EU Konzervativci pozivaju na istragu u vezi sa postupkom za COVID-19 u Kini

EU protiv Kine
20 komentara

Širom zapadnog svijeta i šire, sve glasnije se čuju pozivi na istragu da li je rano postupanje Kine sa epidemijom koronavirusa doprinijelo trenutnoj pandemiji.

Evropska grupa konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu pozvala je na pokretanje velike međunarodne istrage postupanja Kine sa krizom COVID-19.

Charlie Weimers iz švedskog parlamenta, za kojeg se čini da je na čelu poziva na istragu, optužio je Kinu da zna za pojavu COVID-19 još od decembra 2019. godine, ali je rekao da je Kina sakrila istinu od javnosti u zemlji i inostranstvu.

Komentari Weimera dolaze usred sve većih izvještaja da je kineska vlada pokušala da prikrije pravi opseg koronavirusa u zemlji. Prema tim izvještajima, kineski ljekari pokušali su da podignu uzbunu već u novembru 2019. godine, ali ih je Peking ušutkao.

Brojni drugi zapadnjački državnici pozvali su na međunarodnu istragu mogućeg kineskog zataškavanja.

Bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije, lord William Hague, izjavio je nedavno u programu BBC-a da takođe vjeruje da bi Kina trebalo da bude predmet istrage.

„Bilo bi veoma dobro da se sprovede međunarodna istraga, a prije svega, naravno, potreban nam je međunarodni sporazum za rigorozno sprovođenje zatvaranja tržišta divljih životinja“, rekao je lord Hague.

U Sjedinjenim Državama, veliki broj republikanskih senatora takođe je ponovio zahtjeve za istragu o Kineskom postupanju u borbi protiv epidemije.

Senator Josh Hawley, Trumpov saveznik i predstavnik države Missouri, predstavio je rezoluciju Senata rekavši da bi SAD i druge zemlje trebale istražiti kako je Kina možda svojom nepažnjom doprinijela širenju požara COVID-19.

Hawley je prozvao Peking da je za sve “odgovoran” i rekao da bi svijet trebao “primorati ga da plati za živote i životna sredstva koje je uništio”.

“Moramo tačno znati šta je Partija znala, kada je to znala i kako su odluke stranke da pokuša da sakrije virus omogućile da se on širi, te spriječile Sjedinjene Države i druge nacije da se što prije zaštite”, napisao je Hawley u op članku za Fox News.

Predsjednik Donald Trump takođe je u više navrata rekao da vjeruje da je Kina angažovana u nastojanju da sakrije pravi broj zaraženih širom zemlje.

U Australiji je jedan broj političara iz čitavog političkog spektra takođe pozvao na istragu Kineskog ranog upravljanja krizom. Član Australijske liberalne stranke Tim Wilson, kako se izvještava, rekao je da ” je namjerna strategija Komunističke partije Kine za suzbijanje svijesti o virusu dovela do ove pandemije, što neće biti zaboravljeno i uništilo je njihov kredibilitet širom svijeta.”

Kina je u svoju odbranu, priznala neke „nedostatke i mane“ u svom odgovoru na smrtonosni virus.

“Kao odgovor na nedostatke i mane … moramo poboljšati naš nacionalni sistem upravljanja vanrednim situacijama i poboljšati naše sposobnosti u rješavanju hitnih i opasnih zadataka. Potrebno je ojačati nadzor tržišta, odlučno zabraniti i ozbiljno suzbiti ilegalna tržišta divljih životinja i trgovinu,” rekao je Peking.

Ipak, Kina je bijesno odbacila tvrdnje da je reagovala presporo ili pokušala da prikrije prvobitno izbijanje koronavirusa na svom tlu. Krajem marta, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Hua Chunying, rekao je novinarima da su “komentari tih američkih političara samo besramni i moralno odbojni. Oni bi trebalo da odustanu od takvog politizovanja pitanja javnog zdravlja”.

COVID-19eukinaKoronakrizaKoronavirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vaso
3 godine prije

Dobro da je počelo, komunistička partija kine i dragi vođa ping pong idu niz vodu, kina u srednji vek gde i pripada.

jure
3 godine prije

“Charlie Weimers iz švedskog parlamenta…” – znači oni koji nisu poduzeli nikakve mjere prozivaju one koji jesu… I pri tome oni ne snose nikakvu odgovornost. Zanimljiv koncept.

Red Dog
3 godine prije

Neka istrazuju. I neka duvaju. Jer ne mogu Kini nista. Svedi… Volvo, Saab… kineski. I jos cetvrtina Svedske kupovinom deonica preko posrednika. Kad dolazi do toga ne odbijaju oni novac. Makar znali da idu u propast, sta zapravo znaju, ne mogu odoleti kineskom novcu. Ovo je saniranje stete posle neuspeha i kineskog PR-uspeha. Ne, niste videli kako su kinezi efikasni, ne niste videli da su delili besplatnu pomoc, a i ako jeste je to zato sto kinezi imaju skrivenu agendu, ne niste videli nas neuspeh. Narocito svedi, kojima Covid-19 hara po starckim domovima. Desilo se je ono sta se nije smelo desiti, putpuni neuspeh, pa ne razumem zasto se uopste pretvaraju sa kobajagi merama. A mere nisu kobajagi zato sto hoce, vec zato sto ne mogu vise. Izasla je prljavstina skrivena decenijama. Ljudi koji su se ranije bojali otkaza su pricali pod panikom. Per capita ima najvise zarazenih i mrtvih… Čitaj više »

janko
3 godine prije

Kad je Kina imala strogi karanten, Zapad jih je kritizirao i vozio svoje građane kod kuče.
Zapad je imao 2 meseca vremena da nešto pokrene. I šta je učinio ???

Kažun
3 godine prije

Neovisnu istragu voditi će CIA,MI6,Mossad i Bijele Kacige,
centar za koordinaciju biti će Idlib.
(informacije iz prve ruke preko Milana ZeCa)😂😂😂.

žrec
3 godine prije

Dosta konzervativaca koje poznajem potpuno su nasjeli na udicu. Sad odjednom vjeruju i Guradianu, Francuzima i Nijemcima a prije su im se gadili. Sudeći po ms medijima, odstranjivanje Kine od zapada biti će provedeno.

Dopizdilomi
3 godine prije

Bez obzira na Kinu zašto je SAD tako sporo intervenirala.

Zadranin
3 godine prije

Do par mjeseci prije nego što je započelo ovo u Wuhanu, jedini zapadnokenjski epidemiološki stručnjaci, koji su surađivali sa Kinezima i obučavali ih u tom istom Wuhanu sve ove zadnje godine.. ti isti stručnjaci su bili, bez objašnjenja, povučeni sa svojih dosadašnjih pozicija, što je Kineze ostavilo bez pomoći tih istih zapadnokenjskih epidemioloških stručnjaka.

Tu je bilo i epidemiologa i drugih medicinskih stručnjaka iz CDC-a.

Evo jedan članak o tome iz Reutersa (znam znam, Reuters, plaćenici.. 😂): https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-cdc-exclusiv/exclusive-u-s-slashed-cdc-staff-inside-china-prior-to-coronavirus-outbreak-idUSKBN21C3N5

Da su ti povučeni epidemiolozi bili tamo u vrijeme izbijanja epidemije, moglo se sigurno puno više učiniti, i to na globalnoj razini.

Ali naravno, ajmo sve svaliti na Kineze.(sarkazam)

P***!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI