam se da ćemo moći službeno pokrenuti našu misiju obuke za ukrajinske oružane snage. Istovremeno, ostajemo spremni da tražimo diplomatsko rješenje, ako se okolnosti vrate, da to učinimo na smislen način” , dodao je.

Visoki diplomata je više puta davao ratoborne primjedbe tokom sukoba koji je u toku, insistirajući da Kijev treba da porazi Moskvu na bojnom polju i navijajući za veću vojnu pomoć za zemlju. Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne “pumpa” Ukrajinu oružjem, sugerirajući da bi takva pomoć samo produžila sukob i nanijela još više razaranja i patnje stanovnicima zemlje.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa, koje su se od tada pridružile Ruskoj Federaciji, kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Borelleurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

pa da ,diplomatsko rjesenje je otimacina privatnog vlasnistva ,, praznjenje bankovnih racuna ,nacionalizacija firmi ,, itd …a kad rusi kazu ok ,sad je dio ukraine rusija ,,e onda to ne moze jer nije demokratski (jer ne vazi referndum ) i nije diplomatski jer nista ne mogu uciniti

Nekoime
1 godina prije

Zanima me kakve će rezolucije EU donositi kada im se pakao sruši na glave?

rade 20%
1 godina prije

Ti si Frankovac zavrsio karijeru,sada bi kao neke pregovore “ako situacija dopusti”.E pa situacija nece dopustiti,nema razgovora niti pregovora sa agresorima na Rusiju.Umjesto da se Rusija vojno porazi,sto je bio tvoj plan,ostvario se jedan drugi,EU je porazena i politicki i ekonomsko.EU se ne treba nista brinuta sve dok ima takve “lidere”.

ZZ Top
1 godina prije

Da,suze mi poteku svaki put kad procitam koliko se zrtvuju za mir u ukrajini i za spas slavenskih naroda.
Evo bas juce su uveli 9899.sankciju rusima i poslali 9899.komada oruzja ukrajincima.

Mir , mir do neba , braci i sestrima , pjevaju u jedan glas briselski stakori,pod dirigentnom palicom usruljom van der lajem.

Saljivdjija
1 godina prije

EU je i dalje spremna tražiti “diplomatsko rješenje”Gde su nestali za EU Minski sporazumi ??Sto sad mute vodu ako su vec imali diplomatsko rijesenje bez baruta ..ili su vukli za nos Ruse jevrpljani da urke kupe vreme i naoruzaju se do zuba.

darijoman
1 godina prije

Možda je spremna EU ali im ne daju Ameri. Mora biti po njihovom

tihobl
1 godina prije

EU je toliko postala nebitna politicki i enonomski da niko u svijetu ne prenosi misljenja njenih komesara, osim clanica unije (i ponekad rusi prenesu da narod vidi stepen ludila koji vlada u Briselu).
Eto dokle je dovela negativna selekcija kadrova i sistematsko unistavanje Evrope. Jedan Erdogan je daleko bitniji faktor od cjelokupne briselske ekipe.

Grdi
1 godina prije

Njemu se moze vjerovati kao zimskom sunce, …. on je naime rekao da se pitanje ukrajine moze samo rjesiti na bojnom polju …..

Tupko Glupko
1 godina prije

Što jest, jest – traži EU diplomatsko rješenje za Ukrajinu još od potpisanih Minskih sporazuma 2014. za čije je sprovođenje garantirala Njemačka i Francuska.
Ali eto, prođe osam godina i još ga nisu našli 😁

U samom tekstu lijepo piše kako to EU misli napraviti, lijepo je rekao ovaj 75-godišnji starac:

„Pojačaćemo našu strategiju podrške Ukrajini – vojno, finansijski i politički; pojačavajući pritisak na Rusiju dodatnim sankcijama i podržavajući našeg međunarodnog partnera u rješavanju posljedica rata”

Borel, kada kreću redukcije struje i smrzavanje, zatvaranje industrije, masovni otkazi, kada će inflacija prijeći u hiper-inflaciju – gukni o tome, to narod zanima!

Max
1 godina prije

Ne može EU riješiti ništa.

Jomla
1 godina prije

Diplomatsko rješenje pod njihovim uvjetima, na način kako to oni hoće, da se Rusija ni za što ne pita… Imali su sporazume iz Minska, imali su preklinjanje iz Moskve, i sve su to odjebali!
ŠTA SAD HOĆE!
Može sve, al’ kako Moskva kaže, tačka!

ZAC
1 godina prije

rece djuro burdelja pa potegnu whiskey i zaboli ga dzonki sta je reko, gori od bajdena, a usrulja vdl mu lize paksu…i tako u krug

Lucija, prva
1 godina prije

Čerupanja unutar EU su počela.

Francuska, sa svojih 56 (!!!) nuklearki nije bila u stanju ovo ljeto niti sebe osiguravati. Uvozili su iz – V. Britanije.
Prije je bilo obratno. Tehnički problemi.

A što znači da tamo wefovci puno dulje djeluju.
Sumnjam da im Njemačka može pomoći.
Slovačka je rekla prva da ona ne može više isporučivati.

Mat
1 godina prije

Minski sporazumi su proslo vrijeme,zadnja ponuda je bila povratak na granice od ’97.Uzmi ili ostavi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI