EU podržava nastojanje da se sprovedu sankcije protiv Turske

EU sankcije Turskoj
18 komentara

Ranije je Brisel uveo pojedinačne sankcije zbog ilegalnog bušenja u teritorijalnim vodama Kipra u istočnom Mediteranu. U novembru je EU produžila ove sankcije za godinu dana, do 12. novembra 2021.

Na samitu Evropske unije dogovoreno je uvođenje sankcija protiv Turske, prenosi agencija France-Presse pozivajući se na diplomatske izvore.

EU namjerava da se koordinira djelovanjem i odlukama Sjedinjenih Država u vezi sa Turskom, navodi se u saopštenju nakon samita. Pored toga, lideri EU zadužili su svog šefa spoljne politike EU Josepa Borrella da pripremi međunarodnu konferenciju o situaciji u istočnom Mediteranu.

Uoči samita, šef Evropskog savjeta Charles Michel naglasio je odsustvo pozitivne dinamike u djelovanju Turske u istočnom Mediteranu.

Naglasio je da EU želi stabilnije i predvidljivije odnose sa Turskom, ali je spremna da koristi alate kojima raspolaže ako ne vidi pozitivne promjene.

U ponedjeljak je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da neće prihvatiti nikakve planove ili mape kojima je cilj ograničiti zemlju na obale južne Antaliye.

„Evropska unija treba da se riješi svog strateškog sljepila i ne dozvoli da njom manipulišu ni kiparski Grci, ni sama Grčka u istočnom Mediteranu“, rekao je Erdogan u video poruci za radionicu o istočnom Mediteranu.

Turska je uključena u dugogodišnji pomorski granični spor sa Grčkom i Kiprom zbog veličine njihovih ekskluzivnih ekonomskih zona u istočnom Mediteranu. Atina i Nikozija izrazile su oštar prigovor prisustvu turskih istraživačkih brodova u vodama za koje Grčka i Kipar tvrde da su dio njihovih ekskluzivnih ekonomskih zona. Borbu za ekskluzivna prava na to područje pogoršava prisustvo značajnih nalazišta gasa u regionu.

Evropska unija uvela je sankcije Turskoj u julu 2019. zbog bušenja u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ) na Kipru. Pored toga, EU je takođe uvela finansijske restriktivne mjere protiv Ankare, smanjujući iznos pomoći Turskoj za 2020. godinu, a takođe je pozvala Evropsku investicionu banku da preispita svoje kreditne aktivnosti u ovoj zemlji, posebno u pogledu kreditiranja protiv državnih zaloga. Trenutno su na sankcionom spisku dva građanina.

euSankcijeturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ingle
3 godine prije

Te njihove sankcije ce biti pljuska po ruci.
Vrana ne kopa oko vrani.

Umpah Pah
3 godine prije

Buše vodu ?
Sankcionirati !
I medijski eksponirati !

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
Weteran
3 godine prije

Podržavam gospodina Erdogana u njegovim potezima!

brusli
3 godine prije

Da nije USA na tom vrlom starom kontinentu bi i dan-danas beskrajno i neprestano ratovale najmanje 4 carstva: Britansko, Franačko, Germansko i Rusko.
Naravno ne zbog toga što je USA pozitiva, niti je takvu vidim nego zato što … ne da mi se tipkati.

3 godine prije zadnji put uredio brusli
ivica
3 godine prije

Erdogan i Vucic ista politika

Pero
3 godine prije

Vidi turcina sto se namrcio, nije to nista sta ce da bude kada Biden zasjedne.
Kongres je vec izradio sve nacrte sankcija za turke, samo cekaju da Trump preda kljuceve.

Sulejman
3 godine prije

Sultane ne popuštaj pod ucjenama ni sankcijama..imaš pravo izlaza na mediteran po međunarodnom pravu, zapadni imperijalisti bi najrađe da se turci samo brčkaju u svom pličaku dubine do koljena, čuvaj interese svog naroda!

stojan
3 godine prije

udri G-dine Erdogane po evropskim i grckim govnima, engleskim vazalima……centar, seme zla je u londonskom Sitiju koji kontrolise 2/3 novca na svim svetskim off-shore destinacijama, tj., jevreji sa boravkom u britaniji, G-din Erdogan jos uvek titra muda jevrejima, kad ce mu prekipeti ?

Plavi
3 godine prije

Super vijest za vas rusofile da Logicnoga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI