EU nije uspjela postići dogovor o zabrani viza za Ruse

Peter Szijjarto
12 komentara

Među državama članicama EU “nije bilo konsenzusa” o predloženoj potpunoj zabrani ruskih turista, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, a citirao je novinar novinske agencije MTI.

Szijjartova izjava je data dok su se ministri vanjskih poslova EU okupili na neformalnom sastanku u Pragu kako bi razgovarali o daljnjem odgovoru na sukob u Ukrajini.

Nekoliko država članica EU već je prestalo izdavati vize ruskim građanima, dok je nekoliko zemalja srednje i istočne Evrope lobiralo za zabranu u cijelom bloku, tvrdeći da je nepravedno dozvoliti ruskim turistima da posjećuju EU kao i obično dok traje sukob u Ukrajini.

Neki, uključujući estonsku premijerku Kaju Kallas, rekli su da turisti iz Rusije predstavljaju sigurnosni rizik i sugerisali da bi zabrana ulaska u EU izvršila dodatni pritisak na Kremlj.

Drugi, kao što su njemački kancelar Olaf Scholz i najviši diplomata EU, Josep Borrell, protivili su se potpunoj zabrani viza, insistirajući na tome da blok ne bi trebao zatvoriti svoja vrata običnim Rusima, posebno ako se ne slažu s politikom Kremlja u vezi s Ukrajinom.

eurusirusijaukrajinaVize
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Jasno da nisu kad je to glupost.

Grdi
1 godina prije

Bar sad se vidi koji politicari imenom i prezimenom su rasisti i nacisti indokrinirani ekstremenom ideologijom i mrznjom …… ti ljudi moraju odgovarati pred sudom …..

Tony
1 godina prije

Ma postici ce oni dogovor ali ne samo za ruse nego i ostale koji podrzavaju ruse.

nessy
1 godina prije

Nakon sankcija Rusiji, vezano za energente, stetu i to nevjerojatno veliku, je imala samo EU. Ukidanjem viza ruskim turistima, procjena gubitka je 21 miljardu eura. Da li EU vladaju potkapacitirani idioti, ili ocito zlonamjerni sluzbenici, mislim da je do sada svima vec jasno. Naime, i ovi razbojnici iz INA-e su se osilili, mislili su da im sve moze proci, pa su se prevarili. Ovi EU birokrate, rade neusporedivo vecu stetu, puno vecem broju ljudi. Doci ce i tome kraj, pa bi mnogi zlocinci mogli ukrasavati drvorede,mozda vec i ove zime.

Nekoime
1 godina prije

Već vidim kako carinici provjeravaj putovnice i vize jedinicama Crvene Armije u nadiranju.

ogo
1 godina prije

EU moze samo da prodaje vize Rusima kad drugog nema a i krse sankcije jer je zabranjeno
trgovati sa njima

tuf
1 godina prije

Koliko sam pročitao u vijestima postigli su ‘kompromisno’ rješenje o ukidanju pojednostavljenog viznog režima koji je do sada bio dostupan ruskim državljanima. Odluka je donesena većinom glasova bez mogućnosti veta neke od članica EU. Nije prošlo lobiranje američkih jastreba – trojanskih konja koji su htjeli uvesti radikalne zabrane svim Rusima, ali nije ni ovo daleko jer se ide po ideološkoj liniji, odnosno odobravati će se onima koji se odreknu lojalnosti Rusiji. Tako nešto nije postojalo ni za vrijeme Sovjetskog saveza i tako nešto od turista ne traži čak ni Sjeverna Koreja.

Vanja
1 godina prije

Smislili su da u formular za vize unesu pitanje-slažete li se sa specijalnom operacijom Rusije u Ukrajini?Lukavo,i to će služiti u propagandne svrhe,ali mnogi će kao Galileo Galilej reći da je ravna ploča iako znaju da se okreće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI