EU odbija da se izvini zbog izbrisane objave o ukrajinskim žrtvama

Ursula von der Leyen
18 komentara

Evropska komisija kaže da “nema potrebe da se izvinjava” Ukrajini zbog sada obrisane izjave njene predsjednice Ursule Von Der Leyen, koja je tvrdila da je ukrajinska vojska pretrpjela 100.000 mrtvih u sukobu s Rusijom.

“Objasnili smo na društvenim mrežama razloge i kontekst u kojem je to napravljeno”, izjavila je portparol EK Dana Spinant na konferenciji za novinare u Briselu u četvrtak, nakon što ju je nekoliko novinara pritisnulo da objasni kako je došlo do incidenta.

Von Der Leyen je u srijedu navela u videu objavljenom na Twitteru da je “više od 100.000 ukrajinskih vojnih oficira ubijeno” u devet mjeseci otkako je Rusija poslala trupe u zemlju, dodajući da je oko 20.000 civila također izgubilo živote zbog borba.

Izjava predsjednika EK izazvala je reakciju Kijeva, čiji su zvaničnici insistirali da je broj mrtvih “povjerljiva informacija” i da podliježe “ograničenju objavljivanja”.

Ubrzo nakon toga, video snimka predsednikovog obraćanja ponovo je postavljena i montirana kako bi se izostavilo spominjanje ukrajinskih gubitaka. Glasnogovornica Dana Spinant je također tvitovala ispravku i izjavila da je brojka netačna, priznajući da je procjena EK, koja je dobijena iz neimenovanih “spoljnih izvora” , trebala predstavljati ukupne žrtve, odnosno, i poginule i povrijeđene, i trebala je pokazati Ruska brutalnost.

Tokom konferencije za novinare u četvrtak, Spinant je više puta odbijao da otkrije izvor EK za broj poginulih i odbijao je da objasni kako je ova informacija završila u govoru Von der Leyen.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odgovorio je na incident optužujući EK za “ponižavanje” autocenzure i rekavši da je brisanje tvita još jednom pokazalo da EU nije ništa drugo nego marioneta SAD.

Krajem septembra, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da su ukrajinski gubici do tada iznosili više od 61.000 vojnika, što je deset puta više od ruskih.

rusijaukrajinaUrsula von der Layen
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Buničar
1 godina prije

SVI uvelicavaju protivnicke a umanjuju vlastite gubitke. Sto je tu novo?

korisnik
1 godina prije

sad če ju stavit na stranicu neprijatelja ukrajine. ko muska.

Rimtutituki
1 godina prije

Da se izvuni,kome? Libo kurac sviju za eu i ursulu,ne vrijede ni za sta.znaju vec svi da je to tearar za budale,prava moc je na drugim adresama. EU institucije postale cirkusono sto su uvijek i bile,nulle od ljudi sjede tamo,jasno svakom.Borrel ima moc ko moja nepismena prababa

Tupko Glupko
1 godina prije

Izjava predsjednika EK izazvala je reakciju Kijeva, čiji su zvaničnici insistirali da je broj mrtvih “povjerljiva informacija” i da podliježe “ograničenju objavljivanja”.

Savjetnik Zelenskog tvrdi da su ukrajinski gubici 10 puta manji od brojki koje je “greškom” iznijela šefica EU komisije.
S druge strane, ukrajinska vlast redovno objavljuje na društvenim mrežama vrlo precizne informacije koliko je Rusa poginulo, koliko je aviona, tenkova uništeno, što zaspadni mediji uredno prenašaju.

Kako znaju koliko je Rusa točno poginulo sa druge strane fronte i u neposrednim borbama, a ne znaju za svoje?

Izgleda da von der Leyenova isto hoće za pregovarački stol dovesti Ukre i Ruse, kao i SAD, jer Ukri nisu ispunili njihovu misiju gospodarskog i vojnog slamanja Rusije unatoč svoj pomoći koju su dobijali – dolazi vrijeme za naplatu.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Morbidarije odasvud …

Zok
1 godina prije

Samo što Rusija nije protivnik EU.

dona
1 godina prije

kako ih nije sramota hvaliti se brojkama stradalih, da nisu slali oružje Ukrajini rat bi bio već gotov i manje bi bilo stradalih , imate krvi na rukama i to previše

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo je bivši ruski predjsednik Dimitrij Medvedev objavio na svom Twitteru:

„Mahnita tetka Ursula je preko svog Twittera obavijestila svijet da su Oružane snage Ukrajine ‘izgubile 100.000 vojnika’. Očigledno je da je tetkica dobila pljusku iz Washingtona. Čini se da je bilo bolno. Djeluje krajnje ponižavajuće. Nema nikakve Europske unije, postoji država broj 51“,.

Tupko Glupko
1 godina prije

A ovako Ursulinu izjavu cenzuriraju u medijima:

 twitter. com / AZgeopolitics/status/1597913370023579648

tihobl
1 godina prije

Koje rasulo vlada na zapadu – prvo je bilo da je raketa ruska i da slijedi potezanje clana 5. ili bar clana 4. da bi ujutro raketa postala ukrajinska i zavladala tisina. Usrulja izlanu da pobjednicka armija ima 100.000 mrtvih da bi je isjekli. I jos traze da se izvinjava svom Visokom Prestavniku Zelenskom. Na zapadu ne zna se ko gdje udara. Ne zna se ko ima goreg visokog prestavnika: BiH Solca ili EU Zelenka.

Max
1 godina prije

Luda Ursula stalno nešto piše i briše.

Tupko Glupko
1 godina prije

Inače su von der Leyenovoj još 2015. našli da je 43,5% njezinog diplomskog rada iz 1991. plagijat.
Dva njemačka akademika su tražila da se ovaj rad poništi, ali je fakultet gdje je diplomirala odlučio da ga ne opozove.

Tupko Glupko
1 godina prije

A i ova je lutka na koncu.
Ima sedmero djece starih između 23 i 35 godina s kojima je mogu ucjenjivati kako žele.
Baš me zanima jesu li svi trostruko cijepljeni sa Covid cjepivom za običnu raju.

tihobl
1 godina prije

Povecao se broj prebjega na stranu LNR:

Број дезертера у Оружаним снагама Украјине порастао је након изјаве шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен о губицима украјинских трупа.

Ово је изјавио официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.

gogo
1 godina prije

ursula samo radi što joj gazde narede

gostgost
1 godina prije

40,000 ruskih, 200,000 ukrajinskih žrtava*

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI