EU: Njemačka i Francuska prepiru se oko nuklearnog pitanja

EU-nuklearno pitanje
11 komentara

Bruxelles mora djelovati na buduću europsku „zelenu taksonomiju“, koja uvjetuje pristup financiranju, a time i ulaganja, posebno u energetskom polju.

Berlin želi da nuklearna energija izbjegne bilo kakve subvencije, za razliku od Pariza. “Zelena taksonomija” odlučno je … nuklearno pitanje unutar Europske unije, čiji “zeleni pakt” želi postići ugljičnu neutralnost do 2050. godine, odnosno “ravnotežu između emisija i apsorpcije ugljika iz atmosfere kroz izvore ugljika”. Lobiji i antinuklearne zemlje pokušavaju se nametnuti u stvaranju ove europske etikete, koja mora pružiti zajedničke standarde investitorima i privući privatni i javni kapital (putem državne i europske pomoći).

Međutim, nije tajna da se, uz udruge poput Greenpeacea, Berlin – koji također može računati na svog austrijskog saveznika o ovom pitanju – protivi tome da se nuklearna energija klasificira kao održiva energija u “zelenoj taksonomiji”.

Odbacujući atom, Njemačka je odabrala mješavinu električne energije uglavnom kombinirajući ugljen s isprekidanim energijama poput snage vjetra i fotonaponskih elementima. Iako je nuklearna energija s niskim udjelom ugljika (sa znanstvenog konsenzusa s ovog gledišta jedna od najčišćih za klimu, budući da gotovo ne proizvodi stakleničke plinove), europski nacrt objavljen u ožujku dao je razlog antinuklearnom uklanjanju energija atoma iz taksonomije, a time i pomagala.

Suočen s tom situacijom, Emmanuel Macron, potpomognut od sedam europskih zemalja (Mađarska, Poljska, Češka, Rumunjska, Slovačka i Slovenija), poslao je 19. ožujka pismo Europskoj komisiji izražavajući zabrinutost zbog projekta taksonomije. Francuska doista više od 70 % ovisi o nuklearnoj energiji za proizvodnju električne energije. Pa čak i ako predsjednik namjerava smanjiti tu brojku na 50 % do 2035. godine, nema sumnje da će se morati graditi novi reaktori kako bi se postupno zamijenili oni najstariji, što zahtijeva masovna ulaganja.

“Hitni je poziv da se osiguraju jednaki uvjeti za nuklearnu energiju u EU, bez isključivanja iz klimatskih i energetskih politika i koristi”, navodi se u tekstu objavljenom na web stranici poljske vlade, jednog od pariških saveznika u Europskoj uniji. Poljska, koja također uvelike ovisi o ugljenu, računa da će nuklearna energija smanjiti svoje emisije. Izbor je utoliko više strateški što zemlje poput Francuske omogućuju da imaju jednu od najjeftinijih struja na svijetu.

Potpisnici posebno zahtijevaju “da europska energetska i klimatska politika podupiru sve putove ka klimatskoj neutralnosti, u skladu s načelom tehnološke neutralnosti”. Oni također ističu “bitni doprinos [nuklearnog materijala] u borbi protiv klimatskih promjena” i vide ga kao sredstvo podrške razvoju obnovljivih izvora energije i vodika, ne zaboravljajući pritom stvorena radna mjesta.

Znanstvenici koje je imenovala EU slažu se s nuklearnom energijom…

Nakon objave ovog pisma, drama: Europski stručnjaci objavili su izvješće u kojem se zalažu za uključivanje nuklearne energije na popis „održivih“ ulaganja prihvatljivih za klimu. Europska je komisija zapravo naložila svojoj znanstvenoj službi (Zajedničko istraživačko središte, JRC) da utvrdi može li atom integrirati svoj popis (taksonomiju) energija koje se smatraju vrlinskim i za klimu i za okoliš, što će vjerojatno ”olakšati financiranje”.

U svom najnovijem izvješću stručnjaci JRC-a stoga smatraju da “nijedna analiza ne pruža znanstveni dokaz da nuklearna energija šteti ljudskom zdravlju ili okolišu više od ostalih energija” uključenih u spomenutu taksonomiju.

“Ako uzmemo u obzir neradiološke učinke, utjecaji nuklearne energije u osnovi su usporedivi s hidroelektričnom i obnovljivom energijom”, preciziraju. Što se tiče radioaktivnih učinaka, „mjere koje sprečavaju štetne utjecaje ili ograničavaju njihove posljedice mogu se uspostaviti, uz postojeće tehnologije, uz prihvatljive troškove“. Konačno, geološko sahranjivanje nuklearnog otpada prema njima je “prikladan i siguran način” za njegovu učinkovitu izolaciju.

…ali Bruxelles zahtijeva drugu znanstvenu studiju

U tom kontekstu, EU je 21. travnja predstavio svoje kriterije za “zelene” investicije, ne uključujući nuklearnu energiju, preferirajući odgoditi odluku o ovoj temi. “U tijeku je znanstvena procjena koja će biti dovršena ovog ljeta”, čime je odbijen europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis. Ova nova nuklearna procjena bit će predana stručnjacima za zaštitu od zračenja i odboru nadležnom za zdravlje i okoliš.

U sadašnjem stanju nuklearna energija podvrgava se više procjenama od takozvanih “obnovljivih” energija kao što su energija vjetra i fotonaponski sustavi, čiji je utjecaj na okoliš daleko od postizanja konsenzusa među znanstvenicima. Je li to znak da Berlin to sve kontrolira? Odgovor do kraja 2021. godine, kada EU želi dovršiti svoju „zelenu taksonomiju“.

eufrancuskanjemačkaNuklearna energija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

Plan B se ocito zahuktava…

Idioti “doktori i nauka” – nikom vise nisu potrebni…
Ono malo preostalih idiota koji cekaju cipovanje – ova Rotschild/Rockfeller banda iz WHO i “javnog zdravstva” ce uskoro da pobije i to je to…

Judaizerska Ponzi-Piramida na papirnatim-digitalnim shekelima se raspada…
Ocito je da moraju agirati rapidno…

Tzv “geopolitika” je oduvijek bila njihovo najdraze oruzije, ali i najdraze “lizalo i poslastica” (idiotima) koji se njome bavi iz Goyimskih “mudrih naucnih i informativnih agencija“…
Moglo bi se to jos sto sta dodati – kad se goyimi napujdaju sa onakvim slicicama koje neki dan Portal objavi i “naucnom radu” – prc trt pljuc frr mrr drk “profesora” Nosica

4- 5 takvih idiotskih “naucnih clancica” svake sedmice diljem EU i Svijeta – i vidjeces kako “geopolitika” radi za Rotschilda i Piramidu ZLA… Nema bolje i pametnije…

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Emiliano Zapata
3 godine prije

Ova tema je ocito bitnija od toga sto nam se najmladi guse pod maskama? Evo nesto sto bi trebali svi znati: Dragi komentatori (izostavka trolovima) ali i ugostiteljii, vlasnici teretana i svi koji pohodite crkve, napokon imate podrzati Srecka Sladoljeva i Valeka koji uz parolu GLAVE GORE MASKE DOLJE jedini na RH politickoj sceni zele ukinuti besmisleni lockdown, stetne maske, glupe distance i ove ucijene experimentalnim cjepivom! Dali ce u tome uspjet neznam. Hoce li se nakon eventalnog uspijeha drzat obecanog, neznam. Demokracija nije ono sto volim ALI DRUGOG IZBORA OSIM ULICE NEEE MAAA TEEEE!!! SVIMA onima koji iz bilo kojeg razloga ove ljude ne podrze a da to mogu, iskreno zelim svim srcem da do kraja zivota nose maske, drze distance, primaju vakcine i zivotare u lockdownu! Uopce me ne zanima nikakvo filozofiranje, nikakvi izgovori, rasprave, politicka nadmudrivanja izvolite ono sto mozete uciniti jednostavno ili me NE ZANIMATE. Oni… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Ja nisam pobornik nuklearne energije , Ali i Njemačka zelene agenda je bezvezna namještaljka svjetskih moćnika koju gura besprizorna Greta Thunberg.

tuf
3 godine prije

“Zelenim” fašistima je izgleda cilj što veća patnja i osiromašenje stanovnika Europe jer svojim ekstremističkim pristupom u promjeni energetske slike kontinenta uzrokuju radikalno poskupljenje električne energije (Njemačka već vidi što prelazak na ‘obnovljive’ izvore znači za njihov džep) i ironično – anti-ekološki industrijski ciklus koji a) iscrpljuje rude na vrlo destruktivan način, b) uzrokuje bizaran konzumeristički ciklus uslijed kojega će se baciti milijarde tona trenutnih tehnologija kako bi se zamjenili ‘zelenijima’ sve dok ne uspostave novi standard ‘još zelenijih’ zbog kojih će se opet mijenjati energetska učinkovitost zgrada, vozila i kompletne mehanizacije kao i industrije. Itekako je jasno da njima zapravo nije do štednje, nego ogromnog novog ciklusa potrošnje, investiranja, odbacivanja starog i iscrpljivanja prirode. Najbolji trik Vraga je u uvjeravanju čovjeka da ne postoji.

Stara kuka
3 godine prije

Znači ugljen, nafta i plin ne valjaju jer ljute Gretu Thunberg, nuklearke ne valjaju jer se ne sviđaju Angeli, hidroelektrane su dobre čak i i ako se zbog njih potapaju stotine kvadratnih kilometara plodnog zemjišta i preseljavaju desetine tisuća ljudi, biogoriva su isto dobra iako se za njihov uzgoj masovno krče šume i traći vrijedno poljoprivredno zemljište.

A najbolji su nepouzdani, skupi i ekološki katastrofalni izvori energije poput solarnih i vjetrenjača

Ne sumnjam da će EU naći dovoljan broj prostitut…, pardon “znanstvenika” koji će sve ovo potvrditi. I onda više naravno neće više tražiti druge “znnstvene studije”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI