EU nije spremna za rat

Josep Borell
84 komentara

Evropska unija nije spremna za rat kao što je onaj u Ukrajini, upozorio je u srijedu šef diplomatije Unije Josep Borrell. On je to izjavio na panelu debate čiji je domaćin bila lobistička grupa Centra za evropske političke studije (CEPS).

Visoki diplomata je izjavio da ne vjeruje da je “realno” da bi zemlje EU mogle značajno unaprijediti svoje vojne sposobnosti na vrijeme, budući da je proces “dobrovoljan” i da ne postoji “zakon gravitacije da se stvari dogode”.

Objasnio je da, iako je dobro poznato gdje su odbrambeni nedostaci EU, mora postojati “poziv na uzbunu” da članice djeluju koordinisano i da na kraju ne troše novac. Međutim, izrazio je užasnutost što rat u Ukrajini očigledno nije bio “pravi poziv za buđenje”.

“Trebalo bi naučiti iz ovog rata. Gledajte, evropske vojske nisu mogle održati rat poput onog u Ukrajini duže od dvije sedmice. Ostaće im bez municije”, rekao je Borrel.

Ukazao je i na činjenicu da su se države EU previše navikle na mir i odbijaju da priznaju prijetnju koja prijeti iz inostranstva. On je naveo da je blok izgrađen uz zastavu mira i da je rat “nestao iz naše kolektivne mašte”, nakon što su njegovi osnivači krenuli da učine rat “mentalno nemogućim”.

Međutim, diplomata je napomenuo da mir „više nije motor, nije više nešto što se pokreće. Da, mir, dobro, šta još?”

“Ne vjerujte da je mir prirodno stanje stvari. Prirodno stanje stvari je rat i mi u Evropi, navikli smo da vjerujemo da je mir normalno stanje i nadam se da nećemo naučiti da to nije tako” , rekao je on.

Borel je dalje uporedio Evropljane sa “velikim pticama koje zabijaju glavu u pesak” i ne žele da shvate koliko je svet opasan, insistirajući da je važno da ih nateramo da shvate “kako je svet”.

Borrell je ranije pozvao na jačanje evropskih odbrambenih kapaciteta i da se prevaziđu nedostaci otkriveni sukobom između Rusije i Ukrajine. On je u nedjelju na svom blogu napisao da su najočitiji primjeri takvih praznina “iscrpljene zalihe koje su rezultat vojne podrške koju smo pružili Ukrajini”, kao i pitanja “naslijeđena iz prošlih budžetskih rezova i nedovoljnih ulaganja”.

„EU treba da preuzme više odgovornosti za sopstvenu bezbednost“, što bi zahtevalo stvaranje „modernih i interoperabilnih evropskih oružanih snaga, koje gledaju na viši deo spektra i takođe nastoje da povećaju sposobnosti i snage“ , istakao je on.

Diplomata je istakao tri glavne linije djelovanja koje bi na kraju trebale omogućiti bloku da iskorijeni postojeće nedostatke u svojoj odbrani: rad na borbenoj gotovosti, popunjavanje zaliha i modernizacija svojih sposobnosti.

„Sada je vrijeme da se evropsku odbranu pogura naprijed. Moramo da ojačamo evropsku odbrambenu industrijsku bazu i da budemo operativni sa potrebnim vojnim kapacitetima. Da budemo u mogućnosti da povećamo naše vojne kapacitete da se branimo, da ojačamo NATO i da bolje podržimo naše partnere kad god je to potrebno” , insistirao je.

U međuvremenu, Moskva je osudila sve veću militarizaciju EU i tvrdila da blok postaje “agresivni militantni igrač koji ima ambicije koje se protežu daleko izvan evropskog kontinenta” i da “slijedi stopama NATO-a”.

eurusijaukrajinaVisoki DiplomataVojne zalihe
Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
radoznalo_mače
1 godina prije

Evo nam Borel poručuje ‘Oh, baby, baby, it’s a wild world’.

Adriana
1 godina prije

Ovaj ga gadno lupeta. Što ćete, godine. Europske obrambene sposobnosti, europska obrambena industrija… Možda gospodar odobri ponešto, ali samo uz uvoz prekooceanskog oružja i neku sitniju proizvodnju po licenci. Uz trošenje više novca i dublju integraciju u NATO sa čvrstim prekooceanskim zapovijedanjem. Krajnje vrijeme za novog vanjsko političkog komesara EU. Ima jedan gorljivi kandidat u RH.

nekoime
1 godina prije

A zakaj onda čačkate mečku?

nekoime
1 godina prije

Zanimljivo, mir je vladao dok se američki, britanski i ukrajinski Židovi nisu umiješali.

Mirko
1 godina prije

Problem je sto nitko od obicnog naroda u EU nece da ratuje. To im je glavni problem tamo u Briselu. Nije narod glup pa da umjesto da odu na more u Hrvatsku, Majorku, Sardiniju ide u rove u Harkov ili Kijev

Max
1 godina prije

EU nije sposobna nizašto.

sebastian
1 godina prije

Mamicu vam poljubim,vi bi ratovali samo preko tuđih leđa.Slijedeći za baciti u peć bi vam bili dobri Balkanezeri.Njih ste se u prošlosti dobro naložili.Suha drva najbolje gore,a ne mokre engleske,njemačke i francuske šibe.Mrš.

1 godina prije

EU je tačno to, što taj senilac predstavlja.
Otkako su sve zemlje, koje tu nekad kolonijalističku zajednicu nogirali iz čitavog svjeta, samo još živi od sječanja na svoju nekadašnju veličinu.
Ali daleko od toga, da nije opasna…
Još uvijek može zavaditi, bombardovati, sa svojom ekonomskom moči, nauditi.
Posebno malima, malo tamnije kože ili onima, koji u nju vjeruju. Kao Ukrajina, recimo, koja če skupo platiti, što je izvjela Majdan…
Danima pratim, šta se je u ono doba STVARNO dešavalo.
A danas je opet postao popularanrazgovor Nulandove i Sulivana, jer su ga izbrisali sa tube.
Sada je na Rumble.. Znate več onu rečenicu “Fu*k EU!”.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Pa taman i da je EU spremna za takvu vrstu ratovanja pa zaustavi osvajaca i krene u kontraofenzivu, nabrzinu bi se promjenio takav nacin ratovanja pa bi svi glavni gradovi EU bili pretvoreni u pecurke!

Jednostavno receno
1 godina prije

Pa moj borele crni borele, nadam se da nam potomci neće uživati u tvom motoru i u onome što im ostavljaš, ako je rat motor pošalji malo svoje sinove na barikadu neka prvi vrte taj motor i dovedi svoj motor u svoju kuću neka malo turira po njoj pa onda tako nešto reci. Valjda će nam Bog suditi po svome sudu a ne po našem jer ako nam sudio po našem jao nama.

FATIH
1 godina prije

DOLAZI VRIJEME DA UPOZNATE POTOMKE RUSKIH VOJNIKA KOJE STE IZGLEDA ZABORAVILI.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ko o cemu… ? Samo pokazuje , razinu , vlastite bedastoce . Na koncu . Sto I ne bi . Tko je njega , ikada , igdje birao – tolika mu I odgovornost .. Najpose . Kada I koga je Russia , napala u EU ?!

Anti-Cancel
1 godina prije

Karma je, ipak, prava stvar. Za vrijeme kolonijalnih vremena ste ubijali, pljačkali i otimali, danas to ljubomorno čuvate, a u budućnosti će te sve fino platit, i to sa debelom kamatom. Što bi rekla ona narodna: ‘Vrati koke što si pozobala.’ Lako je bilo harat po golorukim narodima u Africi (Kongo), Indiji, Latinskoj Americi, arapskom svijetu i Kini u tamo neka vremena. Nije problem u tome što ste vi danas kao nenaoružani, nego je ‘đavo’ u fakat činjenici da su drugi bolje naoružani. Torsten Veblen, čuveni američki ekonomista, je sam priznao da je Zapad uvek bio pljačkaška civilizacija. Ja bih rekao i danas je, samo jalov. Koloniziranje i ubijanje drugih naroda radi profita, primarno je izum zapadnih Evropljana. Karma, polako i sigurno, ispravlja tu povijesnu nepravdu.

baljezgbaljezg
1 godina prije

ma meni je sve sta ovi evropski uhljebi kazu pusto baljezganje kad ionako samo izvrsavaju ono sta im se od preko bare naredi. Viktoria je bila iskrena i dobro je rekla: f*** the EU

uno
1 godina prije

Cudno, nema skretnicara.
Valjda je i sam shvatio koliko bi bio gloop s svojim komentarima na ovu temu.
On je
The most toxic
komentator na Logicnom

1 godina prije

Već ste u ratu , kasno je sad …

nekoime
1 godina prije

EU je pala bez ispaljenog metka i pristala plaćati troškova američkog bankrota po cijenu vlastitog uništenja.

BanOvan
1 godina prije

EU nije spremna za rat … al’ je spremna *rat.

HEKPCT
1 godina prije

Čitam između redova, ma jesu li to Ameri razoružali EU tjerajući je da šalje oružje u Ukrajinu?

tihobl
1 godina prije

Djuro ispunila ti se zelja – traktorijada je u toku. Ukropi beze na motokultivatorima sa punim prikolicama hrabrih ratnika. Pun telegram snimaka.
A ako ti je to tesko gledati imas snimke americkih vojnika kako se probijaju kroz ukrajinsku dzunglu pod punom opremom + tegle protivoklopne rakete.

tihobl
1 godina prije

Jos jedna informacija – juce sam objavio da su demineri otkrili azovce u Azovstalju.
Momci su se sakrli da docekaju kraj rata igrajuci PS4 (Rinat Ahmetov im je obecao PS5 ali nije ga isporucio). Ali izgleda da nisu oni jedini i da su ostali azovci ruse upucavali na PS dok su bombe zasipale Azovstalj. Znaju da su sve izminirali okolo, pa nisu ni izlazili da se bore. Azovci su obican fejk, samo tetovirani manekeni, dobri za slikanje i maltretiranje civila.

1 godina prije

Onaj azovac što je prijetio kadirovu prebačen za grozni 😅

branko
1 godina prije

Grci ukrali Iranu tanker PA na americki zahtjev Dali Kaubojima naftu. , Ocito kradja….ond Iran is zapljenili Grcima dva broda…tako je ponovom medjunarodnom zakonu Pisani od anglosaksonskih g*

ogo
1 godina prije

Da se je gospodin javio sa videom snimljenim na Ukrajinskom bojistu kako se bori protiv Rusa sve bih mu povjerovao.
Ovako ovaj les nam salje poruke da moramo ulagati u oruzje i slati nasu djecu u rat.
Gospodin sotona nek salje svoje unuke u ratove i nek kupuje oruzje svojim imetkom za primjer drugima.

antinato
1 godina prije

EU dobila pretnju od Rusije i odjednom nestala hrabrost….
Kukavice..

Stonoga
1 godina prije

To je onaj ratni huškač koji je prvi rekao da se nema šta razgovarati sa Rusijom, nego da odluka mora pasti na bojnom polju. Riječi najvišeg diplomata Europske unije.

Uostalom, ni njemu ni Zapadu ne treba ništa vjerovati. Lažu kad zinu. Nato je zauzeo položaje na granici Ruminjske, Moldavije i Ukrajine, a po riječima Lukašenka i na sjeveru prema Bjelorusiji.
Da spremaju prodor na jugozapad Ukrajine je izgledno:
Već su nekoliko puta pokušavali zauzeti Zmijski otok (danas su opet izviđali)
teško naoružanje (iz Poljske) viđeno je na istočnoj granici Rumunjske
Englezi pokušavaju dostaviti naoružanje (brodovima) u Odesu

Ringo10a
1 godina prije

Pa zasto onda provociraju Rusiju …vec godinama

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

EU joj nije spremna za rat ali je gotovo spremna za raspad sistema.

Vjerovatelj
1 godina prije

“Ne vjerujte da je mir prirodno stanje stvari. Prirodno stanje stvari je rat i mi u Evropi, navikli smo da vjerujemo da je mir normalno stanje i nadam se da nećemo naučiti da to nije tako”.

Vjerovanje, vjerovanje, vjerovanje… Znam da je mir prirodno stanje strari. Znam!

Praetorian
1 godina prije

EU uopce ne moze biti subjekt odlucivanja. Odlucivanje se mora vratiti suverenim drzavama. Ispred EU su drzave ponaosob i za ocuvanje naroda Europe je prvo neophodno razmontirati tu naddrzavnu tvorevinu. Kada bi se EU raspala, u Europi bi nastao mir i prosperitet

antinato
1 godina prije

Još prije dva tjedna zapadni mediji su pisali, da je stav EU izključivo rat do konačne pobjede. A danas bi EU smirivala situaciju, jer je dobila jake ruske batine i shvača, da Rusija pobjeđuje tako u energetskom, trgovinskom, kao i u pravom ratu.
EU je američki klaun i nema nikakvog utjecaja, osim što huška i laže po nalogu vladara iz USA.

Mane
1 godina prije

Evropaa od rata nece pobeci. Ko sa djavolom tikve sadi od glave mu se olupaju

Roccos
1 godina prije

Koliko se samo ovaj Bordell koorchio,a jasno,u pitanju je običan blefer na uzici deep statea.Ni ostali eu lupeži nisu ništa bolji,glume neke moćne drmatore,a ustvari sve Glištun Gmižić do Glištuna(lik iz Matakovićevih stripova).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI