EU – Ne želimo američke standarde za aplikacije “koronavirus”

Covid - aplikacija
20 komentara

Najviši ”digitalni dužnosnici” u Europi kritizirali su američke tehnološke divove zbog “nametanja” standarda za aplikacije za praćenje Covid-19 i pozvali Europu da se odmakne od oslanjanja na strane tehnološke kompanije.

U zajedničkom izdanju objavljenom u ponedjeljak, dužnosnici u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Portugalu rekli su da je bio izazov pružiti tehnička rješenja u pogledu praćenja stanja Covid-19 i potrage za onim rješenjima koja će biti ”učinkovita preko granica”Europe, i koja će istovremeno ispunjavati specifične potrebe svake od država. Europa se, kaže, zalaže za razvijanje “otvorenog koda privremenih aplikacija koje čuvaju privatnost”.

Pokušaji stranih tvrtki u pogledu “nametanja” različitih tehnoloških standarda bili bi “propuštena prilika” za suradnju između europskih vlada i privatnog sektora, napisali su.

Dužnosnici nisu posebno imenovali “globalne digitalne kompanije” na koje se pozivaju, ali Google i Apple bili su na čelu u razvoju tehnologije za praćenje stanja Covid-19 koju su prihvatile mnoge europske zemlje. Cilj ovih aplikacija je upozoriti korisnike ako su bili u kontaktu s osobom koja je pozitivno testirana na Covid-19.

Nakon početnih pokušaja da se pronađu domaći pristupi za rješenje u pogledu aplikacija za praćenje, europske zemlje, uključujući Njemačku, koja je povukla svoje nacionalne prijedloge, postupno su popuštale i prihvaćale sustave koje su razvili Google i Apple, unatoč zabrinutosti zbog problema vezanim uz privatnost koji bi mogli nastati u slučaju oslanjanja na američke tehnološke kompanije.

Ipak, dvije su tvrtke navele da će se podaci obrađivati na korisničkim uređajima radi očuvanja privatnosti, a ne na središnjim poslužiteljima kojima upravljaju nacionalna tijela, što je metoda za koju neke kampanje kažu da bi mogao biti korak prema državnom nadzoru.

Francuska je, s druge strane, odlučila napredovati s vlastitim centraliziranim modelom, zaobilazeći Google i Apple, iako postoje bojazni za nefunkcionalnost na pametnim telefonima, koji ipak koriste i OS i Android operativne sustave. Očekuje se da će svoju aplikaciju lansirati 2. lipnja.

Ranije ovog mjeseca, njemački vladin dužnosnik rekao je za Politico da Europa treba “razgovarati o tome kako Silicijska dolina sve više preuzima posao nacionalne države”, ali da se razgovor ne treba odvijati “usred postojanja pandemije”.

Ipak se radi o lažnoj polemici koja želi nametnuti vrlo upitnu aplikaciju za praćenje stanovništva. Ljudima ne trebaju nikakve aplikacije jer su do sada sasvim dobro živjeli bez njih. Googleu i Apple uopće ne trebaju Covid-19 aplikacije za geolociranje korisnika, jer ove korporacije to odavno čine, što svatko može provjeriti na svojim računima u dijeli gdje se štimaju parametri za privatnost.

Skretanje pažnje s glavnog problema je očito. Vlade europskih država žele na mala vrata stvoriti sustav praćenja nikad viđen u povijesti čovječanstva. U takvom sustavu, sloboda postaje iluzija.

Aplikacija za praćenjeCOVID-19
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

CIAvirus je daleko opasniji od Coronavirusa.

Bosanac
3 godine prije

Nemam sad video tu..al imauu hackeri koji ispituju sigurnosyt aplikacija nasli su mnogo rupa u mnogim tim novim aplikacijama….uglavnom jednom kad je instaliras i nakon sto je deinstaliras tracking ostaje u telefonu (ne znam na koji nacin tacno..ali jutros sam o tome citao)

Pedro del negro😎
3 godine prije

Ovo je dobro najviši dužnosnici EU su se suprostavili američkim dužnosnicima !!! Hahahaha😂😂😂

Ante
3 godine prije

Kako sam god godinama izbjegavao registrirati se na na onaj užasni fesbook, tako ću si kupiti onaj najjeftiniji mobitel koji samo ima mogućnost slanja poruka i telefoniranja. Izgleda kao digitron jer mu je ekran tako mali kao kod digitrona a mobitel je malo veći od kreditne kartice. Pa neka onda donose kakve god zakone hoće o aplikacijama, moj izgovor je ja nemam novca za bolji mobitel.

Emiliano Zapata
3 godine prije

sve se svodi: “nece vas oni jasit, vec mi! “

Max
3 godine prije

Ja sam protiv takvih riješenja od strane bilo kojih kompanija ne samo američkih. Imam Pravo na svoje tijelo Privatnost Slobodu i ne želim Big Brother!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI