EU odobrila Ukrajini zajam od milijardu eura

27 komentara

Europsko vijeće je u utorak odobrilo dodatni zajam od milijardu eura Ukrajini ” po hitnom postupku ” i obećalo da će Kijevu pružiti dodatnu pomoć ” u narednim mjesecima”.

Prema saopštenju Saveta, ukupna makrofinansijska podrška EU Kijevu od kraja februara, kada je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj zemlji, sada je dostigla 2,2 milijarde evra.

Zajam bi trebao „ Ukrajini dati potrebna sredstva za pokrivanje hitnih potreba i osiguranje rada kritične infrastrukture, rekao je češki ministar finansija Zbynek Stanjura.

Češka trenutno predsjedava Vijećem EU.

Izvršni potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis pozdravio je tu odluku, rekavši da joj je “ukrajina ekonomija u ratu” ” teško potrebna” kratkoročna pomoć.

„EU je tu da pomogne “, napisao je Dombrovskis.

Evropski parlament odobrio je dodjelu sredstava 7. jula.

Pomoć će biti puštena kada se s ukrajinskim vlastima dogovori memorandum o razumijevanju.

Zajam je dio “visoko povlaštenog” dugoročnog paketa kredita koji je Evropska komisija predložila 18. maja. Ovih 9 milijardi eura bi ” dopunilo značajnu kratkoročnu olakšicu do sada, uz novu izuzetnu makrofinansijsku pomoć” za Ukrajinu, objasnila je tada predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Međutim, prema Corriere della Sera, Njemačka je više od mjesec dana blokirala paket pomoći.

Njemačkom ministru finansija Kristijanu Lindneru se ne sviđa što Brisel nudi finansiranje pomoći Ukrajini iz zajedničkog evropskog duga, tvrdi italijanski list, dodajući da je Berlin za sada pristao da odobri samo tranšu od milijardu evra.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko, u intervjuu za Corriere della Sera u ponedeljak, potvrdio je da se članice EU ne slažu oko toga kako treba da podrže Ukrajinu, i da neke od njih smatraju da je 9 milijardi evra previše.

Marčenko je takođe rekao da dok Ukrajini treba 5 milijardi evra (5,05 milijardi dolara) svakog meseca, Kijev je do sada primao mnogo manje. Ovi komentari dolaze nakon što je sredinom maja najavio da će Ukrajina možda morati da pribjegne ” bolnim ” mjerama kako bi spasila ekonomiju usred sukoba s Rusijom. Tada je upozorio da će vlada možda morati povećati poreze, smanjiti potrošnju i nacionalizirati određena preduzeća.

euukrajinaZajam
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Sto Rusiji, sto ruskim oligarsima zapljenjeno je barem 1.000 milijardi dolara, navodno kao reparacija Ukraini. Sada se naravno iznos na kapaljku šalje Ukraini, a glavna lova ostaje ovrhovoditeljima.

tata mata
1 godina prije

cudin se putinu sto i im ne da ultimatum ,,vracaj pare ili stize sotona 2 na naplatu

Tupko Glupko
1 godina prije

2,2 milijarde eura je dala EU Ukrajini u ova četiri i pol mjeseca rata?
Ali Zelenski je izjavio da mu treba 7 milijardi dolara mjesečno, ovo je za njega ništa.

Smokva
1 godina prije

Lako dati milijardu ojra Ukrajini kad štampaju ojre do mile volje

Smokva
1 godina prije

Mafija korumpirana pljačkaška najjača u Ukrajini na cijelom svijetu

Tupko Glupko
1 godina prije

Neće Ukrima poslije rata ostati ni gaće na štapu u njihovom državnom vlasništvu.
Nema džabe ni u stare babe von Leyen, lijepo piše da je riječ o zajmovima.
Bill Gates čeka razvoj događaja – što ostane Ukrajina, pokupovat će im njihovu kvalitetnu plodnu zemlju.

mrdo
1 godina prije

Sigurno stiglo naređenje iz Vašingtona. Treba što više osiromašiti EU bacanjem love (od poreza evro ovaca naravno) u nacističku rupetinu bez dna propalu Ukropiju. Bivša Ukrajina postaje ruski protektorat, a EU američka kolonija.

djismi
1 godina prije

Ljudi, čitate li naslov: “EU odobrila ZAJAM…”. Zajam je pojam sa preduslovom da se vrati. Ko će ga vratiti? Ukrajina, država koja više neće postojati?

Mirko
1 godina prije

Prvo im se upetljaju, pa ih onda medijski okuraže, zatim nahajcaju da se nadignu, pa daju javnu podršku u ratu, zatim malo pomoći i onda se izmaknu i ponude zajam. Hahaha. PA STVARNOOOOO. Ako su ukrajinci pametni, odbiće zajam, proglasiti EU neprijateljem broj 1, potpisati primirje sa Rusijom i lijepo zauzeti stranu kojoj pripadaju tj Slavensku! Ovo je strašno šta im je stara k*** Europa uradila!

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Dogoditi će se nešto o čemu su ukrajinske vlasti samo sanjale.
Sav njihov vanjski dug prema zapadnim zemljama bit će poništen.
Putina za Nobelovu nagradu za ekonomiju…

P.S.
Da su ruskim oligarsima zaplijenili milijarde…
Obični Rusi proglasili Dan radosti.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

1 dolar – 1 euro
Amerika je spremna za ulazak u eurozonu…

Hrvatska također…
Sezame, otvori se!!

P.S.
Dobili novog ministra financija…

“Tko se preko reda cijepi, postane ministar.”
stara Pfizerova narodna

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Jedan brzopotezni…

”Pomoći ćemo Ukrajini s poslijeratnom obnovom.” – Grlić Radman

Poslati će im Paladinu…

Brkan
1 godina prije

Danas nema nista ljepseg nego biti politicar u Ukrajini!
Pare se slijevaju kao bujica, nema da nema, koliko treba, nije u pitanju.
Podsjetimo se kako je ono bilo u Rwatzkoj. Pare u koferima, tajni racuni u Austriji, ciscenje racuna u domacima bankama, nitko nesmije postavljati pitanja. Mnogi su iz rata izasli kao milioneri. Da ne nabrajam vazne face koje su se omastile, spomenut cu samo rvatzkog borca, junaka i heroja gosp. generala Zagorca, onoga najblizeg kopanji i najbezobraznijeg, sa najmanje skrupula, koji je potukao sve rekorde.
Ali sve je to bila sica, sica u odnosu na ukrajinsku “borbu”.
I to nije sve!
Kako je posao ukrajinskih ministara i rukovoditelja naporan i stresan, treba im olaksati zivot, unijeti malo radosti, potaknuti njihov elan i unijeti malo veselja u njihovu tesku i tmurnu svakodnevnicu.
Pogledajte na linku: southfront.org/25-year-old-girl-without-any-experience-appointed-deputy-minister-of-european-integration-in-ukraine/
Aha, sto kazete sada? Mislili ste da se salim, na pocetku? 🙂

Max
1 godina prije

Sve će to naplatiti.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Sad malo ozbiljno…

” Njemačka već više od mjesec dana blokira pomoć EU Ukrajini od 9 milijardi eura. Berlin je odobrio samo prvu tranšu od milijardu eura.” – Corriere Della Sera

Navodno, njemački ministar financija Christian Lindner ne odobrava što Bruxelles nudi financiranje pomoći Ukrajini nauštrb zajedničkog europskog duga.

djismi
1 godina prije

Da ne zaboravimo Portugal i Češku. Ako se rasplinjavi novac budžeta EU, davanjem Ukrajini, manje je za ove dve države. To je za njih neprihvatljivo. Nemačka je takođe protiv davanja novca, s obzirom da Poljska, u skladu sa svojim brojem stanovnika, imaće veće ingerencije u kontroli novca. Ako još i Ukrajina uđe u EU, Nemačka je u manjini u Briselu. Mislim da nemci nisu baš toliko glupi da pristanu na takvu igru.
Pride, ubijeni bivši premijer Japana imao je ideje da se malo spusti lopta između Evrope i Rusije, a samim tim i tenzije na svetskom nivou. Žao mi je čoveka, ali očigledno neko nema dobre misli i namere.
Duboko sam uveren da Japan i japanci nisu zaboravili dve nuklearke i da će se okrenuti protiv onih koji su iste poslali Japanu, pa makar i zaboravili neprijateljstva prema Kini.

SvapskiSamoubica
1 godina prije

Halo EU, ima li koja milijarda za mene? Za svoje gradjane koji Euro da udijelite? A ne samo da nam racune i cijene nabijate u nebo, bando lopovska.

ludnica za hibere
1 godina prije

Ukrajinci su naivni i glupi kao i naš Hiber..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI