EU nastoji da smanji svoju zavisnost od Kine

Ursula von der Leyen
48 komentara

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je na smanjenje oslanjanja bloka na Kinu u pogledu tehnologija i snabdijevanja sirovinama, upozoravajući da bi se moglo završiti u istoj situaciji kao s ruskim snabdijevanjem energijom usred tekućeg sukoba u Ukrajini.

Von der Leyen je to izjavila u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom. Na veze EU sa Kinom će uticati jačanje odnosa Moskve i Pekinga, upozorila je von der Leyen, tvrdeći da zemlja teži “dominaciji” u istočnoj Aziji i da ojača svoj “globalni uticaj”.

“Istovremeno, svjedočili smo, kao što se sjećate, u februaru, takozvanom partnerstvu bez ograničenja između Rusije i Kine, neposredno prije invazije na Ukrajinu. Ovaj razvoj događaja će uticati na odnose EU i Kine”, rekla je ona.

Kineski sistem se suštinski razlikuje od našeg. I mi smo svjesni prirode rivalstva.

Stoga, blok mora biti oprezan da ne postane “ovisan” o Kini na bilo koji način, posebno o njenim tehnologijama i snabdijevanju sirovinama, rekla je von der Leyen, navodeći tekuće ekonomske probleme EU.

„Naučili smo lekciju o prevelikoj zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije i koliko je teško, ali neophodno da se oslobodimo ove zavisnosti. U slučaju Kine, to je rizik zavisnosti od tehnologija i sirovina”, rekla je ona, dodajući da prioriteti bloka moraju biti jačanje “vlastitih kapaciteta”. Osim toga, EU mora “diverzifikovati snabdijevanje sirovinama ka pouzdanim dobavljačima od poverenja”, rekla je ona, ne navodeći konkretne primere.

eukinaUrsula von der Layen
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Tako je ursula , odmah uvesti sankcije kini i zabraniti kompletno trgovanje
eu-kina !
Do puha !

Lucija, prva
1 godina prije

‘Ajde ne laži, dro.ljo.
Jeste napravili koju tvornicu lijekova ili bolnicu u ove dvije godine? NE. I nećete.

Glavno da će sada biti nabava plina centralizirana, pa ćeš ti opet moći slati SMS ove.
I, super, samo pokušajte prodati narodu kako će plinovod Sj. Afrike… Biti gotov za godinu dana.
I nemoj misliti da ćeš ovdje vraćati migrante.
Vraćati ćete ih u njihove matične države.
Tko uopće kaže da su došli preko Zapadnog Balkana?
Uvalili bi nam to, jel’ da?
I Frontex na unutarnje granice, da ometaju policiju, pretpostavljam.
A oni Ukrajinci koji se uvježbaju da brane anemičnu lopužu?

A sve je jasnije da je gori od Sanadera.
Bilo je jasno još kod Agrokora.

Lucija, prva
1 godina prije

“Po navodima saveznoga kancelara Olafa Scholza, članice EU su se dogovorile oko zajedničke nabave plina, koja bi na prijedlog Europske komisije manjim dijelom trebala biti obvezatna. “Smatram da je to dobar napredak”, izjavio je Scholz u Bruxellesu.

Čelnici Španjolske, Portugala i Francuske postigli su dogovor o gradnji novog plinovoda. Trebao bi biti napravljen za manje od godinu dana i biti ključan za diverzifikaciju opskrbe jer bi plin dolazio iz Sjeverne Afrike.”,index

Eto. Ozbiljno.

Lucija, prva
1 godina prije

Najvažnija stvar jučer, – za nas, samo jedan medij prenio: “Džohanson je rekla da će Savetu EU predložiti da usvoji novi mandat za pregovore o ulozi evropske agencije za zaštitu granica Fronteks, kako bi ubuduće njegovi pripadnici na Zapadnom Balkanu mogli da budu raspoređeni ne samo na spoljnim granicama EU, nego i na UNUTRAŠNJIM GRANICAMA u regionu.” Pa da. Da ne možemo švrljati. 😡 I da ometaju rad policije. “Evropska komesarka je rekla da će biti započeti i razgovori sa zemljama Zapadnog Balkana o punoj primeni sporazuma EU-Zapadni Balkan o readmisiji ilegalnih migranata, i da će prvi sastanak biti održan već sledećeg meseca sa Srbijom. Ponovila je da EU pruža podršku Zapadnom Balkanu u READMISIJI državljana trećih zemalja u njihove matične zemlje.” Jel’ vi shvaćate tu podlost? Ako ih hoće vratiti, zašto ih ne vrate direktno? 😡 “Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da su se zvaničnici Zapadnog Balkana… Čitaj više »

Rudar
1 godina prije

EU bi prvo trebala raspustiti 70% Briselske administracije, onda ovakve spodobe kakva je na slici zatvoriti na doživotnu robiju zbog štete koju rade.
Zatim, EU mora istjerati sve USA vojnike sa svog kontinenta, tada će možda za EU biti bolje.
Zadnje bi trebala razmisliti o trgovinskom udruživanju sa RF.
A problem Kine neka riješi sa svojim lakomim korporacijama koje su otpustile svoje radnike i proizvodnju preselile u Kinu.

Ivan
1 godina prije

EU treba pod hitno smanjiti svoju zavisnost od ove lude krave tako da ju spremi dozivotno iza resetaka..

CroExit
1 godina prije

Ova baba je baš ogledalo EU: stara, pokvarena i ružna.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Nakon sankcija Rusiji, EU se vraća u Dark Age.
Ako dođe do sankcija Kini, vratit će se EU u Stone Age.

Magefun
1 godina prije

ti i anemicni seljo cete skupa na grani zavrsiti, jos ove zime

Nekoime
1 godina prije

Europska komisija smanjuje svoju zavisnost od građana!

kiza
1 godina prije

“Osim toga, EU mora “diverzifikovati snabdijevanje sirovinama ka pouzdanim dobavljačima od poverenja”, rekla je ona, ne navodeći konkretne primere.”
Vjerovatno neki koji će im prodavati gas četiri puta skuplje kao npr. USA, ili oni u kojima njen muž sjedi u upravnim odborima kao npr. Pfizzer.Nije teško biti glup.

Ico
1 godina prije

Usrulja von den Leyen forsira smanjiti zavisnost EU od Kine, te povećati zavisnost EU od tvrtke Pfizer. Provizija je provizija, fućkaj narode EU.

Vojni analitičar
1 godina prije

Hm. EUnuhija dakle želi smanjiti ovisnost o Kinezima u pogledui tehnologija i sirovina, a o Rusima u pogledu energenata (uključujući i uran), proizvodnje hrane (umjetna gnojiva, žitarice). A ne pada im na pamet smanjivati ovisnost o SAD na polju obrane i politike. Ima li ičega u čemu Usruljina EUnuhija nije ovisna o neom drugom?

Mirro
1 godina prije

Svi komentari super.

Nemam Pojma
1 godina prije

oh kako da ne, prvo su davali Kinezima da se moderniziraju i jos uvjek im dajemo milione i milione, da bi nam slali respiratore koje nas ubijaju jel su krivo spojene.
Tko moze jos vjerovat jednu jedinu rjec Kini i toj osobi na slici taj jos nije razumio tko su oni i tko je ona.

Zbljuvvvv
1 godina prije

Zasto odmah ne kaze da je zabranjen uvoz iz cijelog svijeta osim od anglosaksonskih zemalja.

Zbljuvvvv
1 godina prije

A anglosasi ce kupovati u Kini i preprodavati eu po 7 puta vecim cijenama. Dogovor sms-om koji potom nestaje

Mahatma
1 godina prije

”Vratit ćemo industriju u Europu, a tvornicama će energiju davati vjetrenjače”.
Dobrodošli u 1890.

tuf
1 godina prije

Posvađaš se sa najvećim dobavljačem energenata. Posvađaš se s najvećim trgovinskim partnerom. I onda cviliš kako su oni bezobrazni.

Zoran
1 godina prije

EU i fosilna goriva, dali EU na svojoj teritoriji proizvodi i vadi naftu i u kojim kolicinama, a kolika joj je potreba. Dali je u tom smislu samostalna i neovisna, nije i nece, jer mora da uivozi od nekoga , a tada si ovisan nije bitno od koga. Dignes kredit u banci, jer jemas dovoljno sredstava za nesto, dali si neovisan, pa nisi bankaa ti sjedi u novcaniku, prosta racunioca, a glupa prica EU. Dali je i jedna zemlja samostalna, da moze da opstane bez drugih, pa nije.

Max
1 godina prije

Ova namrgođena spodoba bi trebala znati da su europske tvornice same preselile tvornice u Kinu i uništile domaću proizvodnju i učinile se ovisnima o Kini.

Oli
1 godina prije

Malo su njoj zdužili vrat

tata mata
1 godina prije

ocito nije zadovoljna velicinom kineskih covid analnih testova

Tamarino
1 godina prije

Mrtvi upravljaju zivima.
Danas tome svjedocimo.

Voltaire
1 godina prije

Opet ova glupaca. Bolje ti je da vidis stanje u EU. 🙂

Voltaire
1 godina prije

Ursula kad EU uvodi sankcije . Papua New Guinea 


© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI