EU ne smije ‘iznevjeriti Ukrajinu’ u narednim ‘odlučujućim’ sedmicama

Charles Michel
68 komentara

EU ne smije “iznevjeriti” Ukrajinu jer se suočava s trenutkom “sve ili ništa” u sukobu s Rusijom u narednih nekoliko sedmica, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Kijev očekuje od EU da “nastavi pritisak na Kremlj” sankcijama i pruži vojnu pomoć, rekao je visoki zvaničnik novinarima nakon povratka sa putovanja u Ukrajinu. Intervju je u ponedjeljak objavio španski list El Mundo.

“Sljedeće sedmice, dvije ili tri, su odlučujuće”, rekao je Michel. „Ono što će se desiti 2023. godine – a mnogo toga zavisi od narednih nedelja – je ono što će definisati našu budućnost. Moramo stati uz Ukrajinu i pružiti im svu potrebnu podršku. Ne možemo ih iznevjeriti.”

On je priznao da je državama članicama EU ponekad teško raditi ono što Kijev želi. Dogovaranje o sankcijama bio je izazov, a članovi su sada u ćorsokaku oko ideje slanja glavnih borbenih tenkova u Ukrajinu.

Mišel je insistirao da uprkos tome EU ostaje ujedinjena i da treba poštovati stavove svake nacije. Njemačka je posebno, dodao je, “igrala i igra ključnu ulogu” i glavni je donator oružja Ukrajini.

Poljska i druge zemlje EU žele Ukrajini nabaviti tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2. Berlin, međutim, nije zvanično dao zeleno svetlo za ove isporuke i nije odlučio da sam pošalje tenkove. Njemački kancelar Olaf Scholz navodno želi da SAD vode primjer i prvo pošalju svoje tenkove u Ukrajinu.

U intervjuu za El Mundo, Michel je pomoć Ukrajini označio kao ključnu za EU, tvrdeći da “ne može biti slobodne i sigurne Evrope bez slobodne i sigurne Ukrajine”.

Ali uprkos zahtjevima Kijeva da se ubrza kako bi postao punopravna članica EU, Michel je izjavio da ne može biti oštrih koraka. Umjesto toga, predložio je izmjenu značenja ‘brze staze’.

“Ako to znači promjenu pravila i procedura, ne, jer vjerujemo i branimo vladavinu prava. Ali ako to znači da obje strane ubrzavaju rad, slijedeći pravila korak po korak, onda, naravno, može se ubrzati kandidatura Ukrajine, rekao je on.

Moskva je izjavila da neće prihvatiti bilo kakav ishod krize u Ukrajini koji ne uspijeva riješiti njene ključne sigurnosne probleme, te da će naoružavanje Kijeva sve naprednijim oružjem samo produžiti sukob i povećati rizik od nuklearne eskalacije.

Neke zemlje EU, poput Francuske, rekle su da će svaka buduća sigurnosna arhitektura u Evropi morati da se pozabavi zabrinutošću Rusije kako bi bila održiva.

Charles Micheleurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
1 godina prije

Charles Michel je neizabrani notorni lupež. EU ne treba Ukrajincima dostavljati tenkove, jer se njihova korumpirana ( kao i Charles ) politička elita 1991. godine odrekla svog nuklearnog arsenala i prevezena ga u Rusiju. Ukrajina je 1991. godine bila treća nuklearna sila u svijetu, a sada, bez nuklearnog arsenala je država tipa “drek na kiši”.

1 godina prije

Trenutak “sve ili ništa” (tačnije “mnogo ili ništa” – za EU) je onaj koji su Rusi čekali na granici Ukrajine kad je bilo dovoljno da Zapad uradi ono što je obećeo, što je obavezan da uradi.
Ali pošto EU nije bila zadovoljna sa “mnogo”… dobiće ono drugo.

LZN
1 godina prije

Da neje pošla voda ulaziti u uši….?
Ameri EU uvalili u govna do guše………..nema nazad, gutaj do kraja SAD…..

LZN
1 godina prije

Pravilno……..
U međuvremenu Orban čisti vojsku od NATO(o)vaca u mađarskoj vojski……..

Lady Stark
1 godina prije

Vala sprase sa ovom Ukrajinom,koliko su providni da se to vise ne moze ni trpit.Samo maloumni debili mogu biti za ovaj sotonski pakt.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Do 24 Veljace . Collective West or Russia bivaju na pocetku svog , ubrzana kolapsa !!! Dakle ! Sljedeca tri tjedna ce trasirat narednih , minimum 150 godina pred nama — MINIMUM !!! Dakle – kako god — planet ce se RADIKALNO IZMJENUT I NIST VISE OD OZUJKA BITI ISTO NECE ! PRIPRJEMITE SE U GLAVAMA jer tko to ne ucini , uistinu rizikuje ludilo ! Ostatak Ukraine nemre vise niti nasto racunat , vrijeme je proslo u nepovrat zanj .. U trenu kada je Crimea zauzjeta TAD je bilo vrijeme za jedini , moguci odgovor —- vojni ! To nije ucinjeno tad — za sve istalo je vec tad bilo — prekasno , POGOTOVU SAD ! Ukraine po Stratfor ne raspolaze vise od 150 000 svjezih ljudi pod oruzjem i to im je SVE 😎 . Raspalo im se sve pred ocima.. Jedino sto bi ih jos moglo spasti… Čitaj više »

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Šef Vijeća EU Charles Michel je istog trena skužio da će za Ukrajinu biti odlučujuća “sljedeća dva ili tri tjedna”, kad je iz hobija, na Astro-Seeku radio usporedni astrološki horoskop i vidio da je Ukrajini ”retrogradni Merkur do desete kućice u Jarcu, a da EU ima Mars u Vagi i sinastriju na južnom čvoru petog stupnja u kvadratu, sa Jupiterom u Ribama…”

P.S.
Nije ga bilo do prije mjesec dana…

Intervju so admiral Davor Domazet Loso-Vоjnаtа vleze vo cetvtata faza!

Max
1 godina prije

Michel priča gluposti.

Kićo od slabinca
1 godina prije

Opet je počelo, iduća 2 tjedna su ključna 🤣
Ću da se tepam.
Rusi samo na pred!!

Sharky
1 godina prije

Sljedeća dva (2) tjedna su odlučujuća.

duki
1 godina prije

Ova nakarada od političara i čovjeka ima nešto za reći o ratu ! Svašta !!

tihobl
1 godina prije

Мексико и Русија разматрају увођење безвизног режима

Vitez
1 godina prije

Nicolas Maduro, predsjednik Venezuele, otkazao je put u Argentinu, gdje se trebao sastati s drugim latinoameričkim čelnicima.
Do otkazivanja je došlo zbog straha da argentinska oporba planira organizirati njegovo uhićenje od strane američkih obavještajnih agencija. Američka vlada navodno nudi nagradu od 15 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do uhićenja venecuelanskog predsjednika. Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je Madura za narko terorizam, pranje novca i korupciju.

tihobl
1 godina prije

24. посебна механизована бригада из Лавова је у претходном периоду изгубила скоро половину свога састава. Јединице ове бригаде су ангажоване у борбама око Бахмута.
Занимљиво је напоменути да је новомобилисано људство ове бригаде наоружано * југословенским аутоматским пушкама Застава М70 које су у Украјину стигле из Хрватске (украјински извори наводе око 20 хиљада комада).

Velebit
1 godina prije

Lud zbunjen normalan
zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar komentira Hr predsjednika novinarima u Zagrebu???

tihobl
1 godina prije

Постоје поуздани докази да украјинска војска складишти оружје и муницију које је обезбедио Запад на територијама нуклеарних електрана.

Украјинске нуклеарне електране поставиле су ракете за ХИМАРС и стране системе противваздушне одбране, као и артиљеријску муницију великог калибра.

Крајем 2022. године неколико вагона муниције допремљено је из иностранства у НЕ Ривне преко железничке станице Рафаловка.
/ Спољна обавештајна служба Руске Федерације /

tihobl
1 godina prije

Украјинске власти спроводе масовну мобилизацију у местима густо насељеним Мађарима у Закарпатској области, што је изазвало оштру реакцију мађарских медија и могло би да изазове дипломатски скандал између Кијева и Будимпеште.

tihobl
1 godina prije

Много је трофејног оружја, највише из Вијетнамског рата. Запад снабдева са свим што има. Ми смо одавно у рату не са Украјином, већ са целим колективним Западом – командир са позивним знаком “Булаи” који је ослободио Соледар са својом јединицом.

tihobl
1 godina prije

Зеленски: Путин ће ићи даље после Украјине – неће бити независних балтичких земаља. Затим – Пољска, а тамо су границе са Немачком.

tihobl
1 godina prije

Словенија нема тенкове, али Љубљана подржава испоруке Кијеву из других земаља, рекао је министар спољних послова те земље.

Cupo
1 godina prije

A Putine pritisni dugme nakotilo se svasta u svijetu….

Voltaire
1 godina prije

?????? Koje licimjerje !!! Ukrainu ste nagovorili na rat…i u startu je iznevjerili. ):

Gnostic
1 godina prije

Dva tjedna da Rusi krivulju poravnaju..

Lucija, prva
1 godina prije

“Nato je prisutan u Ukrajini već 15 godina s jedinim ciljem da destabiliziraju i u konačnici rasture Rusiju.
Cilj američkih nacističkih kolonizatora je staviti pod kontrolu čitav svijet i to je doktrina koju ju postavili devedesetih, nakon pada berlinskog zida.
Nuklearno oružje nije u Ukrajini ali je u Njemačkoj i u Rumunjskog i u Turskoj.

Američki generali, vojska, osoblje i cia su u svim tim državama.
Sve te države imaju podmićen politički establishment kroz kompliciranu shemu ´´otvorenih društava”, ”slobodnih udruga”, ”regionalnih komiteta” i ostalih sranja koja služe za podmićivanje političara banana država…na temelju čega se stječe privid ”jedinstvenog stava i unitarnog političkog djelovanja’…”
————-
“Okrug Krasnopolje (Karsnopillya) u Sumskoj oblasti je pod teškom artiljerijskom vatrom ruskih boraca. Jučer su na ovom području aktivno djelovale ruske DRG.”

Lucija, prva
1 godina prije

“…jer je ukrajinskoj strani dokazano bio izlika Minski sporazum, sto je sam Porosenko priznao ali za rusku stranu nisam bas siguran. Mislim da bi se Putin zadovoljio sa Krimom i da se federalizira Ukrajina tj.da Donbas dobije jednu siroku autonomiju u okviru Ukrajine , sad jasno mi je da je Ukrajini to bilo tesko prihvatiti i da je odabrala opciju potpunog slamanja separatista, te vracanje odmetnutih pokrajina, ali koliko je to bilo razborito jer je neminovno vodilo u rat sa Rusijom i tko zna koliko teske dugotrajne posljedice u slucaju poraza ,no ipak su odabrali neizvjesnost i posljedice otvorenog sukoba s Rusijom . Inace kad se uzme citava kronologija dogadjanja od 2014. da sada ovdje sve ne nabrajam , moj je zakljucak da Putina osim Krima nisu zanimali drugi djelovi Ukrajine, ali je naprosto uvucen u rat jer Rusija je 2014. imala mnogo vece sanse za uspjeh svoje specijalne vojne… Čitaj više »

Krle
1 godina prije

Najbolje mi je kad počnu ove floskule kako se Evropa brani u Ukrajini, kako evropska bezbjednost zavisi od ukrajinske bezbjednosti, kako se Ukrajina bori za Evropu, od njih zavisi budućnost Evrope, …..

Ico
1 godina prije

Charles Michel Ukrajini nudi pseudopomoć s ciljem da Ukrajince uvali dublje u g . vna!
Podržimo ga, to je u interesu EU.

Rimtutituki
1 godina prije

Nulita umana

Lucija, prva
1 godina prije

Njemačka:

“Optuženi su sredinom januara 2022. formirali grupu čiji je cilj bio da „nasiljem izazovu uslove nalik građanskom ratu u Nemačkoj“, kako bi zbacili vladu i ukinuli parlamentarnu demokratiju, prenosi Rojters.

U saopštenju tužioca navodi se da su članovi grupe bili spremni da za taj cilj izgube život, a sva petorica su u pritvoru od prošle godine.

Grupa je imala plan, prema kojem je trebalo da izazovu nestanak struje širom zemlje, kidnapuju ministra zdravlja Karla Lauterbaha, ubiju njegove telohranitelje ako bude potrebno, a zatim da sazovu skupštinu koja bi smenila vladu i imenovala novog lidera zemlje, …”

🤨

Lucija, prva
1 godina prije

“РУСКА војска поступно и успешно напредује дуж целог 815 километара дугог фронта. Од Сватова на североистоку Украјине до Орехова који се налази уз леву обалу Дњепра, југоисточно од стратешки важног великог града Запорожје.        Након што је овладала насељем  Каменское – наставила је да са југозапада и југоистока продире према Орехову.        Кроз Каменское пролази аутопут Москва-Симферопољ (Е 105). У близини је жељезничка станица Плавни.        Каменское је омогућавало Укрима да спречавају Руседа напредују према Степногорску, а затим и према Запорожју.        Руси су синоћ – пробивши украјинску одбрану – фактички стигли до Орехова… Успешно су форсирали мању реку Јанчекрак.        Другим, речима – Руси свуда напредују … Снаге кијевске хунте губе и на северу – између Сватова и Кремене.        Судећи по правцима удара, могуће је да ће руска војска покушати да преузме контролу над целом територијом између река Оскол и Жеребец.        Укри су… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Dodatak:

“…zauzimanja tri ukrajinska uporišta u šumama Kremenne od strane ruskih padobranaca.
U svim slučajevima bitka se odvijala po istom scenariju: potiskivanje iz BTR-82A i AGS-17, zatim rad 120 mm topova 2S9 „Nona-S“ i na kraju juriš na ukrajinske rovove, tokom kojeg ostaci militanata su se ili predavali, ili bežali sa svojih položaja, ostavljajući ranjene i mrtve.
Smešan trenutak dogodio se prilikom juriša na prvo uporište , kada su militanti Oružanih snaga Ukrajine šetali u krug kroz šumu i okupili još militanata za zarobljavanje . “

Lucija, prva
1 godina prije

“Očigledno se nešto dešava ili očekuje u Ukrajini: nakon masovnih ostavki, Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu zabranio je putovanje državnim službenicima, službenicima bezbednosti i poslanicima u inostranstvo. Raspad sistema”
——
“vesti o masovnim ostavkama sefova regiona sirom Ukrajine, Ministra i savetnika Zelenskog? ”

Ukrajinski mediji tvrde da je zamenik šefa kabineta Zelenskog Kirilo Timošenko napisao ostavku
Takođe, ostavke su podneli i šefovi Dnjepropetrovske, Zaporoške, Hersonske i Sumske oblasti Ukrajine. Pacovi prvi napuštaju brod koji tone”

Oba komentatora su pouzdana. Osim toga to je potpuno konzistentno s onim što sam prenijela jučer.
A…i sa Arestovičem.

zeus
1 godina prije

Na sve ili ništa . Znači biče ništa ? Zapadna politika več odavno veruje u velikog brata i duboku državu . Nema nam spasa drugovi ….

Tim
1 godina prije

Znači Ukrajinci, imate podršku europskih aparatčika još nekoliko sedmica. Sretno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI