EU postaje najveći svjetski uvoznik LNG-a

LNG Tanker
20 komentara

Kupnja ukapljenog prirodnog plina u bloku nadmašila je kupnju Kine, Japana i Južne Koreje 2022.

Kupnje ukapljenog prirodnog plina (LNG) koje su izvršile zemlje Europske unije u 2022. porasle su 58% u odnosu na prethodnu godinu, čime je blok postao svjetski broj jedan uvoznik goriva, izvijestio je FT u ponedjeljak, pozivajući se na podatke Refinitiva. Prošle je godine uvoz LNG-a u EU iznosio 101 milijun tona, nadmašivši kupnju Kine, Japana i Južne Koreje. Uvoz LNG-a u EU iznosio je 137 milijardi kubičnih metara (bcm) prirodnog plina, što je samo tri milijarde kubičnih metara manje od količina koje je isporučila Rusija 2021. Prošle godine, uvoz ruskog plina koji se prenosi cjevovodima više je nego prepolovljen na 60 bcm.

Kao rezultat toga, blok je činio 24% globalnog uvoza LNG-a tijekom tog razdoblja. U isto vrijeme, udio Japana i Kine iznosio je ukupno 17% odnosno 15%, dok je Južna Koreja činila 11% svjetskog uvoza LNG-a.

LNG sada čini oko 35% ukupnih zaliha plina u EU-u, što je porast u odnosu na 20% zabilježenih 2022., prema trustu mozgova Bruegel, koji je primijetio da je udio ruskog plina smanjen s 40% na 15%.

U 2021. ruski plin činio je oko 45% uvoza EU-a i gotovo 40% ukupne potrošnje bloka. Međutim, opskrba ruskim plinom u regiji u stalnom je padu od pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini i vala sankcija EU-a koji je uslijedio.

Situacija se dramatično pogoršala početkom srpnja nakon prvog prekida ruskih opskrba nizu zemalja EU-a, pripisanih problemima s održavanjem turbina zbog sankcija. Zatim je plinovod Sjeverni tok dignut u zrak u rujnu, što ga je učinilo neoperativnim. U prosincu je Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila da se zemlje članice EU-a suočavaju s potencijalnim nedostatkom plina od 27 milijardi kubnih metara u 2023. ako blok ne poduzme odlučnije mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti.

euLNGPlinuvoz
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Jeftina alternativa Ruskog iz gasovoda Hahaa .Gasi se industrija EU.

Nekoime
1 godina prije

Najskupljeg plina.

Grdi
1 godina prije

Relax, sit back and enjoy the fail and fall of the EU ……

sever ivan
1 godina prije

Ovaj komentar je polovičan (čak bezvrijedan) bez komparativnih pokazatelja o cijenama ruskog plina prije veljače 2022, kao i pokazatelja ruskog izvoza na druga tržišta, pa čak i preprodaje ruskog plina EU (također sa cijenama i komparacijom sa ranijim periodom prije krize).

Ivan Bgd
1 godina prije

U tekstu se navodi EU, Rusija, Kina Japan, itd. Da li nesto nedostaje?
Odakle se uvozi taj lng, i ko ima profit?
EU je pod okupacijom, neki to nazivaju “meka” okupacija…

gigi pinna
1 godina prije

Eh sad – vi provodite rusku agendu, i čak i da je ruski plin jeftiniji od LNG-a vi biste ga promovirali.
To je i bio plan zio-nazija: Rusija van, Njemačka dolje. Izbacili su Rusiju sa tržišta, uvukli je u rat, Europa tone… – sotonjare su, ali mora im se priznati da znaju posao.

eukolonija
1 godina prije

Vidi čuda. Ja sam mislio da će Kina puštanjem u rad plinovoda Snaga Sibira povećati uvoz ukapljenog plina. Samo nitko od stručnjaka ne kaže kako će uskladiti plaće. Kinezi su imali jeftiniju radnu snagu čime je kompenzirala veće cijene energenata

Max
1 godina prije

Očekivano.

gogo
1 godina prije

kakvi idioti, a pred nosom nam je ponuda jeftine energije. Američka pohlepna stoka je ovo isplanirala davno prije,

Lucija, prva
1 godina prije

“sustina je da se slobodni svet odjednom odrice slobodne trgovine sto je baza njegovog razvitka…koje u ostalom i nikad nije ni bilo.
I ideologije.
I jos mnoge bazne postavke se ruše kao sloboda,demokratija..i prinudjen je,Zapad,vuci cudne poteze koje nikad nije vukao.
Odredjuju cene drugih jer te ne mogu izdrzati.
Sloboda stampe nigde nije toliko ugrozena kao sto je u slobodnom svetu…sve vise citate zabrane,sankcije i to postaje normalno stanje.
Kreiraju informacioni mrak da bi igru igrali i dalje.
ucenjuju druge drzave da budu sa njima. Ne postuju suverenost i misle ako nisi sa mnom onda ces platiti cenu.Nije samo Saudija i Indija odbila poslusnost..ili turska i Madjarska…ili…Brexsit…ili…Zar to nije urusavanje?Ako nije onda ne znam sto je?”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI